AFA

PM57rjvl_400x400Què és l’AFA?

L’AFA és l’Associació de Famílies dels i de les Alumnes de l’escola. Aquestes mares i aquests pares s’ajunten per ajudar l’escola en el seu funcionament i en les seves relacions amb les famílies, i per oferir uns serveis que d’altra manera l’escola no podria oferir (guarderia, extraescolars, colònies, casal, etc.). En una escola pública com la Jujol, tenir una AFA forta vol dir tenir una escola forta.

Les famílies col·laboren dins l’AFA de dues maneres (que no s’exclouen entre si): sent sòcies (abonant la quota anual) i treballant-hi de forma voluntària segons la seva disponibilitat. Aquests voluntaris s’organitzen en una Junta i en diverses comissions. A la junta hi ha les quatre persones que prenen decisions i es fan responsables de les actuacions de l’AFA i a les comissions hi ha els qui treballen temes específics sobre el terreny.

Com veieu doncs, l’AFA no és un organisme abstracte ni un obscur centre de poder… són persones reals! Mames i papes de veritat! La presidenta, per exemple, és la Isabel Surís, mare de 2n i també de P4.

Si voleu parlar amb algú de la Junta, escriviu a afajujol@gmail.com posant en l’assumpte “JUNTA”.

Les tres mares que vau escollir l’any pasat van entrar a formar part del Consell Escolar, on també hi ha la directora de l’escola i representants dels mestres, de l’AFA, del personal administratiu i de l’Ajuntament. Al Consell Escolar es prenen decisions sobre el funcionament del centre.

Vejam ara què són les «comissions»…

Extraescolars

Les activitats que ha posat en marxa la Comissió d’Extraescolars durant aquest curs estan funcionant molt bé. Els més moguts s’ho passen pipa iniciant-se en l’esport, jugant al futbol o al bàsquet, patinant o «taekwondant»!! Sense oblidar els petitons que fan piscina. Però també hi ha temps per al teatre i la dansa creativa. A més de tot això, la gent de la comissió organitza el servei d’acollida de matins i tarda.

Activitats familiars

La Comissió d’Activitats Familiars organitza activitats subvencionades (sortides i activitats culturals i de lleure) dirigides a totes les famílies d’alumnes del nostre centre. Si voleu rebre informació puntual, escriviu a afajujol@gmail.com donant el vostre nom, el curs del vostre fill o filla (o fills o filles) i posant a l’assumpte “Activitats Familiars”. Si no teniu adreça electrònica, mireu regularment el taulell d’anuncis de l’AFA, on anirem anunciant-les.

Festes

La Comissió de Festes és, per força, molt «canyera». No només van organitzar amb gran èxit la Castanyada (recordeu aquell de «les sabates li fan cloc cloc»? i els increïbles pastissos que van portar les famílies?)… sinó que encara van tenir forces per fer venir a l’escola un Patge Reial i per portar-nos a la Rua de Carnestoltes del Barri. Ara, després de col·laborar en la diada de Sant Jordi que organitza l’escola, ja estan pensant en la festa de fi de curs de l’AFA que es farà al juny.

Agenda 21

L’«Agenda 21» és un programa de les Nacions Unides que fa referència al desenvolupament sostenible. La Comissió que porta aquest nom s’ocupa doncs de temes relacionats amb el medi ambient que van des del reciclatge del material de l’escola fins a participar en reunions amb les autoritats municipals i de barri sobre mobilitat i sobre els problemes del nostre carrer, la riera de Sant Miquel.

Socialització

La socialització de llibres és un dels punts forts de la nostra escola, no només perquè és un dels centres pioners en aplicar-la, sinó per l’èxit total de la iniciativa. Suposa un gran estalvi per a les famílies i promou valors com la solidaritat i el respecte. La tasca de la Comissió de Socialització de l’AFA, que treballa conjuntament amb l’escola, és vital perquè el projecte continuï, i se centra en la compra i distribució dels llibres i en la gestió dels pagaments de les famílies.

