Escola que llegeix/Biblioteca

“ No obtindran resultats de lectura si no es proporciona als nens i les nenes el gust per llegir, el gust de les paraules. L’escola tota sola no ho pot fer. Tots sabem que el medi familiar genera una funció important en aquest domini, però és a l’escola a qui correspon plantar les bases d’aquesta pràctica de la lectura. La bilblioteca és el cor de l’escola.”Lionel Jospin biblioteca

Com a escola que té el segell (otorgat pel Departament d’Educació) de Renovació i Innovació Pedagògica en Competència Lectora,la biblioteca escolar i d’altres projectes relacionats amb la lectura són signes d’identitat de l’Escola Jacint Verdaguer.

La Biblioteca és àmplia, està situada en un lloc acesible, principal i amb una funció de suport a l’ensenyament.
És un espai on trobar llibres que activaran la ment, la imaginació , la capacitat creativa i l’esperit crític de l’alumnat i de tota la comunitat.

Els infants tenen accés lliure a la biblioteca tres dies a l’hora d’esbarjo i una tarda a la setmana després de l’horari lectiu. Aquests dies poden agafar llibres en préstec.A més a més l’alumnat accedeix de manera periòdica amb les persones tutores i especialistes per llegir, buscar informació, fer animació lectora, etc.

El fons de la biblioteca es renova gràcies a una dotació de l’AMPA i de la pròpia escola. Les bibliotecàries fan un qüestionari als usuaris per tal de què l’adquisició de nous llibres respongui als seus interessos .

Cada aula té una biblioteca pròpia que es dota anualment amb material nou amb la finalitat d’ampliar el fons i motivar els infants. L’alumnat pot gaudir d’aquestes lectures durant la mitja hora de lectura diària o agafar-les en préstec.

L’alumnat de P5 a 2n. s’emporta dins la seva carpeta un conte/llibre a casa (adequat per l’aprenentatge de la lectura) el cap de setmana, per gaudir compartint la lectura amb la família.La resta d’alumnes de primària en fan ús lliure del fons de la biblioteca.

Funcions de la Biblioteca:

  • Promoure la lectura
  • Fer gaudir els infants
  • Ajudar a desvetllar la curiositat pels llibres
  • Orientar l’alumnat , pares i mestres en la tria dels seus llibres.
  • Facilitar la bibliografia seleccionada
  • Ensenyar a tenir cura i respectar els llibres
  • Formar l’alumnat en el maneig de la informació.
  • Afavorir l’accés a diverses fonts de documentació.

 

HISTÒRIA FADA CINTA

(La nostra biblioteca és un lloc màgic,ple de color i vida, habitat per éssers fantàstics que es poden contemplar a les parets i al sostre)

Sabeu que he descobert? Doncs resulta que a la biblioteca hi viu una fada…sabeu com va arribar aquí?

La fada em va explicar que es diu CINTA i que hi viu a la biblioteca des de fa molts anys, però que sempre ha estat adormida perquè les criatures de l’escola no anaven gaire a la biblioteca. A ella li agrada llegir molt i s’havia adonat que els infants de l’escola no hi llegien prou, així que d’avorriment es va adormir.

Un dia, quan els nens no hi eren a l’escola, les mestres vam ordenar la biblioteca; vam fer una mica de terrabastall amb el moviment de llibres i pretatgeries i… una nit es va sentir un “crac catacrac” , el sostre es va esbotzar i amb l’estrèpit la fada Cinta va despertar.

De dins la paret va sorgir un arbre i amb ell tot allò que estava amagat  tants anys. Va aparèixer el món màgic de la fada Cinta.

Si us hi fixeu, a les parets, hi ha l’ amic conillet que carrega els llibres perquè tots els pogueu llegir, el follet vermell que descansa relaxat després d’una estona de lectura, el cargol i la fadeta rosa, la fada asseguda a l’arbre amb les seves ales blaves.

I sabeu qui també viu a la biblioteca amb la fada Cinta? El seu millor amic i conseller, l’unicorn CELESTE al que també li agrada llegir molt, sobre tot els llibres d’aventures.

I…a veure qui troba uns amics molt petits que canvien de color i que sempre expliquen contes a la fada Cinta?, són els camaleons (un està entre conill i unicorn i l’altre al sostre aferrat a la branca).

Mireu el savi tucan, tothom li demana consell perquè en la seva memòria hi guarda molts llibres.

A veure qui troba a la fada Lila? Ella hi viu als bolets i és molt amiga de la fada Cinta.

La fada Cinta viu a la biblioteca i la podeu visitar tantes vegades com vulgueu, també ella us aconsellarà llibres que podeu llegir i mirar perquè aprengueu molt del món màgic de la lectura.

A la fada Cinta, li encanta el silenci perquè per llegir s’ha d’estar molt concentrat. Li espanta el soroll, així que quan vinguem a la biblioteca, farem silenci i respectarem el descans de tots els animalons i éssers que hi viuen . i… vigilarem que no es torni a adormir la fada Cinta!!!!!

La lectura, font de plaer i coneixement