Curs Iniciació a la vitivinicultura ecològica: varietats, maneig i collita – 20 hores – del 20 de novembre al 4 de desembre de 2019

Descarrega el programa del curs

 

 

Clic per inscripcions

 

 

Presentació i objectius

Fer un vi amb unes característiques úniques, a part de l’elaboració i criança, requereix conèixer el tipus de sòl on son implantades les vinyes i el microclima de la zona: hores de sol que el cep rep al dia, alçada, latitud, vents i grau d’humitat entre d’altres factors naturals que han de ser
valorats, i que la persona que cultiva i/o vinifica ha de tenir en compte a l’hora de prendre decisions sobre el cultiu que influenciaran en el procés d’elaboració i el caràcter final del vi. En aquesta formació parlarem de totes aquestes accions que duem a terme al camp per tal d’aconseguir entrar el raïm de qualitat i mantenir el sòl fèrtil i equilibrat i les vinyes sanes.

Aquest curs vol complementar el que vam organitzar la primavera passada, on vam abordar temes de plantació, poda de formació i manteniment i alguns aspectes sobre les cobertes vegetals i la fertilització que continuarem aprofundint en aquesta ocasió, afegint temes de prevenció i control de plagues i malalties, donant a conèixer les varietats segons les possibilitats de vinificació i compatibilitat amb les característiques de les nostres finques i també
es tractarà aspectes de la collita, el transport i l’entrada del raïm a bodega.

En definitiva, aquesta formació vol adreçar-se a vitivinicultors que vulguin introduir-se en el maneig ecològic de la vinya així com a persones, especialment del sector agrari, que es plantegin la producció de raïm com a una oportunitat per diversificar les seves produccions.

Professorat

  • Marcel Lleonart, assessor i viticultor
  • Tomàs Llop, pagès especialista en cobertes verdes i poda natural
  • Jordi Cruselles i Jesús Fonts, viticultors professionals
  • Joan Reyes, tècnic del Servei de Sanitat Vegetal del DARP
  • Javi Vigatas, vinyaire.

 

LLOC DE REALITZACIÓ

Finca de Can Poc Oli de l’Escola Agrària de Manresa

 

INSCRIPCIONS I MATRÍCULES

A l’ESCOLA AGRÀRIA DE MANRESA fins a 10 dies abans de l’inici del curs corresponent.

Fundació Universitària Bages. Av. Universitària, 4-6, Manresa. Telèfon 93 874 90 60.
Adreça electrònica: ccagraria.manresa@gencat.cat
Cal dur: imprès de matrícula formalitzat, fotocòpia del DNI, fotocòpia de la nòmina, rebut d’autònoms o targeta de l’atur segons la situació laboral i fotocòpia de la targeta sanitària.

RÈGIM GENERAL DEL CURS

L’Ordre ARP/45/2017, de 24 de març, va aprovar els preus públics. El cost d’aquest curs és de 32 €. S’ha de fer l’ingrés abans de començar el curs al número de compte IBAN: ES56 0182 4143 2102 0182 9192 del BBVA, especificant el nom de l’alumne/a i el nom del curs. La renúncia de la matrícula no comporta devolució de l’import satisfet un cop iniciat el curs.

Es lliuraran certificats de cada curs a l’alumnat que hagi assistit a un mínim del 80% de les hores programades.


PROGRAMA DEL CURS

del 20 de novembre al 4 de desembre
Horari: Dimecres i divendres de 16:00 a 20:00 h

  • VARIETATS, dc. 20 de novembre
    ASPECTES AGRONÒMICS, ENOLÒGICS I COMERCIALS. VARIETATS ANCESTRALS I LA SEVA RECUPERACIÓ
    Professor: Marcel Lleonart, assessor i viticultor
  • FERTILITAT I MANEIG DEL SÒL, dv. 22 de novembre
    ELS SECRETS DEL ADOBS VERDS. IMPLANTACIÓ I GESTIÓ DE COBERTES VERDES PERMANENTS.
    Professor: Tomàs Llop, pagès especialista en cobertes verdes i poda natural
  • PUNTS CLAU EN EL LLAURAT I LA FERTILITZACIÓ DEL SÒL, dc. 27 de novembre
    MANEIG DEL SÒL EN ZONES DE PLUVIOMETRIA BAIXA. APORTACIONS DE MATÈRIA ORGÀNICA
    Professors: Jordi Cruselles i Jesús Fonts, viticultors professionals
  • SANITAT VEGETAL EN VITIVINICULTURA ECOLÒGICA, dv. 29 de novembre
    PREVENCIÓ I MÈTODES DE CONTROL DE PLAGUES I MALALTIES EN VITIVINICULTURA ECOLÒGICA
    Professor: Joan Reyes, tècnic del Servei de Sanitat Vegetal del DARP
  • VISITA A UNA VINYA AMB CELLER, dc. 4 de desembre
    VISITA ON REPASSAREM CONEIXEMENTS SOBRE LES VARIETATS I EL MANEIG DE LA VINYA.
    PARLAREM TAMBÉ DEL PUNT ÒPTIM DE MADURACIÓ DEL RAÏM. COLLITA, TRANSPORT I EQUIPAMENTS
    Professor: Javi Vigatas, vinyaire

 

ENLLAÇOS:

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/formacio-innovacio/escoles-agraries/escola-agraria-manresa/

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/formacio-innovacio/escoles-agraries/

 

Cursos - 2019 -

Cursos - 2018 -