La consciència fonològica

Quan parlem de consciència fonològica, a què ens referim?

La consciència fonològica és l’habilitat metalingüística que ens permet ser conscients que el llenguatge està constituït per unes unitats simples, que podem identificar i utilitzar per formar paraules. Aquestes unitats simples son els FONEMES (sons) i les SÍL·LABES (unions de sons).

Aquest concepte queda relacionat, de forma molt directa, amb la lectoescriptura ja que, és la base per què els nens i nenes aprenguin a conèixer, pensar i manipular aquests sons del llenguatge abans de llegir o escriure.

Tanmateix, aquesta habilitat fonològica consta de tres nivells:

  • Consciència sil·làbica: Identificar que una paraula està composta per unitats més petites (síl·labes).
  • Consciència fonèmica: identificar que la unió d’unitats mínimes del llenguatge (sons) formen les paraules.
  • Consciència lèxico-semàntica: associar un significat a la paraula i identificar quines paraules formen una oració.

Reforzar aquest aspecte és important per fomentar una correcta adquisició del llenguatge i la millor manera de realitzar-ho és mitjançant activitats lúdiques i motivadores.

A logopèdia ens agrada molt utilitzar diversos jocs per treballar els diferents nivells de consciència fonològica. Aquesta vegada el joc elegit ha estat el JENGA. El coneixeu?

A més a més, amb aquest joc també reforcem la demanda, els colors primaris, la coordinació ull-mà, la planificació, l’atenció, etc.

Com veieu, és un material molt versàtil que agrada i motiva a seguir aprenent de forma divertida.


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>