Can Tunis abans de ser La Marina

Una mica d’història del nostre barri

El territori que avui coneixem com a Zona Franca va ser primerament un indret de pescadors, ja datat en el 1397, i també una zona de pagesos que vivien i treballaven uns camps fèrtils que avui formen part del barri de La Marina.

Els “banys”. Balneari Zoraya

Durant molt de temps aquesta zona de Barcelona va ser un barri que mirava al mar amb la presència d’un balneari anomenat Zoraya, on hi havia aigües termals, freqüentat per gent benestant que o bé estiuejaven o bé venien a prendre les aigües.

Els banys es van obrir el 13 de juliol de 1905, però al voltant dels anys 30 estaven ja en plena decadència. No seran els únics banys de la zona, però sí els més populars i de molt èxit.

Banys Zoraya

 

 

 

 

 

 

 

Nota apareguda a la Vanguardia

 

L’Hipòdrom

Un altre edifici destacable del barri era per aquella època l’Hipòdrom, que va ser inaugurat el 15 de desembre de 1883. Solia ser visitat pel monarca i tenia moltes curses importants. L’Hipòdrom va estar en funcionament fins el 1934.

Hipòdrom de Can Tunis 1893-1934

 

 

 

 

 

 

Hipòdrom

 

 

 

 

 

 

Ubicació de l’hipòdrom de Can Tunis segons un plànol de finals del segle XIX. (Font Institut Cartogràfic de Catalunya)

 

 

Hipòdrom de Can Tunis 25 de Desembre 1883

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis Carreres de cavalls

 

 

 

 

I serà en aquest Hipòdrom on es realitzarà el primer vol d’un aeroplà a Espanya, amb el pilot francès Julien Mamet durant les festes de primavera de l’any 1910.  Un any més tard, i en aquest mateix Hipòdrom aterrarà la primera dona que va volar a Espanya: Helena Dutrieu.

Cartell anunciant recordatori aterratge primer vol a Catalunya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primer vol a Barcelona

 

 

 

 

 

Mamet 1910

 

 

 

 

 

 

A partir de 1932 es va crear el Consorci de la Zona Franca. Això va comportar l’expropiació de gran part dels terrenys i la desaparició tant de la platja com dels banys i de l’Hipòdrom.

Però aquesta és una altra història.

Marisa Escuer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>