Una mica d’història

El setembre de 1995 va néixer l’institut d’ensenyament secundari d’Argentona. Llavosr acollia els alumnes d’Argentona, Dosrius i Òrrius.

El curs 95-96, l’IES Argentona comptava amb un centenar d’alumnes de 3r d’ESO, que hi accediren a partir del desaparegut 8è de primària. Es va encetar amb sis mòduls prefabricats que, malgrat les aparences, acollien aules, un petit laboratori, aula d’informàtica, despatxos i la sala de professorat.

Aquell curs hi treballaren només 10 professors i un conserge.

El curs 96-97 els alumnes de dotze anys es van incorporar a l’institut a fer 1r d’ESO, un cop han finalitzat 6è de primària, va entrar una nova promoció de 3r d’ESO i els que van fer 3r van passen a 4t. Amb el curs, aparegueren quatre nous mòduls i el professorat es va multiplicar gairebé per tres. A més del conserge l’institut ja tenia una auxiliar administrativa.


El curs 97-98 a l’institut ja s’hi cursaren els dos cicles d’ESO complerts: 1r, 2n, 3r i 4t. Amb el 1r de Batxillerat el centre estrenava nova etapa.

Més mòduls i més professorat van fer créixer la família.

Els cursos 98-99 i 99-00 a l’institut ja s’hi cursava tota l’ESO i tot el Batxillerat (1r i 2n). S’arribà als 16 mòduls prefabricats. Hi estudiaren més de 500 alumnes. El professorat passava de la cinquantena. El personal no docent el formaven dos conserges i dues administratives.

Des dels inicis es va treballar per tal de tenir l’edifici definitiu el més aviat possible. Es va crear una comissió on pares i mares, polítics i la direcció del centre actuaven amb el mateix objectiu.

 

Reunions periòdiques servien per a fer un seguiment de la feina i proposar noves actuacions.

Aquests esforços van donar el seu fruit i es van anar superant tots els esculls: la requalificació del solar de zona verda a zona de serveis, la cessió del terreny del MOPU a la Generalitat i l’assignació per part del Departament d’Ensenyament d’un pressupost per a fer el projecte de la nova instal·lació.

El maig de 1999 es va celebrar l’acte de col·locació de la primera pedra.

El juny del mateix any van començar les obres i, 15 mesos més tard, el setembre del 2000 s’iniciava el curs a les noves instal·lacions. Aquesta etapa de l’institut va estar plena d’anècdotes i de dificultats superades amb l’esforç d’una comunitat que treballava amb uns mateixos objectius.

Amb les noves instal·lacions la situació es va normalitzar i l’alumnat es va trobar un seguit de nous espais: la biblioteca, un gimnàs, tres laboratoris, aules d’informàtica, tallers, … La tasca de l’equip humà que treballa a l’institut
per l’institut va ser important. La feina del professorat i la col·laboració de pares i mares i de l’administració local van suplir durant cinc anys unes mancances que ja són història.

El dia 30 de gener del 2001, la Consellera del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, Carme Laura Gil va inaugurar de manera oficial les noves instal·lacions.

Des de llavors el temps va passar volant i l’institut es va anar fent gran i gran… El 2006, però, es va estabilitzar lleugerament per la inauguració de l’Institut de Dosrius que va passar a acollir els alumnes d’ESO d’aquesta localitat. Però l’estabilitat va durar poc i el centre va anar creixent fins les sis línies d’ESO actuals i les tres de batxillerat.

Un institut enorme però que gestionem amb la mateixa il·lusió que el primer dia. I ho fem ajudats per diverses incorporacions de professorat que es creuen la nostra línia de treball i aporten no només joventut sinó també iniciativa i il·lusió per respondre als reptes de l’educació i de  l’ensenyament actuals.