De la pintura a la música. O de la música a la pintura?

A 2n de primària, ens hem endinsat en el món de l’art abstracte a través de l’obra de Wassily Kandinsky i la seva particular forma d’entendre l’expressió artística i d’experimentar el món. Diuen que quan Kandinsky sentia el so d’una trompeta ho veia tot de color groc. I sabeu per què? Doncs perquè era sinestèsic.

Sines-què? Sinestèsic! Això vol dir que quan rebia un estímul sensorial a través d’un sentit, com ara la vista, experimentava alhora percepcions pròpies d’altres sentits. Però no penseu que ho controlava pas conscientment; el seu cos ho percebia així de manera automàtica i involuntària. Resulta un fenomen ben curiós, oi? Les persones sinestèsiques són tan i tan especials que tenen el poder de sentir colors, veure sons o, fins i tot, percebre certa sensació de gust en tocar determinats objectes, a través de la informació que els aporta la seva textura. 

Kandinsky va néixer amb la capacitat de rebre una resposta sonora immediata cada cop que visualitzava un color. Per a ell, color i so formaven un tot inseparable i cada quadre era una obra musical per compondre, a través de formes simples geomètriques i colors. I és que aquest autor considerava que en el món de l’art allò important no era el realisme dels objectes sinó la força les emocions.

Play a Kandinsky – Google Arts & Culture Experiments

A través d’aquest punt de partida, hem dut a terme un treball interdisciplinar amb continguts propis de l’àmbit artístic, l’àmbit matemàtic i l’àmbit digital, incorporant l’ús de recursos en anglès, de manera significativa, i l’experiència ha estat molt positiva. Aquí us mostrem algunes de les obres d’inspiració kandinskiana que hem realitzat, per tancar el projecte, després d’haver estat analitzant i treballant l’obra de l’autor:

Esperem que el resultat us hagi sorprès i agradat tant com a nosaltres! Us animem a experimentar dins el món de l’art, composant melodies i harmonies a través del dibuix i donant so a les vostres creacions plàstiques!

Kandinsky – Chrome Music Lab