Projecte transversal “La màgia del cinema”

En aquest primer projecte transversal, l’alumnat de 2n d’ESO s’ha endinsat en la màgia del cinema de la mà de Georges Méliès. Aquest mag, inventor i director escènic va ser la primera persona en introduir els efectes especials en el cinema i va ser també la llavor d’infinites produccions audiovisuals que ens han fet somiar, imaginar, emocionar-nos…

El repte consistia en filmar un curt propi utilitzant algunes de les tècniques que utilitzava el gran mestre. Per a fer-ho calia crear una bona història tenint en compte les característiques narratives bàsiques. Però per convertir aquesta història en pel·lícula havien de tenir molts altres elements en compte a nivell d’imatge, d’escenografia, de rodatge… Les característiques del projecte feien necessari posar en joc moltes altres destreses i coneixements a nivell d’edició. I sobretot calia treballar junts: parlar, fer, imaginar, discutir a vegades, repartir-se i organitzar la feina, arribar a acords…i moltes altres coses que fan del treball en equip un gran aprenentatge.

Durant el procés de treball hem comptat amb l’ajut de diferents persones expertes com Iaco Subirats, cineasta i educador, Helena Salvador i Joan Salvador, escenògrafs i mestres amb una llarga trajectòria creant mons imaginaris. La seva feina, les seves idees i el seu saber fer han estat absolutament imprescindibles per al resultat final que ara us presentem.

Durant la presentació pública les famílies van trobar tres espais expositius diferents:

  • Sala de cinema: ambientació d’una sala de cinema antiga on es podien veure els curts realitzats.  
  • Sala expositiva: on podien trobar una recreació de l’estudi de Georges Méliès i altres plafons informatius sobre l’orige del cinema i el seu univers imaginatiu.
  • Sala “com ho hem fet” : on cada grup explicava el seu procés de treball i aprenentatge durant aquest projecte, i responia també a les qüestions que plantejàven les famílies. Els visitants tenien un formulari per avaluar la feina feta i fer propostes i suggeriments. En aquest espai, es mostrava també part de l’escenografia que s’havia creat per a gravar els curts.

Després del visionat dels curts les famílies van votar les diferents produccions.

Volem aprofitar aquest espai per donar a conèixer el veredicte del públic i la crítica que considera que els dos millors curts són:

  • La gran evasió
  • Feelings

Els dos equips guanyadors representaran a l’escola al Concurs Participa Méliès i els seus membres tindran també “un regal de cine”.

Han estat deu dies intensos, plens d’anécdotes, d’aprenentatges, de disfresses i històries, d’escenes que ja no oblidarem (algunes a la plantalla, i altres a l’aula)…

Aquí us deixem una emprempta de tot això.

PT 21 LA MAGIA DEL CINEMA

Amb el cinema es fa màgia, ho sabieu?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>