ACTACIVITAT 11: Naturals / 22 de maig de 2020 / La funció de relació, experimentem amb el sentit del gust

Bon dia nois i noies, avui parlarem del sentit del gust i farem un petit experiment amb l’ajut del pare, la mare o algú altre de la família. Però primer parlem una mica del gust i la llengua.

La llengua és un òrgan situat a la boca. Utilitzem la llengua per articular les paraules, però també per assaborir els aliments, perquè aquí s’hi troben els receptors dels quatre gustos, també anomenats papil·les gustatives.

Les papil·les gustatives recullen els sabors dels aliments i envien els impulsos nerviosos al cervell a través dels nervis. Aleshores sentim el gust.La llengua distingeix els sabors primaris, que són el dolç, el salat, l’àcid i l’amarg. Tots els altres sabors són combinacions d’aquests.
A la llengua hi ha unes 10.000 papil·les gustatives, però no totes reaccionen de la mateixa manera als gustos primaris. En cada part es distingeix més un sabor que un altre.
La saliva serveix per a fer els aliments més suaus, per tant, quan ens posem un aliment a la boca la llengua el barreja amb la saliva i les dents el trituren.

Doncs bé ara comprovarem aquestes quatre coses:

  1. Que el sabor amarg: no es nota ni a la punta de la llengua, ni als costats, ni al mig…Només es nota a la part interior de la llengua, al darrera del tot.

  2. Que el sabor àcid: no es nota ni a la part interior de la llengua, ni al davant, ni al mig…només es nota als dos costats del centre.
  3. Que el sabor salat:no es nota ni a la part interior de la llengua, ni als costats, ni al mig…només es nota a la punta de la llengua.
  4. Què el sabor dolç: no es nota ni a la part interior de la llengua, ni als costats, ni al mig…només es nota a la punta de la llengua i als dos costats del davant.

Necessitem el següent material:

  • Bastonets esterilitzats. – Aigua
  • Gots de plàstic – Llimona
  • Cullereta – cafè soluble
  • Tovallons de paper
  • Sal
  • Sucre

Què farem:?

En un got de plàstic posem dos o tres dits d’aigua i dues cullerades de cafè soluble. Remenem bé.

En un altre got de plàstic posem dos o tres dits d’aigua i escorrem mitja llimona. Remenem bé.

En un altre got de plàstic posem dos o tres dits d’aigua i dues cullerades de sal. Remenem bé.

En un altre got de plàstic posem dos o tres dits d’aigua i dues cullerades de sucre. Remenem bé.

Com ho farem:?

Farem l’experiment en parelles. cada membre de la parella té un got amb cada un dels sabors ( llimona, cafè, sucre i sal) i un got d’aigua natural.

Un membre suca una punta del bastonet amb l’aigua amb el cafè i després, poc a poc, va tocant en diversos punts de la llengua del company/ va i preguntant-li si nota el gust, quin és i en quin punt el nota i ho apunta en una llibreta

Quan s’acaba l’exploració el membre que ha ofert la llengua fa un glop d’aigua per netejar-se la llengua.

Tot seguit es repeteix l’operació amb l’aigua i suc de llimona i es fa el mateix procediment i així amb tots els sabors.

I després intercanviarem els papers.

Es recomana que l’alumne que ofereix la llengua la tregui tant com pugui i tingui la boca seca, que empassi la saliva que pugui tenir.

Al final posen en comú les sensacions que hàgim tingut i fem un dibuix de la llengua i assenyalem on es noten els sabors primaris. I ja saps foto i al Drive.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>