Coordinadora d’AFA de Gràcia

La Comissió de la Coordinadora d’AFA de Gràcia assisteix a les reunions que es fan un cop al mes amb representants d’AFA de les altres escoles i instituts públics del barri per parlar de temes i problemes comuns: matriculacions, subvencions o, per posar un exemple molt recent, la LEC, la nova Llei d’Educació que tanta polèmica ha provocat (i tres vagues!). Si voleu saber-ne més, visiteu la pàgina oficial del Departament d’Educació i la de la Federació d’AFA , o les dels diferents sindicats d’ensenyants.

Colònies

A l’escola Jujol, les colònies són totalment organitzades per l’AFA. La Comissió de Colònies contracta tots els serveis (inclosos la casa de colònies i els autocars), fa el seguiment de les activitats i fins i tot acompanya el grup juntament amb els monitors d’Eix Estels. El curs 2006-07 van anar a Caldes d’ Estrat, al Maresme, el 2007-08, a un antic convent totalment renovat (La Llobeta), a Aiguafreda, i el 2008-09  a Mas Banyeres (a 2 km de Centelles i a 14 km de Vic). Les cases tenien uns voltants idonis perquè els nens i les nenes juguessin i campessin al seu aire (mai millor dit). La participació sempre ha estat molt bona, i a vegades s’han hagut d’ampliar les 100 places ofertes. Sens dubte és una de les tasques d’AFA amb més responsabilitat, però també més enriquidora.

Casal d’estiu

El Casal és una activitat que es fa a finals de juny, tot el mes de juliol i primers de setembre, amb la intenció d’ajudar les famílies a conciliar els horaris laborals i familiars i (sí, també!) perquè les nenes i els nens s’ho passin bé durant els calorosos dies d’estiu a la ciutat. Hi assisteixen tant alumnes del Jujol com altres nens del barri, i s’hi fan activitats escèniques i temàtiques i jocs organitzats pels monitors de l’empresa que contracta l’AFA. També fan sortides setmanals a la piscina i excursions culturals o d’oci. Sense oblidar el famós «manguerazo» al pati de l’escola…

Casalet

És el germà petit del ja clàssic Casal d’Estiu, un “minicasal” organitzat durant els dies del mes de juny en què l’escola fa horari intensiu. Ofereix activitats amb monitor als nens i nenes que es queden a l’escola a partir de les 15.00 h, l’hora en què acaben les activitats lectives.

Acollida

Mai no has pensat que sempre som els mateixos a les reunions d’AFA i d’aula? Mai no t’has fixat que hi ha poques famílies nouvingudes i que, d’aquestes poques, encara menys entenen el català? La recentment creada Comissió d’Acollida de l’AFA està buscant pares i mares voluntaris que disposin d’una hora setmanal lliure per poder ajudar activament a la integració dels pares i mares de famílies nouvingudes que voldrien participar més en la vida escolar dels seus fills i no poden perquè la llengua els és una barrera. Si tu tens aquesta hora lliure setmanal, escriu a afajujol@gmail.com posant a l’assumpte «Comissió d’acollida» i donant la teva franja horària de preferència.

¿Te gustaría saber de qué se habla en las reuniones del AFA de la escuela y en las reuniones de aula y no puedes porque son en catalán? Desde el AFA te ofrecemos la oportunidad de aprenderlo y practicarlo durante 1 hora semanal. Si te interesa, escribe a afajujol@gmail.com, pon en el asunto «Comissió d’Acollida» y tu franja horaria de preferencia. O bien déjale tus datos de contacto a Marta, en secretaría.

També hi ha la comissió de BIBLIOTECA, que aquest curs ha engegat un programa de recollida de DVD per enriquir el fons audiovisual de la biblioteca de l’escola; la de DECORACIONS, que s’encarrega de posar bonica l’escola per fora; la de la SORTIDA DE SISÈ, que organitza la sortida de fi de curs perquè els més grans marxin del Jujol amb bon record; la de PLA D’ENTORN I PLA DE L’ESPORT o la de BEQUES I SUBVENCIONS, dues comissions de caràcter molt tècnic que resulten fonamentals per fer possibles i accessibles gran part de les activitats que es fan al Jujol; la del WEB i CORREU AFA, que gestiona la part del web de l’escola corresponent a l’AFA i redistribueix els correus que ens arriben; i, per últim, la de DIFUSIÓ, que fa el butlletí, el blog i anuncis i fullets per difondre les activitats de l’AFA.

Per a més informació visita el blog de l’AFA.