COM PODEM FER VISIBLE, L'”INVISIBLE”?

Virus, bacteris, fongs… seguim parlant sobre el tema i anem resolent algunes de les preguntes que en un principi teniem. Comencem a diferenciar aquestes paraules i ja quasi parlem com autèntics científics i científiques; tenim clar que aquests MICROORGANISMES són diferents entre ells però que sovint els nostres ulls són incapaços de veure’ls.

“Són com coses invisibles però sense ser invisibles!”, “Quasi invisibles perquè amb un microscopi si que es poden veure”, “Si però aquí poden haver-hi i no els veiem”…

La conversa ens porta a verbalitzar que nosaltres el que volem és poder veure’ls! Saber-ne més sobre ells i sobre el nostre cos, poder posar “cara” a totes aquestes paraules que ens van sortint i que ens fan bullir el cap! Ho tenim clar, volem entendre i fer visible aquest món que tenim dins nostre però no sabem com… Comença el nostre projecte d’aula: Com podem fer visible, l'”invisible”?

La setmana passada vam realitzar un experiment a l’aula, buscar bacteris! En petits grups ens vam organitzar per buscar-ne i vam seguir el passos que les mestres van aconsellar-nos. Després vam emplenar un full seguint el mètode científic i esperar una setmana per saber què passaria. 

Dimecres vam poder obrir la caixa on teniem el nostre experiment i comprovar que, efectivament, tenim alguns microorganismes per l’aula. La nostra sorpresa va arribar al veure l’aspecte d’aquests utilitzant les lupes binoculars de l’escola. Comparant el resultat amb algunes fotografies, ens adonem que el que podem observar són fongs i no bacteris, que de bacteris segur que en tenim però a través de les lupes binoculars no les podem veure.

Ens agrada fer de científics i científiques, sembla que aquest cop hem aconseguit fer visibles a uns “companys i companyes” de classe ben especials!

INTRIGADES I INTRIGATS PELS VIRUS I BACTERIS

Els i les Tanits portem diverses setmanes parlant sobre virus, malalties, bacteris… i fent-nos diverses preguntes al voltant d’aquestes paraules així com també sobre el nostre cos i el seu funcionament. Preguntes que sovint responem amb hipòtesis nostres però que també anem investigant amb l’ajuda de les nostres famílies.

D’on venen els virus?, Els tenen els animals i també als laboratoris,

Per què els científics poden inventar coses que ens maten?, També fabriquen les vacunes que ens curen,

Els bacteris i els virus són diferents però, per què?, Tots són dolents?,

Tenim coses a dins el cos que “lluiten” contra els virus i es diuen defenses,

Hi ha iogurts que tenen virus bons, Hem de menjar bé com les llenties perquè tenen ferro,

Tenim un cor que és el motor del nostre cos, Funcionem com una màquina?…

A la classe hem començat a portar molta informació, llibres, enllaços a vídeos, maquetes… tot per poder explicar les respostes a moltes de les nostres preguntes. Però, a mesura que anem explicant… noves incògnites ens sorgeixen! Poder saber més del nostre cos ens intriga, sembla que “olorem” un nou projecte!

PRIMERA SORTIDA AL BOSC

Dimarts passat els i les Tanits vam sortir al bosc per primera vegada aquest curs. Vam fer-ho amb els nostres companys i companyes de comunitat, els Rovellons i les Alícies, i vam estar-hi tot el dia!

Preparats i preparades amb les nostres motxilles vam sortir de l’escola direcció el Parc Fluvial, un cop allà vam agafar el camí de Can Titó fins arribar a l’esplanada de Can Bernadas. Vam aturar-nos una mica per esmorzar i jugar per aquell bosquet ple dels tobogans naturals que tant ens agraden. Després de beure una mica d’aigua vam reprendre el trajecte fins la casa de Can Bernadas i vam seguir pel camí del “trencacames”! Entre converses, collites de fruits de tardor, recerques de cargols i bolets variats, vam arribar al camí dels dipòsits i vam seguir pel trencall que ens portava a la zona de les cabanes.

Les 13h marcaven el rellotge i moltes panxes reclamaven poder dinar, així doncs vam seure per grups en rotllana i vam menjar de bon gust el que les nostres famílies ens havien preparat. Després vam poder jugar una bona estona per la zona, uns construint cabanes i d’altres inventant històries i aventures amb el material que ens anavem trobant!

Aquestes sortides al bosc ens agraden a petits i grans, sobretot ara que poden compartir-les en comunitat. Gaudir de la natura i de la tardor, observar els petits detalls i apreciar els canvis en el paisatge… Caminar i activar el nostre cos, però també la nostra ment recordant camins i dreceres… Compartir el temps i l’espai amb iguals, conversar i dialogar… Deconstruir escenaris per refer-los a la nostra manera i amb el material que trobem, construir junts noves aventures… Anar al bosc és una font d’aprenentatge, quina sort poder-lo tenir tant a prop!

COMENCEM A LLEGIR LA TANIT

Aquesta setmana les Tanits hem començat a llegir la novel·la de la Tanit que dóna nom a la nostra aula. Abans però, hem dedicat un temps a mirar i parlar sobre la portada i contraportada del llibre, fixant-nos també en els petits detalls. En petit grup hem hagut d’anar trobant les respostes per emplenar la fitxa tècnica sobre aquesta novel·la i després ho hem documentat a la nostra llibreta.

Tots junts hem obert el primer capítol per llegir-lo entre tots i totes en veu alta. Quina sorpresa al veure que…

Hi ha moltíssima lletra! I molt poques il·lustracions! I tot està en blanc i negre!

