Una mirada diferent del Poblenou

UNA MIRADA DIFERENT DEL POBLENOU

El mes de gener del 2006, caminant pel barri de St. Martí de Provençals i observant amb ull fotogràfic les runes, els edificis industrials que encara quedaven més o menys en peu i les cases (cases de planta baixa i pis amb reixes antigues i inicials de noms ja obligates) en Xavier va pensar de fotografiar-les.
Va fer fotografies i començà a preguntar als veïns del lloc, què en sabien de la seva història. I va resultar interessant. Tant, que es va proposar confegir una petita i particular història de tot plegat.
Aquest és l’origen del treball que aquí es presenta. Es tracta de més de 1000 fotografies documentades i localitzades sobre el plànol del barri. La informació de cada fotografia, obtinguda a través d’anuaris comercials, estudis publicats i, sobretot, dels veïns, correspon a la història de l’edifici: propietaris, botiguers, empresaris, i també a la dels carrers que al llarg del temps han anat canviant de nom.

Els documents:


Enllaç als documents

Xavier Badia

Va ser conserge a l’Institut Salvador Espriu des del curs 1996-1997 fins al curs 2004-2005, any en què es jubilà. Lector compulsiu, aficionat al modelisme naval, la música i el cant coral, la família i la fotografia, en Xavier és, a més, un enamorat de la seva ciutat, Barcelona, i en especial del Poblenou.

Aquesta estima que sent pel Poblenou el va animar a realitzar el treball que aquí es presenta. Es tracta d’una col·lecció de més de 1000 fotografies d’edificis, fàbriques i botigues.