El fricandó, un plat tradicional de carn de vedella

Seguint amb el treball de receptes d’aliments d’origen animal, aquesta setmana ens posem amb una recepta tant sana com senzilla: el fricandó de vedella. És una recepta que apareix a la cuina catalana pràcticament des de l’Edat Mitjana i ha arribat a l’actualitat sense perdre interès. Voleu saber com l’hem preparat?

Abans de començar

  • Les peces de carn de vedella ==> BEEF per al fricandó.

Per preparar aquesta recepta s’utilitzen diferents peces de vedella: jarret, tapa plana, llata… En el nostre cas vam utilitzar safates de carn del nostre proveïdor habitual. En concret era carn de culata de vedella, una altra de les peces que s’utilitza en aquest plat.

  • Les hortalisses del brou

Per preparar brou de verdures hem trobat dues safates diferents: “cocido” i “escudella”. En totes dues, la meitat del pes correspon a pastanaga. La xirivia, nap, api, all porro també hi són presents en les dues safates. La diferència entre totes dues és que en la safata d’escudella hi ha col. El preu per quilo no és el mateix en les dues safates: la safata d’escudella és més cara. També vam veure que la col no és l’ingredient més car si volem comprar els diferents ingredients de manera individual. Curiosament els ingredients amb un preu per quilo més alt són la xirivia ==> PARSNIP i el nap.

Vam estar fent càlculs i vam arribar a la conclusió que la safata de “cocido” és una bona opció perquè ens surt més barata que comprant cadascuna de les hortalisses per separat.

  • Els estris

Hem utilitzat una olla alta ==> COOKING POT per a preparar el brou de verdures  i una cassola baixa per preparar el fricandó.

 

Preparant el plat

 

 

 

Brou de verdures ==> VEGETABLE BROTH

Primer hem posat una mica d’oli en l’olla alta i hem sofregit l’all, després afegim al ceba i pastanaga en paisana i ofeguem 5′. Afegim l’all porro i ofeguem 5′. Tot seguit, hem afegit 4 litres d’aigua i les espècies i pugem el foc. L’hem deixat bullir aproximadament 1 hora, desescumant de tant en tant. Finalment, reservem aquest brou per cuinar el fricandó de vedella i congelem la resta per a properes elaboracions.

Fricandó de vedella amb pèsols i pastanaga

Entre els processos de cuina que hem treballat en aquesta recepta hi destaquem:


  • Tall d’hortalisses en paisana

 

 

La paisana es una técnica de tall d’hortalisses ==> CUTTING VEGETABLES coneguda i sencilla. Els passos per utilitzar aquest mètode són:

  • Tros dominable.
  • Base
  • Làmines
  • Bastonets
  • Cubs

Aixi és el tall en paisana i si voleu saber més sobre aquesta tècnica us deixem un vídeo que explica millor la tècnica.

  • Marcar  la carn  ==> SCORING MEAT

Primer posem en un recipient farina de blat. Després la carn salada i enfarinem a banda i banda. Posem una paella al foc amb oli i després tirem cada tros de carn i el fregim a banda i banda durant poca estona: només cal que la farina es dori. Treiem i reservem.

  • Sofregir: amb o sense tomàquet?

Agafem una cassola baixa i fem el sofregit ==> “SOFRITO” amb ceba i all. Hi ha discusió sobre si cal posar tomàquet o no en el sofregit. Com que es tracta d’un plat molt antic, podem dir que es pot fer perfectament sense tomàquet. Nosaltres no li posarem bolets i si que hi afegirem verdures: pastanaga i pèsols.

  • L’estofat amb swing i xup-xup

Després d’afegir-i la carn i el brou, taparem la cassola i courem amb el swing i xup-xup. El swing és un terme anglès que significa “gronxar”. És a dir, mourem la cassola per tal de gronxar  ==> TO SWING la carn en la salsa durant uns 40′.

  • La picada ==> CRUSHING GARLIC AND PARSLEY

Poc abans d’acabar la cocció afegirem la picada, un altre element indispensable d’aquesta recepta.

 

Opinem

Sobre el fricandó de vedella…

Mai havia provat el fricandó amb verdures i em va agradar moltissim. No faltava res: bon punt de sal i el plat va quedar molt ben presentat.

El que més em va agradar és que amb aquest plat ja quedaves ple. En fer bé el sofregit, el plat va quedar bonissim!!!

Marcar la carn va ser més fàcil del que em pensava.

La recepta del fricandó és un poc difícil de cuinar.

Una mica complicat de fer però deliciós.

Tot i que no m’agrada la carn, ha sortit bo.

Una recepta molt difícil pero al final va sortir molt bona.

El fricandó va ser una recepta fàcil i crec que els ingredients són força senzills per fer-ho a casa

Globalment…

El que puc opinar és que tenim la millor cuina de tot Catalunya.

M’ha agradat fer tots els plats d’aquesta setmana: les llenties, les bajoques amb patata, les postres amb fruita natura… Tots els plats han quedat bons, amb coccions perfectes, etc…

Per acabar…

Les olles i casssoles s’han de guardar en el seu lloc. Cal cuidar la bateria de cuina si volem treballar en una cuina en condicions cada dia.

Aquí us deixem l’àlbum de fotos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>