Entrevista a l’alcalde

Els alumnes de tercer vam visitar l’Ajuntament de Palafrugell i vam fer una entrevista a l’alcalde en funcions, Josep Piferrer Puig.  Vam parlar una mica de tot, del reciclatge, de quina és la feina d’un alcalde i fins i tot, de si té compte d’Instagram. Aquí us deixem la transcripció de la nostra conversa:

D’on surt el teu sou?

“El meu sou? De casa teva (Els nens riuen). D’on surten els diners de l’Ajuntament? Dels impostos que paguen tots… no només el meu sou. Cada persona que té una casa paga un impost a l’Ajuntament. El principal de l’Ajuntament es diu IBI, que vol dir Impost sobre Béns Immobles. Tota la gent que té una casa en propietat a final d’any ha de pagar uns diners a l’Ajuntament. Si la casa és gran paga més i si és petita, menys. I dels impostos que paga la gent surt el meu sou i tots els diners de l’Ajuntament”.

Hi ha un arbre que m’agrada molt, que em porta molts records de quan era petit, i l’Ajuntament l’any que ve el vol treure… Per què hi ha arbres que es talen?

“Ningú pot talar un arbre perquè vol, ni a casa teva. Si tinc un pati molt gran amb un arbre he de demanar permís a l’ajuntament si el vull treure. Quan es poden talar arbres? Quan estiguin malalts, o perquè s’han de fer unes obres… si l’Ajuntament tala un arbre ha de ser per una raó molt especial”.

Això de talar arbres ho fan perquè amb els troncs fan fusta…

“Nosaltres des de l’Ajuntament no talem arbres, si de cas en plantem. Hi ha una normativa aquí que diu que si una persona tala un arbre perquè ha de fer una casa o el que sigui, potser n’ha de plantar dos”.

Quan i per què volia ser alcalde?

“Començo pel perquè. No és que hagi decidit ben bé ser alcalde. Nosaltres quan som aquí formem part d’un grup, que es diu un grup polític. El meu partit polític és Esquerra Republicana i fa molts anys que hi col·laboro. Van ser ells que em van demanar que em presentés com a alcalde. O sigui, jo sóc alcalde perquè amics meus que estan al mateix partit polític em van demanar que em presentés”.

Però a tu t’agrada ser alcalde!

“Sí, a mi m’agrada. Si no fos així, no ho faria. M’agrada dedicar-hi un temps…”

En quin regidor confies més?

“En quin regidor….? Haig de dir que  en tots, en tots (diu amb to rialler) Però evidentment tinc gent molt més propera perquè els veig cada dia, com ara el responsable de les escombraries, que és el regidor de  Medi Ambient. A mi m’agraden tots però evidentment n’hi ha que hi tens una relació molt més fluïda i que hi confies molt més”.

Quant fa que és alcalde?

“Ara fa dos anys. Ara hi ha hagut eleccions i hi ha dues persones que hem sortit empatats en nombre de regidors:  en Juli Fernández, que és del partit socialista, i jo.  Aquí a l’Ajuntament hi ha 21 cadires. A les eleccions vam escollir quina gent ha de seure en aquestes  cadires. Els que van tenir més vots van ser els socialistes, amb Juli Fernández, i Esquerra que hi era jo de cap de llista. Ell va tenir algun vot més, però va ser molt i molt semblant. I ens corresponen set cadires a cada grup. El que passa és que n’hem de tenir onze per governar. I ara estem negociant amb els altres grups que hi ha a veure qui ens donarà suport. Això ho sabrem el dia 15 de juny”.

Quines preocupacions tens d’alcalde?

“Moltes (riu)… perquè l’alcalde, que diuen que mana molt i no mana gaire, el que sí que fa és coordinar totes les àrees de l’ajuntament. Hi ha l’àrea d’esports, de la policia, que arregla carrers, del teatre, educació, dels  diners… de les obres del carrer, totes les àrees son gent que treballa per això. A l’ajuntament hi ha 250 treballadors agrupats en aquestes àrees. Quina és la meva feina? Coordinar-los. A cada àrea hi ha un regidor que se’n responsabilitza i quan es prenen les decisions jo haig d’intentar ser-hi.  És clar, jo, a les 8 del matí ja soc aquí i fins que me’n vaig tot son reunions per tractar diferents problemes. De totes maneres, jo només participo en com s’ha de fer. Qui ho fa ja són els treballadors”.

Ser alcalde és difícil?

“No ho sé. No ho sé. Jo crec que totes les feines son difícils. Hi poso tanta dedicació com a fer de mestre. També és difícil fer de mestre. També haig de dir que tinc temps, preparo bé les coses i no és fan difícil, que és el que fan tots els mestres”.

Quants anys tenies quan vas ser escollit alcalde?

“En tenia 59. Ara en tinc 61”.

Quants tinents d’alcalde tens?

“Un. L’Albert Gómez”.

T’agrada treballar d’alcalde?

“Sí, m’agrada treballar d’alcalde. Sobretot quan tinc alumnes com vosaltres i em feu preguntes”.

