Altres recomanacions i procediment d’actuació COVID

1La detecció precoç de casos i el seu aïllament, així com dels seus contactes estrets, és molt rellevant per mantenir entorns segurs i preservar al màxim l’assoliment dels objectius educatius dels centres.

S’ha establert un procediment per assegurar que el centre educatiu, els centres d’atenció primària de salut, els equips de vigilància epidemiològica i les famílies estiguin informades i actuïn coordinadament i amb seguretat si es produeix un cas de sospita o un cas positiu entre el personal o l’alumnat del centre.

En aquest procediment participen de forma permanent també els ajuntaments, els equips de coordinació territorial i els departaments d’Educació i Salut de la Generalitat de Catalunya per tal de fer-ne un seguiment i activar mesures segons cada cas i la situació epidemiològica de cada moment.

Altres recomanacions a tenir en compte
  • Portar al centre una ampolla o cantimplora d’ús individual amb aigua de casa. Poden reomplir-la també a l’escola o institut.
  • Higiene de mans freqüent.
  • Evitar el contacte estret sense protecció (mascareta o distància de seguretat) amb persones que no formen part del grup estable de convivència tant de l’àmbit educatiu com de l’entorn familiar.
  • Evitar el contacte amb estris i objectes de persones externes als grups de convivència estable sense mesures d’higiene (mans netes i desinfecció).
Procediment d’actuació si hi ha un possible cas de COVID-19 en un grup
  • Si els símptomes apareixen dins l’escola o institut. Des del centre, si és el vostre fill/a, se us truca perquè el/la vingueu a buscar i us poseu en contacte, al més aviat possible, amb el vostre CAP. Si els símptomes són greus des del centre es truca al 061 i se us avisa d’aquest fet.
  • Si els símptomes apareixen fora de l’escola, heu de contactar amb el CAP de referència -o CUAP si és fora de l’horari d’aquest-. Si visiteu un servei mèdic privat la recollida de contactes no es podrà fer en el moment de la sospita clínica. Serà el professional sanitari qui haurà d’alertar el Servei de Vigilància Epidemiològica Territorial de referència quan es constati el resultat positiu.
  • En qualsevol cas, si hi ha sospita de COVID-19 a l’alumne/a o docent se li fa una prova PCR al més aviat possible.
  • Fins que s’obtinguin els resultats de la prova, l’alumne/a o docent i els seus convivents han de fer l’aïllament domiciliari.

El grup no ha de fer aïllament preventiu mentre s’estigui a l’espera del resultat de la prova. Tampoc els familiars amb qui convisquin els membres del grup (inclosos els germans).

El paper de la Direcció del centre com a referent de la COVID-19
  • La seva funció és informar la comunitat docent, alumnes i famílies de les mesures i actuacions que ha de seguir el centre educatiu.
  • Es coordina amb la persona referent del centre d’atenció primària assignada.
El paper de la persona referent del centre sanitari
  • Cada centre educatiu té assignat una persona de referència del seu centre sanitari.
  • S’encarrega de resoldre o vehicular tots els dubtes relatius a la COVID-19.
  • Aquestes persones han rebut una formació específica per a dur a terme la seva tasca.
El paper del Gestor COVID
  • La seva funció és entrevistar-se amb la família i l’alumne/a per registrar i identificar tots els seus contactes estrets des de les 48 hores prèvies a l’aparició dels símptomes.
  • Aquesta entrevista al “cas sospitós” es farà al CAP de referència de l’alumne/a o via telefònica.
  • El Gestor COVID, a més, ha d’informar el Servei de Vigilància Epidemiològica territorial de referència de l’existència d’un cas sospitós en un centre educatiu per tal de sol·licitar la llista de contactes escolars i d’informar, alhora, de l’existència d’un cas sospitós de COVID-19. El Servei de Vigilància Epidemiològica també indica, si s’escau, les mesures d’aïllament necessàries que puguin resultar de l’estudi del cas.
Elements de decisió per establir aïllaments en funció del resultat d’una prova PCR a un alumne/a o docent

RESULTAT POSITIU EN UN O MÉS MEMBRES D’UN GRUP

  • Un resultat positiu sempre se us comunicarà a través del vostre centre de salut.
  • Tot el grup de convivència estable té consideració de contacte estret. La resta de grups no ho són.
  • Per tant, tot el grup ha de fer aïllament domiciliari durant 14 dies després del darrer contacte amb el cas positiu.
  • S’ha de fer una prova PCR a tots els membres d’aquest grup.
  • El resultat negatiu d’un membre del grup no eximeix de la necessitat de mantenir l’aïllament durant 14 dies, que és el període màxim d’incubació del virus.
  • La persona que ha resultat positiva (i no ha requerit ingrés hospitalari) ha de mantenir l’aïllament domiciliari durant almenys 10 dies des de l’inici dels símptomes i fins que hagin passat almenys 72 hores des que no té cap símptoma –per recomanació de l’OMS-. No és necessària la realització d’una PCR de control.

RESULTAT NEGATIU

  • S’ha establert una coordinació entre diferents serveis perquè el resultat negatiu de la prova PCR d’un docent li sigui comunicat al centre amb la màxima celeritat.
  • La persona que ha estat negativa d’un cas sospitós o no hagi estat necessari fer-li la prova PCR, es pot reincorporar al centre un cop hagi cedit la seva simptomatologia sempre sota el criteri del professional sanitari, que ha de decidir si és aconsellable la tornada al centre educatiu, en funció de l’evolució mèdica de la persona. En alguns casos (per exemple, si hi ha una alta sospita de COVID-19) s’hi pot desaconsellar la tornada.
  • De manera general, els nens i nenes es poden reincorporar quan faci 24 hores que no tenen febre.

CERCA ACTIVA DE CASOS

  • En funció dels resultats de l’estudi dels casos es podria ampliar la cerca activa de positius asimptomàtics mitjançant tests microbiològics més enllà dels grups on s’hagin detectat positius per COVID-19.
  • En el marc de la cerca activa de casos, es farà una PCR als germans, convivents i contactes estrets dels casos positius, així com al grup de convivència estable. Igualment, com sempre, els contactes estrets hauran de fer un aïllament preventiu durant 14 dies (malgrat que el resultat de la seva PCR sigui negativa, tot respectant el període màxim d’incubació del virus).

NOTIFICACIÓ DE RESULTATS DE PROVES PCR I ALTRES PROVES DIAGNÒSTIQUES A TRAVÉS DE LA MEVA SALUT

  • Els resultats de les PCR d’un cas sospitós, es notifiquen a través de La Meva Salut i/o per telèfon a través del centre sanitari. Per tant, és molt important que aquest curs us doneu d’alta a La Meva Salut (vosaltres i els vostres fills) a l’enllaç lamevasalut.gencat.cat/alta. Podreu també obtenir-hi els resultats d’altres proves diagnòstiques.

Salut _ Escola Annex Families

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>