— Punts clau de la producció de boví ecològic de llet. Com donar valor afegit a la llet mitjançant transformats – durada: 30 hores – del 24/05/2018 al 5/07/2018

Clic per inscripcions

Programa curs Punts clau de la producció de boví ecològic de llet

PRESENTACIÓ

El sector boví de llet està en crisis des de fa força anys. La relació entre les altes despeses de producció i el preu de la llet fan, en molts casos, inviable la seva producció. Tenint en compte que augmentar la dimensió de l’explotació no sempre és possible, transformar la llet de vaca en altres productes làctics o fer la conversió al sistema de producció ecològic són alternatives per generar un valor afegit que les faci viables.

Durant aquest curs, que compta amb la col·laboració de tècnics especialitzats en el sector, tractarem els temes específics que diferencien la producció convencional de l’ecològica i oferirem una petita formació per a transformar la llet de les nostres explotacions.

OBJECTIUS

  • Entendre la situació del sector boví de llet i planificar un sistema de producció agrària sostenible.
  • Aprendre la normativa de la producció ecològica
  • Parlar de diferents sistemes de pastoreig
  • Plantejar estratègies sanitàries basades en la fitoteràpia i l’aromateràpia.
  • Conèixer les races adaptades a la pastura
  • Aprendre la teoria i la pràctica de l’elaboració de formatges.

 

Professorat

  • Xan Pouliquen Kerlau, enginyer agrònom especialitzat en agroecologia i assessor ramader
  • Jordi Tost, assessor veterinari i nutricionista
  • José Luís Saez, tècnic de l’INTIA
  • Paula Fonollà, formatgera artesana
  • a determinar, tècnic/a del CCPAE

REALITZACIÓ

Escola Agrària de Manresa
Av. Universitària 4-6
(Edifici FUB) Manresa

Calendari: Els dijous del 24 de maig al 5 de juliol
Horari: De 15:30 a 19:30, excepte el 21 i el 28 de juny, que serà de 15:30 a 20:30h
Durada del curs: 30 h

 

INSCRIPCIONS I MATRÍCULES

A l’ESCOLA AGRÀRIA DE MANRESA fins a 10 dies abans de l’inici del curs corresponent.

Fundació Universitària Bages. Av. Universitària, 4-6, Manresa. Telèfon 93 874 90 60.
Adreça electrònica: ccagraria.manresa@gencat.cat

El formulari i el full de relació amb l’agricultura el podeu descarregar de qualsevol dels enllaços següents:

Format Word: PDR I-3111 Fitxa alumne i M-1476 Declaració relació amb l’agricultura
– Format pdf: PDR I-3111 Fitxa alumne i M-1476 Declaració relació amb l’agricultura

Cal dur: imprès de matrícula formalitzat, fotocòpia del DNI, fotocòpia de la nòmina, rebut d’autònoms o targeta de l’atur segons la situació laboral i fotocòpia de la targeta sanitària

  • També, per més comoditat, podeu emplenar el formulari directamente des de l’enllaç https://goo.gl/forms/HEHP9vmm7B3XGgQe2 i posteriorment fer-nos arribar la documentació per correu electrònic, d’aquesta manera no cal enviar la fitxa de l’alumne/a especificada als paràgrafs anteriors

 

RÈGIM GENERAL DEL CURS

L’Ordre ARP/45/2017, de 24 de març, va aprovar els preus públics.

El cost d’aquest curs és de 32 €. S’ha de fer l’ingrés abans de començar el curs al número de compte IBAN: ES56 0182 4143 2102 0182 9192 del BBVA, especificant el nom de l’alumne/a i el nom del curs. La renúncia de la matrícula no comporta devolució de l’import satisfet un cop iniciat el curs.

Es lliuraran certificats de cada curs a l’alumnat que hagi assistit a un mínim del 80% de les hores programades.


PROGRAMA DEL CURS

Horaris: dijous de 15:30h a 19:30h i de 15:30 a 20:30

  • 24 de maig:
    Sistemes de producció ecològica.Possibilitats del sector ecològic. Control de despeses.
    Metodologia: Teoria.
    Professor: Sr. Xan Pouliquen Kerlau, ingenier Agrònom agroecòlogic, assessor ramader.
  • 31 de maig:
    Races per a la pastura
    Metodologia: Teoria.
    Professor: Per confirmarNormativa per a la producció ecològica
    Metodologia: Teoria.
    Professor: Per confirmar, Tècnic del CCPAE
  • 7 de juny:
    Sanitat:

    • Principis bàsics de la fitoteràpia i l’aromateràpia
    • Tractaments preventius
    • Desparasitar amb herbes

    Metodologia: Teoria.
    Professor: Jordi Tost, assessor veterinari i nutricionista

  • 14 de juny:
    El paper de cada aliment: Bases de l’alimentació amb pastura.
    Gestió de la pastura i tècniques de pasturatge.
    Metodologia: Teoria.
    Professor: Sr. Jose Luis Saez, tècnic d’INTIA
  • 21 de juny:
    Composició química de la llet. Microbiologia bàsica. El paper del quall i els enzims de la llet.
    Metodologia: Teoria i pràctica d’elaboració de frescos (mató, recuit i formatge fresc).
    Professor: Sra. Paula Fonollà, formatgera artesana.
  • 28 de juny:
    Procés bàsic d’elaboració d’un formatge.
    Metodologia: Teoria i pràctica d’elaboració de formatge de pasta premsada semi-curat.
    Professor: Sra. Paula Fonollà, formatgera artesana.
  • 05 de juliol (per confirmar data):
    Visita tècnica a la granja i obrador transformats La Selvatana.
    Metodologia: Visita tècnica.
    Professor: Sra. Anna Serra, la Selvatana.

ENLLAÇOS:

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/formacio-innovacio/escoles-agraries/escola-agraria-manresa/

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/formacio-innovacio/escoles-agraries/

ORGANITZACIÓ:

agricultura_h2 Formació Agrària

fons_europeu_agricola

 

Cursos - 2019 -

Cursos - 2018 -