Exposició a contaminants biològics: un risc laboral de l’auxiliar de cuina i càtering

Tots sabem que a la feina no hem de prendre mal. Però tot i així, cada any hi ha treballadors que tenen accidents o que agafen malalties a causa de la seva activitat professional. Això no és acceptable i per això els futurs treballadors s’han de formar per prevenir els riscos laborals. En el PFI ho fem en el mòdul MPRL Formació bàsica en prevenció de riscos laborals.

S’han analitzat les tasques que realitza l’auxiliar de cuina i càtering i a partir d’aquest estudi s’han identificat 17 riscos laborals diferents. Un d’aquest riscos (el número 16) és el risc per la presència de contaminants biològics.

En la figura 1 podem veure el símbol internacional que identifica aquest risc.

En el moment actual, amb la situació l’alerta sanitària provocada per la Covid19, estudiar aquest risc és encara més important. Per tant, totes aquelles mesures que es prenen en l’actual pandèmia també queden incloses en aquest risc.

Figura 1. Símbol internacional de risc biològic https://es.wikipedia.org/wiki/Riesgo_biol%C3%B3gico

 

Per tal d’analitzar aquest risc, el primer que hem fet és identificar quins són aquests contaminants biològics. Hem vist que n’hi havia fonamentalment quatre: virus, bacteris, fongs i bacteris. Hem posat un exemple de cadascun d’ells i també hem pogut comprovar que en tots aquests grups d’éssers vius també hi ha exemples d’organismes beneficiosos. Hem elaborat una presentació amb tot el que hem après (figura 2)

Finalment hem elaborat la fitxa del risc, identificant quatre factors de risc i sis mesures preventives (figura 3). De ben segur que ara serà una mica més difícil que els contaminants biològics afecten negativament a la nostra salut quan treballem com a auxiliar de cuina i càtering.

Figura 2. Activitat classroom MPRL.24.02 Contaminants biològics. Presentació elaborada pels alumnes del PFI d’auxiliar d’hoteleria: cuina i càtering durant el curs 2020-2021 Figura 3. Fitxa de Risc nº16_Contaminants Biologics amb 4 factors de risc i 6 mesures preventives.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>