En Lluis ens explica com li ha canviat la vida amb la TROMPETA

20150424_091240 (800x600)

“A mi l’invent que m’ha canviat la vida és la trompeta. Jo sóc músic i em dedique a donar classe en un Conservatori a San Sebastián, al País Basc.

Vaig començar de petit a estudiar música a la banda del meu poble, a Silla (València) que es diu Silla. Vaig començar com un joc i al final és la meua professió.

La trompeta és un instrument de vent-metall. Es denomina així perquè és un instrument que es toca amb una “boquilla” i al contrari que els instruments de corda, on el que produeix el so és la vibració d’una corda, als instruments de metall el so el produeix la vibració dels llavis (pedorreta) dintre de la “boquilla”. Després l’instrument amplifica aquest so.

La música va néixer al període de l’homo Sapients, fa molts anys, i va ser el període on els antics humans començaren a fer servir pals, ossos, pedres i més coses de la natura per caçar, menjar o fer utensilis. El primer instrument de vent va ser un Ullal d’animal o bé algun os amb algun forat. Així va néixer també la flauta. Quan es va descobrir el bronze ja començaren a fer més instruments diferents, sempre experimentant i abandonant les idees que no funcionaven. Bàsicament la trompeta és un tub de metall amb una campana i una “boquilla” per a produir el so. (Aquí va ser on vaig fer la trompeta amb el tub i un embut. Després vaig mostrar la trompeta barroca que no tenia forats i l’altra que era com enrotllada.)

La trompeta sempre s’ha utilitzat com un instrument per a cerimònies, per a batalles i per a anunciar ordres. És un instrument amb un so molt potent que es pot escoltar per damunt de molt de soroll. Els Reis sempre tenien una trompeta al seu costat perque tocara quan volien alguna cosa i l’obediren. A l’antic Egipte, els faraons es feien enterrar en les piràmides amb els millors tresors que tenien perquè tenien la creença de que després de la mort els esperava una vida millor. Doncs a les runes dels faraons a Egipte hi havien, amb les seues més premiades coses, trompetes. Després de molts anys d’utilitzar la trompeta sense pistons es va inventar, al final del segle XIX el pistó, que és el mecanisme que tenen ara totes les trompetes. Hi han de tres pistons i de 4 pistons.

Aqui vaig mostrar la meua trompeta i després els vaig ensenyar la trompeta picollo que és la més petita de la família. Després els vaig mostrar el flis corn que és un altra trompeta de la família, molt més gran i que té un so més dolç.
Va sortir la Lola, que está començant a estudiar la trompeta, per a fer-los una petita demostració de com un nen o nena poden començar a tocar la trompeta.
També els vaig mostrar les diferents Sordinas de wha-wha que fa l’efecte de un gat. Vaig fer sonar totes les trompetes per a que ells poguessin veure la diferencia de so entre elles. I amb una prova de fer sonar l’invent de la trompeta, va acabar l’explicació de l’invent que a mi m’havia canviat la vida.

Per a mi ha estat un experiència molt xula i ha estat molt gratificant. Em sembla una idea molt bona i vull felicitar-vos per la feina que feu cada dia amb els nostres fills i a més amb molt carinyo i grans valors.

Espere que vos haja agradat”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>