Curs anul·lat!
Presentació i objectius
El sector alimentari té una sèrie de requisits normatius, entre els quals els que es refereixen a l’etiquetatge. Els elaboradors i/o productors poden no tenir coneixements de la normativa sobre informació alimentària al consumidor, per exemple: – Quina és la denominació del nostre producte? – Com hem d’enumerar els ingredients? – Si una matèria primera porta additius, els hem d’indicar a l’etiqueta? – Com indiquem els al·lèrgens? Podemdir que n’hi pot haver traces “per si de cas”?
També coneixerem i aprendrem a gestionar totes les acreditacions de què disposem, com el segell del CCPAE o la venda de proximitat, que ens serveixen per a donar un valor afegit als productes agroalimentaris que volem oferir al consumidor final.
Per a completar la formació, abordarem aspectes relacionats amb els requisits higiènics per a elaboracions alimentàries, juntament amb la normativa europeabàsica i l’ecològica.
El curs és un taller teòric i pràctic que s’adreça a responsables d’establiments de transformació alimentària i productors agroalimentaris, sense necessitat de coneixements previs. Es relacionaran els continguts amb exemples pràctics d’acord amb els interessos i sectors d’activitat representats. Els assistents podran fer les etiquetes dels seus productes, quees treballaranindividualment i en el marc del grup classe.
El curs tindrà un format presencial de 18 hores i 2 hores a distància.
Professorat
- Mònica Saltor i Jacas, consultora en seguretat alimentària
- Lída Vàzquez Teruel, auditora i consultora especialitzadaen la gestió del risc alimentari
- Una persona representantdel CCPAE, a confirmar
LLOC DE REALITZACIÓ
Escola Agrària de Manresa (edifici FUB)
INSCRIPCIONS I MATRÍCULES
A l’ESCOLA AGRÀRIA DE MANRESA fins a 10 dies abans de l’inici del curs corresponent.
Fundació Universitària Bages. Av. Universitària, 4-6, Manresa. Telèfon 93 874 90 60.
Adreça electrònica: ccagraria.manresa@gencat.cat
Cal dur: imprès de matrícula formalitzat, fotocòpia del DNI, fotocòpia de la nòmina, rebut d’autònoms o targeta de l’atur segons la situació laboral i fotocòpia de la targeta sanitària.
RÈGIM GENERAL DEL CURS
L’Ordre ARP/45/2017, de 24 de març, va aprovar els preus públics. El cost d’aquest curs és de 32 €. S’ha de fer l’ingrés abans de començar el curs al número de compte IBAN: ES56 0182 4143 2102 0182 9192 del BBVA, especificant el nom de l’alumne/a i el nom del curs. La renúncia de la matrícula no comporta devolució de l’import satisfet un cop iniciat el curs.
Es lliuraran certificats de cada curs a l’alumnat que hagi assistit a un mínim del 80% de les hores programades.
PROGRAMA DEL CURS
Dies 3, 10, 17 i 24 d’octubre
Horari: tardes de 16:00 a 20:00 h i un matí de 12:30 a 14:30 h
SESSIÓ 1, dj. 3 d’octubre.Teoria. Presencial Professora: Mònica Saltor i Jacas
- 16:00 – 20:00 h
Presentació
Marc legal. R1169/2011
Objectius
Àmbit d’aplicació
Pràctiques informatives
Informació obligatòria 1ª PART
Denominació de l’aliment
Ingredients i ingredients compostos
Indicació dels ingredients quepoden provocar al·lèrgies o intoleràncies alimentàries
Quantitat de determinats ingredients/categories
Quantitat neta
Data de caducitat/consumpreferent
Casos pràctics
SESSIÓ 2, dj. 10 d’octubre. Teoria. Presencial Professora:Mònica Saltor i Jacas
- 16:00 – 20:00 h Informació obligatòria 2ª PART
Condicions especials de conservació i ús
Nom, raó social i adreça de l’operador
País d’origen, lloc de procedència
Forma d’ús
Informació nutricional
Presentació de la informació obligatòria
Casos pràctics
SESSIÓ 3, data d’octubre a concretar. 2 hores. Pràctica a distància Professora: Mònica Saltor i Jacas
- Casos pràctics, elaboremetiquetes a partir de fitxes tècniques de productes
SESSIÓ 4, dj. 17 d’octubre. Teoria. Presencial
- 12:30 – 14:30 h Normativa en etiquetatge ecològic. Professor/a: A concretar.
14:30 – 16:00 h Dinar.
16:00 – 20:00 h La venda de proximitat Professora: LídiaVàzquez Teruel
Què és la venda de proximitat? Coms’acredita? Quins sectors alimentaris s’hi poden
afegir?
El logotip de la venda de proximitat, condicions d’ús
Treballar la “Guia per a la venda de proximitat dels productes agroalimentaris i agraris”
3ª edició
SESSIÓ 5, dj. 24 d’octubre. Teoria. Presencial Professora: Lídia Vàzquez Teruel
- 16:00 – 20:00 h Requisits higiènics per a les elaboracions alimentàries:
Requisits per a la venda
Requisits per a les elaboracions
Legislació europea bàsica aplicable
ENLLAÇOS:
– http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/formacio-innovacio/escoles-agraries/escola-agraria-manresa/
– http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/formacio-innovacio/escoles-agraries/
|