Notícies del lloc

Taller de so i acústica 4t d'ESO

 
Imatge Irene Martínez Pérez
Taller de so i acústica 4t d'ESO
per Irene Martínez Pérez - divendres, 2 febrer 2018, 09:02
 

El passat dijous 25 de Gener l'alumnat de l’optativa de Física i Química de 4t d’ESO vam visitar el taller de Caixafòrum de So i Acústica. Enguany l’activitat va durar hora i quart i ens van explicar la naturalesa i propietats del so, un fenomen que ens envolta en el nostre dia a dia.

A partir d’un seguit d’experiments on l’alumat va participar activament vam definir el so com cicles de variació de pressió (compressions i dilatacions) mitjançant una pistola d’aire comprimit i una superfície giratòria amb diferents mides d’orificis. També vam experimentar la diferència de freqüències entre aguts i greus. Van demostrar que el so viatge a través de la matèria amb els pèndols de Newton i que no ho fa a través del buit amb un despertador “envasat al buit”. Vam entendre la naturalesa logarítmica del decibels, unitats de mesura de la intensitat del so, a crits! Aplicacions dels ultrasons en ratpenats i dofins. La utilitat de les caixes de ressonància dels instruments, i també com podríem arribar a trencar un vas de precipitats només aplicant una freqüència determinada i un xic de volum! Per acabar vam observar la manifestació de les ones sonores de diferents cançons a través del gas encès a través d'un tub de Rubens!!

En la segona part de la sortida vam gaudir de l'Itinerari de la Pedra de Girona a càrrec de l’Andreu Encinas, doctor geòleg i professor, que ens va portar a fer una recorregut des de les muralles de la ciutat de Girona fins a les Pedreres, passant per la Torre dels Socors i pel Camí de la Ferradura. Ens va explicar la història geològica que ens envolta i ens va mostrar de primera mà els protagonistes de la nostra pedra calcària, els nummulits! Uns fòssils que habitaven fa uns 50 milions d’anys, al període Terciari. Vam aprendre que eren uns animals marins la mida del quals  responia a la seva forma de reproducció. Vam acabar gaudint de les vistes del nostre relleu topogràfic des del mirador de les Pedreres!

Aquí teniu algunes fotos de la sortida