Comencem el 2021 preparant un pastís… de salmó!

Després de les vacances de Nadal hem tornat a l’activitat de cuina que aquest curs estem desenvolupant a les instal·lacions d’Ebre Terra a Deltebre. Dintre de les receptes de peix, aquesta setmana hem preparat un deliciós pastís de salmó.

Abans de començar

El salmó és un peix blau que es troba sovint en els àpats i en les cartes dels restaurants. Són peixos migratoris que neixen en aigua dolça i migren als oceans.
Hi ha salmons a l’oceà Atlàntic, al Pacífic i en alguns grans llacs continentals.

En el nostre cas hem comprat llom de salmó congelat i hem utilitzat dues peces per a preparar cada pastís.

Un element important per preparar aquesta recepta és el motlle. Nosaltres hem utilitzat motlles de silicona. Aquest tipus d’estris es poden comprar als grans supermercats o en botigues especialitzades en productes d’hoteleria.

Preparant el plat

  • Pastís de salmó

Per preparar un pastís salat hi ha tres ingredients bàsics: l’ingredient principal que li dona nom al pastís (en aquest cas, el salmó), els ous i el producte làctic. A més a més, sovint se li afegeix algun tipus de salsa o condiment per fer-lo encara més bo.

Pel que fa a la cocció, en aquesta mena d’elaboracions s’utilitza els bany maria per tal que el quallat de l’ou faci que el pastís quedi amb una bona textura: prou sòlida perquè no se’ns desfaci i prou suau per fer-lo apetitós.

Entre els processos de cuina que hem treballat en aquesta recepta hi  destaquem:

    • Preelaborar ceba i tomàquet.

Vam  utilitzar dues cebes per aconseguir 200g. Com acostumem a fer, les vam pelar i tallar en brunesa. Si la ceba fos prou gran, amb 1 ceba n’hi hauria prou.

Pel que fa al tomàquet, vam utilitzar tomàquet pera. Es fa un tall en creu a la part de baix i s’escalda cada peça en un cassó amb aigua bullint durant 20″. D’aquesta manera es pelen en un moment. Tot seguit cal triturar el tomàquet i pesar-ne 100g.

    • Preelaborar el peix

En primer lloc cal descongelar els lloms de salmó, deixant-lo a la nevera entre 12-24 hores. Se li treu l’embolcall i es talla en 3 trossos. En una olla posem aigua a bullir amb sal i una fulla de llorer. Hi posem el salmó  a coure 3-4 minuts. Després cal treure el que no serveix (pell i alguna impuresa) i  l’esqueixem amb un ganivet i una forquilla.

    • Infusionar el formatge

Ficar 250ml de nata dins un cassó i afegir  150g de formatge Emmental tallat en juliana. Cal escalfar-ho a foc lent durant 10 minuts per tal que el formatge es vagi fonent  i es formi el producte làctic que afegirem a la resta d’ingredients.

    • Preparar la salsa

El primer que cal fer és ficar oli a la paella i escalfar durant 40″.  Després cal sofregir la ceba, és a dir, mantenir-ho afoc lent fins que canvia de color.  El segon que s’ha de fer és afegir tomata i remenar. Per condimentar hem utilitzat sal i orenga i anar remenant. Després de 6 minuts d’haver posat el tomàquet triturat ja tenim preparada una bona salsa.

    • Barrejar i enfornar

Cal posar els ous (hem emprat 5 ous de mida M), el salmó esqueixat, la salsa i el formatge infusionat tot junt en un bol. Es tritura amb una batedora de braç i es posa en el motlle prèviament engreixat amb mantega. Per enfornar-lo al bany maria, posem un paper de cuina en el fons d’una placa gastronorm i afegim aigua. Hi posem el motlle i acabem de posar més aigua. Enfornem en cocció mixta a 170ºC 35% d’humitat durant 35-40′. Finalment només cal desenmotllar una vegada s’hagi refredat per evitar que se’ns trenqui.

  • Guarnició

Per acompanyar el pastís preparem una mica d’amanida amb enciam, pastanaga i cogombre. De les tres hortalisses, l’enciam és el que ens dona més feina perquè cal desinfectar-lo. Hem utilitzat Amukina com a producte desinfectant i després se li passen 3 aigües i es centrifuga.

La pastanaga i el cogombre els pelem i rentem però no ens cal desinfectar-los. Tot seguit els tallem a rodanxes.

  • Emplatat

Tenim els ingredients ja tallats. D’una banda, hi ha la safata amb el salmó. D’altra banda hi ha els ingredients de l’amanida: pastanaga, enciam i cogombre.

El que fem es preparar el plat amb una mica de cada ingredient i amb dos talls de pastís de salmó. Li posem una mica d’imaginació i dissenyem un plat ben presentat.

Opinem

Ha sigut una bona recepta.

El pastiś de salmó crec que és un plat molt fàcil de fer i després de fer-lo està boníssim!

És fàcil de fer però costa una mica esqueixar el peix després que bulli.

És molt fàcil de fer i si voleu ho podreu fer amb tonyina o altres ingredients enlloc del salmó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>