Entrevista a Pau Miquel Moix, àrbitre de la Federació Catalana de Futbol

2016-01-31-20-58-52

Entrevista

Pau Miquel Moix

2000

Estudiant de 4t d’ESO

Jugador de futbol sala

Àrbitre de la Federació Catalana de Futbol Sala

-Per què vas decidir ser àrbitre?

A l´estiu, després d’acabar el curs, volia fer alguna cosa per omplir els dies i que no se’m fessin llargs i avorrits. Ja portava un temps pensant en ser àrbitre per un amic que ho era. I buscant coses per fer a l’estiu, em vaig posar a la Federació Catalana de Futbol, vaig veure la notícia que s’havien obert les inscripcions del curs d’arbitratge, i vaig decidir inscriure-m’hi ja que el curs el feien durant tot el juliol.

– Quant cobres per partit arbitrat?

Depèn de la categoria i l’edat dels jugadors sobretot, però amb el que jo faig, no em guanyo la vida ni de sobres. Però pots anar-te pagant les teves despeses sense dependre tant dels teus pares, i això crec que és molt bo.

-Creus que ets bon àrbitre?

Personalment, crec que encara em queden infinitat de coses per aprendre sobre l’arbitratge i que, com tothom, tinc dies bons i dolents, però sempre intento fer tot el possible per dirigir el partit de la millor manera possible.

-Quant de temps fa que ets àrbitre?

Aquesta es la primera temporada que en faig, vaig començar al setembre, just a l´inici de la temporada

 -Pots compaginar bé els estudis, l’arbitratge i el futbol?

Sí, ja que només arbitro durant els caps de setmana, tota la setmana la tinc lliure, tant per estudiar com per fer deures, però sí que vaig més just de temps des que sóc àrbitre, però amb una bona organització i planificació ho pots compaginar perfectament.

Pel que fa al futbol és una mica més complicat; als entrenaments no hi ha problema, perquè són entre setmana, però els partits són al cap de setmana i el que he de fer és demanar-me festa en les hores que jugo i llavors la federació de futbol no em posa cap partit per arbitrar durant les hores que jo marco.

-T’han ofert alguna xifra de diners per arbitrar favorablement algun equip?

No, i espero que no ho facin.

-Has xiulat algun partit important?

Depèn del que es consideri un partit important. Com que sóc nou a l´arbitratge, com a tot, primer comences xiulant partits de categories baixes. Però el partit més important per a mi o en el que havia de tenir el cap més clar en les meves decisions va ser el primer contra el segon, de la categoria cadet, que tenen de 14 a 16 anys, i que els dos equips es jugaven la lliga en aquell partit.  Però guardo molts bons records d’aquell partit, i crec que ho vaig fer prou bé. Van acabar 6-6, amb una expulsió i algunes amonestacions.

-Què vas fer per ser àrbitre?

Vaig haver de fer un curs intensiu de dilluns a dijous durant el mes de juliol a Barcelona, amb classes de tres hores cada dia, i després un examen teòric sobre la reglamentació del futbol sala i unes proves físiques.

-Amb qui parles per saber quins partits t’han tocat?

Hi ha una web, que és de la Federació Catalana de Futbol, on tots els àrbitres tenen un compte obert, i allà cada setmana et posen els partit que has de xiular, la localització, l’acta del partit…

-Com a àrbitre que ets, creus que a la majoria dels àrbitres se’ls falta al respecte?

Crec que en el futbol, sobretot els pares i mares dels jugadors, han d’aprendre a tenir respecte cap a l’àrbitre, però també cap al club rival. Si els pares no tenen un mínim de respecte cap a l´àrbitre, com volem que els fills en tinguin? En el futbol català s’està fent una gran feina per eradicar els insults i les faltes de respecte envers àrbitre, però encara queda un llarg camí per aconseguir-ho. L’arbitre també és una persona i pot cometre els mateixos errors que un jugador, i no per això la gent té dret a faltar-li el respecte.

-Animaries a la gent que es fes àrbitre?

Depèn de la persona i la seva personalitat, però crec que es una experiència enriquidora i que et fa millorar com a persona, en les preses de decisions, per exemple. Al llarg de la vida s’han de prendre decisions importants, o no, i el fet de ser àrbitre m’ha fet millorar en aquest aspecte prenent les decisions amb més agilitat i sense dubtar.

Joaquim R.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>