Il Convito, òpera jove a La Gorga

Il Convito. Òpera jove a La Gorga. Diumenge 30 d’abril a les 19h. Recomat des de l’àrea de Música.

Il convito és una òpera inèdita del compositor napolità Domenico Cimarosa (1748-1801), amb llibret de Filippo Livigni, d’argument còmic ( va ser qualificada pel seu autor com a “drama giocoso”), i consta de dos actes amb una durada d’aproximadament 35 minuts cadascun.

El nostre objectiu mes important és trobar l’òpera adequada pel perfil de cantants que busquem pels nostres projectes: joves veus que a punt de fer el pas cap a teatres importants volen aprofundir el treball lírico-escènic, amb produccions d’alt nivell però “da càmera”. És a dir, de format més reduït, amb orquestres d’un màxim de 25 músics i de vocalitat més adient a la seva edat ( no més enllà dels 30 anys).

És per això que “il convito” ens va semblar la millor elecció:

El seu argument és de gènere còmic, cosa que la fa amena al públic poc acostumat a la música clàssica i capta l’interès de l’espectador.

Des de les ànsies desmesurades d’un vanitós Massimo per casar-se , als ridículs atacs de bogeria d’Alfonsina, passant per l’ambició d’un comte Polidoro sense escrúpols, d’un famèlic i pocavergonya Cavalier delLampo, i d’una Eleonora obsessionada amb la venjança, fins arribar al “seny” i savis consells de Lisetta i Checco, que són els únics personatges que demostren bri di saviesa i de ponderació, l’acció va avençant d’un embolic a l’altre en una trama que no permet que l’espectador es perdi ni un segon del seu seguiment. L’estil musical del 700 italià comporta uns elements d’atracció innegables: color, melodia, dinamisme…

La seva durada és l’ideal per una vetllada d’òpera, tenint en compte que les nostres produccions van adreçades a un públic poc habituat al gènere. En total, l’espectacle no supera els 90 min.

El nombre de cantants que donen vida als personatges, és un altre element que vàrem tenir molt en compte. Necessitàvem una òpera que ens permetés posar sobre l’escenari un mínim de 5 personatges, per tal de poder enquibir en el muntatge un grup prou significatiu de cantants, i així donar l’oportunitat de formar part del nostre projecte al major nombre possible de joves veus. A “il convito” hi apareixen 7 personatges.

Tenint en compte que fem 2 cast i que comptem amb covers, estem treballant amb prop de 20 cantants.

El director escènic de “Il Convito” en Toni Sans de la companyia Egos Teatre, ja forma part d’Òpera Jove des de la producció del curs passat. Amb ell vàrem dur a terme el muntatge de “L’impresario in Angustie” que va suposar un gran èxitde públic i crítica tant per la dramatúrgia com per la posada en escena que va idear.

Toni Sans, que és també l’autor de la dramatúrgia, fent les adaptacions de la traducció dels texts al català, ha participat activament en les audicions als cantants, dirigint la prova escènica en el moment de l’audició. D’aquesta manera podem assegurar que la tria dels cantants va ser consensuada i que es van escollir els que millor s’adequaven als personatges tant des del punt de vista vocal com escènic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>