Si, tenim entre mans una novel.la i no un conte! Ens hem fet grans, cada vegada llegim millor i cal donar una oportunitat a la història independentment de les il·lustracions o la quantitat de la lletra. Anirem llegint una mica cada setmana i entre tots, alhora que anirem parant per entendre tot el que ens expliqui la Tanit. De moment sabem que és una nena com nosaltres, que el seu nom és mallorquí, que viu amb la seva família a un poble i que a vegades li preocupen coses que viu que no sempre sap a qui explicar.

ANIVERSARIS DE SETEMBRE

El mes de setembre és especial per a tres Tanits: l’Éric, la Nayara i el Jael. Tots tres han fet 8 anys i la resta de Tanits els hem felicitat i regalat un desig que hem escrit a la seva targeta d’aniversari. Després, tots junts hem sortit al passadís per penjar-la al racó “Anem creixent”, un espai dedicat a tots els mitjans i mitjanes que van fent-se grans aquest curs.

Per molts anys, Éric, Nayara i Jael!

Comencem música!

Aquesta setmana les Tanits hem començat les classes de música. En aquesta primera sessió de curs hem aprofitat per recordar les cançons que vam fer el curs passat i també per començar a ballar danses noves que ens han agradat molt!

JA SOM TANITS!

Comencem un nou curs i ara ja som TANITS!

El nostre grup ha canviat una mica, el Neizan i la Nayara Pastor han canviat d’escola i ja no estaran amb nosaltres a l’aula. Però ha arribat la Mía, a la que hem acollit ràpidament i a la que, mica en mica, anem coneixent i donant-nos a conéixer.

Ser Tanit és tota una responsabilitat, som els grans de Mitjans i això vol dir que som un model per la resta dels nostres companys i companyes de comunitat. Sabem on estem i estem molt agust! A més a més, hem descobert que aquest curs tenim algunes novetats respecte al curs passat i això encara ens ha fet sentir més importants.

Aquests primers dies estem preparant i organitzant tot el material que anirem necessitant al llarg del curs: la carpeta blava amb unes fundes de plàstic que ens ajudaran a tenir-ho tot més endreçat, una agenda “standard” com les que utilitzen els adults, un punt de llibre per les estones de lectura, dues llibretes per documentar tot el que anirem inventigant i treballant, un cartell personalitzat pel nostre calaix del passadís,… Alhora també dediquem algunes estones a explicar-nos les notícies que hem anat treballant aquest estiu des de casa, notícies ben diverses i representades de maneres ben diferents que ens donen peu a parlar i a explicar altres vivències.

I, també aquests primers dies, hem dedicat un temps a pensar què volem aconseguir aquest primer trimestre a nivell individual. Plantejar-nos uns bons propòsits no sempre és fàcil i per això ens hem ajudat molt entre nosaltres per trobar el més adequat i necessari. Ja els tenim per escrit, ara ens cal compromís i treballar de valent per aconseguir-los!

 

Presentació de la trobada de Comunitat de Mitjans

Benvinguts al nou curs !

Us deixem a tots i totes la presentació de la trobada de la Comunitat de Mitjans.

 

 

Darreres sessions d’Educació Física

Les darreres sessions d’Educació Física han estat ben diferents i divertides per a les Alícies!

La setmana passada vam poder gaudir de la cursa d’orientació que les Tanits van organitzar per tota l’escola. Aquesta feina dels nostres veins ha estat el repte final del seu projecte d’aula, han investigat sobre aquest tipus de curses, han après moltes coses relacionades amb la orientació i s’han atrevit a pensar-ne una per fer dins de la nostra escola! En petit grup, amb un mapa de l’escola i amb les nostres targetes de control, hem anat seguint les indicacions per arribar a les diferents fites i marcar les caselles pertinents. Hem passat una bona estona i hem pogut practicar una modalitat nova de cursa, gràcies Tanits per aquesta experiència!

I, aquesta setmana… jocs d’aigua a la pista! Amb el nostre banyador, les xancletes i un got d’aigua hem anat a la pista disposats i disposades a jugar i a mullar-nos fins a acabar ben xops! Primer hem jugat a la bomba amb un globus gros ple d’aigua i després hem realitzat uns relleus diferents havent de passar-nos l’aigua omplint i buidant els gots que portaven. Però el millor moment ha estat quan hem fet una petita guerra d’aigua omplint els nostres gots amb les cistelles que trobavem plenes d’aigua i mullant a qui ens trobavem pel camí!

ANEM AL TORRENT DEL RAVAL!

Les Alicies hem fet la que serà la penúltima sortida d’aquest curs i hem anat a un lloc PRECIÓS que la majoria no hi haviem estat mai: el Torrent del Raval o el Rigat! Amb una mica de nervis ja que el dia abans sabíem que podríem posar els peus a l’aigua!

Xino-xano hem fet camí seguits dels Rovellons i no hem parat a esmorzar fins que hem arribat. Un cop esmorzats i amb les piles carregades, ja hem posat els peus a l’aigua de seguida… (anàvem preparats eh!) Bé, no només els peus, ja que alguns de nosaltres vam acabar una mica xops! 💧💧💧

Després de dinar ens hem mogut una mica per veure on havien passat el matí els Rovellons, ja que vam estar separats i així acabar de descobrir l’indret. En tot el dia no hem parat de passar per sobre les pedres, jugar amb l’aigua, investigar tot el que hi havia pel nostre voltant, moure’ns per tot arreu… En fi, un dia rodó, ja que el temps ens va acompanyar en tot moment!

La tornada ja va ser una mica més feixuga, tot fent una parada tècnica per beure aigua, però res que no es pogués superar i arribar a l’hora a l’escola!

Durant el curs hem aprofitat els voltants de Vilanova del Camí per tal de gaudir de la natura i realment som molt afortunats de tenir al nostre abast un entorn natural tan bonic! 🌲🌱🌳