Visita de 4t d’ESO al Centre Nacional de Microelectrònica i el Sincrotró ALBA

El passat 21 de maig de 2019 els alumnes de Física i Química de quart d’ESO van visitar dos centres de recerca de primera magnitud, el Centre Nacional de Microelectrònica i el Sincrotró ALBA.
El Centre Nacional de Microelectrònica fa recerca i desenvolupament de projectes aplicats a la micro i nanoelectrònica.  La infraestructura principal és la Sala Blanca, que és una de les Instal·lacions Científiques i Tecnològiques Singulars (ICTS) a nivell de l’Estat. Les sales blanques estan dissenyades per obtenir molts baixos nivells de pols i han de tenir els paràmetres ambientals estrictament controlats. Les partícules de pols tenen dimensions semblants als circuits integrats amb els que es treballa al centre, d’aquí la importància de l’absència de pols.
El sincrotró ALBA és també una important instal·lació científica singular del sud-oest d’Europa. Aquest aparell accelera electrons a velocitats properes a la de la llum al llarg d’una circumferència. Quan fan moviment emeten una llum molt concreta, la llum del sincrotró, que permet estudiar la matèria a escala atòmica i molecular. Gràcies a la llum del sincrotró es poden fer experiments per comprovar l’eficàcia d’un medicament.
L’objectiu d’aquestes visites és donar a conèixer l’existència d’aquests centres, el treball que desenvolupen i les aplicacions de les seves recerques.
La divulgació científica ens apropa a un coneixement sovint llunyà i ens ensenya uns procediments exigents i rigorosos. Ens exercita a mirar la nostra realitat amb l’esperit crític que és propi del mètode científic. Comprendre a les persones que es dediquen a aquesta tasca tant interessant ens ajudarà a entendre la importància de les seves recerques  i a donar suport a uns treballadors sovint poc coneguts i valorats.