Tens molta feina?
“Si tinc molta feina?  Això sí. La dedicació sí que la sé. Si una cosa té aquesta feina és que per fer-la bé hi has de passar moltes hores al dia, i els caps de setmana. El divendres al vespre vaig a casa però dissabtes segur que tinc coses a fer. Actes sobretot. Ara els alcaldes també casen, i els casaments solen ser els dissabtes… També hi sol haver presentacions, actes esportius, dinars…  activitats que fan les entitats… i diumenges també. És una dedicació de 7 dies a la setmana.

I quant de temps dediques a casa?

“La meva senyora diu que no gaire (riu). Estic a l’Ajuntament fins a quarts de dues. Després vaig a casa, i de 3 a 5 estic a l’escola,  i quan plego a les 5 normalment torno a venir a l’Ajuntament fins a les 7 o les 8 o les 9…”

Firmes molts papers?

“Massa, molts… N’hi ha que els puc firmar amb l’ordinador, que ja és un avantatge. Gairebé 50 documents al dia”.

Ha conegut algun president?

“Sí. He conegut en Carles Puigdemont, i conec molt en Quim Torra”.

S’ha d’estudiar per ser alcalde?

“No s’ha d’estudiar per ser alcalde. El que passa és que normalment, els partits polítics ja busquen algú que estigui preparat per presentar com a alcalde. Jo per exemple soc mestre, i vaig ser molts anys director d’escola, i aquesta és una de les coses que des del partit es va valorar positivament”.

Com et vas sentir quan et van dir que series alcalde?

Primer els companys em van demanar que em presentés, em va agradar molt però em va caure la casa a sobre perquè és molta feina… després a les eleccions vam treure un bon resultat.  A les eleccions del 2015 vam tornar a quedar empatats i no vaig governar, va ser en Juli Fernández que va fer els pactes que comentàvem al principi, però es van enfadar a mig mandat i després els que li donaven suport em van donar suport a mi, i després vaig ser alcalde. El dia que vaig ser escollit alcalde estava molt content. La fotografia que tinc al Facebook és de quan em van escollir alcalde perquè deien que feia molt bona cara. Recordo que estava amb la meva senyora i amb els meus fills, molt content, però després ve molta feina”.

Qui va crear el web de l’ajuntament?

“No ho se. Fa temps que està fet. Normalment hi ha una empresa que et dona el format i una o dues persones que n’estan pendents, per això  és molt dinàmica”.

Quant mesura l’ajuntament, quantes sales i quantes escales hi ha?

“L’edifici de l’ajuntament era una casa de senyors. Per això hi ha aquesta escala tan maca que heu trobat. Hi ha planta baixa i dos pisos.  No sempre ha estat aquí.  Quan jo tenia la vostra edat era cap allà al mercat i hi havia quinze treballadors.  Es feia petit, i es va comprar aquesta casa i es va traslladar l’ajuntament”.

Quina informació ens pot donar l’ajuntament com a ciutadans?

“Tota. No hi ha cap informació secreta a l’ajuntament. L’única cosa que no podem donar son noms de persones i dades. Hi ha un web de transparència i s’hi pot trobar tota la informació. Quants diners cobrem, en què ens gastem els impostos…”

Encara ets  mestre d’Educació Física?

“No. Aquest any, no. Faig Català i Medi”.

Què t’agrada més, ser professor o alcalde?

“És difícil la pregunta, eh? Us he dit que m’agrada molt ser alcalde, i si encara faig de mestre és perquè també m’agrada molt fer de mestre. Jo quan entro a l’escola me n’oblido de l’ajuntament i només estic pels alumnes. A mi, estar amb alumnes i ensenyar m’agrada. Sinó, segurament que no ho faria. M’agraden les dues coses.”

Els teus fills van al Pi Verd?

“No. Ara estan a la Universitat, i havien anat al Torres Jonama”.

Per què vas escollir ser mestre d’educació física?

“Perquè m’agradava molt. Sempre dic el mateix, hi ha dues coses que jo vaig voler ser. Director d’escola  ho vaig ser perquè els companys m’ho van demanar, i  alcalde perquè els companys m’ho van demanar. El que sempre vaig voler ser és  mestre i quan ja estava fent de mestre a l’Escola Sant Jordi vaig triar l’especialitat d’Educació Física”.

 Té compte d’Instagram? Quin és?

“Tinc compte d’instagram però no el faig servir. Tinc un company que és el que porta les xarxes socials, perquè  jo no puc. Massa coses. Sí que a Twitter faig alguna cosa, i amb el que treballo més és amb el Facebook, perquè soc d’aquests antics que quan m’hi poso m’agrada escriure i explicar-me. D’Instagram no recordo el meu compte. Ni hi publico ni ho miro”.

Quantes vegades ha estat malalt?

“Jo tinc una salut mínimament bona, problemes d’esquena i estómac, però porto 35 anys treballant i no he estat mai de baixa per malaltia”.

Alguna vegada has posat una pregunta al Facebook i  has vist que no era bona idea?

“El que intento és no contestar la gent que m’insulta o parla malament de mi. M’agrada escriure d’alguna cosa que es pugui comentar i si algú em pregunta alguna cosa de Palafrugell i li sé contestar, doncs contesto, però en polèmiques procuro no entrar”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>