— Porcicultura ecològica – durada: 50 hores – del 26/10/2018 al 24/01/2019

Clic per inscripcions

Enllaç al programa del curs

Presentació i objectius

La producció ecològica és un sistema de producció d’aliments de qualitat certificada que respecta àmpliament el medi ambient i el benestar animal, donant les condicions per al comportament natural de les espècies dins del seu maneig.

Aquest sistema de producció ha crescut molt a casa nostra en tots els sectors agraris, tant pel què fa a la producció com el consum dels productes certificats. Tanmateix, la producció porcina ecològica és encara molt testimonial a Catalunya, tot i haver-hi una capacitat de conversió d’explotacions i mercat potencial important.

Aquest curs va adreçat als porcicultors que vulguin introduir-se en la producció ecològica dels seus animals. Es tractaran totes les àrees tècniques que permetin valorar l’oportunitat de convertir una explotació o d’iniciar una activitat porcina ecològica i es programaran visites a diferents granges on podrem veure de primera mà els reptes que suposa el maneig ecològic.

Destinataris

El curs va adreçat preferentment a treballadors en actiu.

Professorat

  • Jürgen Herrle, expert en producció porcina ecològica.
  • Pino Delás, productor i expert en conversió d’explotacions.
  • Imma Argemí, enginyera agrícola i ambientòloga; màster en agricultura ecològica i doctoranda UdL en porcí ecològic.
  • Emma Fàbrega, investigadora del programa de Benestar Animal de l’IRTA.
  • Lluís Vila, veterinari especialista en porcí ecològic.
  • Ricard Carreras, veterinari dr. en Producció Animal.
  • Míriam Sellés, veterinària i màster en Agricultura Ecològica, Unitat de Producció Agrària Ecològica del DARP.
  • Ricard Josep Llavallol, mestre artesà carnisser, cansalader i xarcuter; elaborador de productes de porc ecològic.
  • Núria Salvador i Jaume Carbonell, ramaders de porcí ecològic.
  • Ronan Franque, ramader de Rouxbio.

LLOC DE REALITZACIÓ

ESCOLA AGRÀRIA DE MANRESA
Av Universitària, 4-6 (edifici FUB)

 

INSCRIPCIONS I MATRÍCULES

A l’ESCOLA AGRÀRIA DE MANRESA fins a 10 dies abans de l’inici del curs corresponent.

Fundació Universitària Bages. Av. Universitària, 4-6, Manresa. Telèfon 93 874 90 60.
Adreça electrònica: ccagraria.manresa@gencat.cat
Cal dur: imprès de matrícula formalitzat, fotocòpia del DNI, fotocòpia de la nòmina, rebut d’autònoms o targeta de l’atur segons la situació laboral i fotocòpia de la targeta sanitària.

El formulari i el full de relació amb l’agricultura el podeu descarregar de qualsevol dels enllaços següents:

RÈGIM GENERAL DEL CURS

L’Ordre ARP/45/2017, de 24 de març, va aprovar els preus públics. El cost d’aquest curs és de 65 €. S’ha de fer l’ingrés abans de començar el curs al número de compte IBAN: ES56 0182 4143 2102 0182 9192 del BBVA, especificant el nom de l’alumne/a i el nom del curs. La renúncia de la matrícula no comporta devolució de l’import satisfet un cop iniciat el curs.

Es lliuraran certificats de cada curs a l’alumnat que hagi assistit a un mínim del 80% de les hores programades.


PROGRAMA DEL CURS

Dies 26 i 30 d’octubre, 6,13, 20 i 27 de novembre; 4 i 11 de desembre; i 8,15 i 24 de gener.

Dues sessions serán visites a concretar.
Horari: visites al matí i teoria a les tardes

  • EL SECTOR PORCÍ ECOLÒGIC AL NORD D’EUROPA, dv. 26 d’octubre, de 15:30 a 19:30 h
  • ELS REPTES DEL SECTOR PORCÍ DEL SEGLE XXI, dt. 30 d’octubre, de 16:00 a 20:00 h
    • El sector porcí ecològic a Catalunya, Espanya i Europa.
    • Experiència de conversió d’una explotació de cicle tancat.
  • ALIMENTACIÓ I INTEGRACIÓ AGROPECUÀRIA, dt. 6 de novembre, de 16:00 a 20:00 h
  • BENESTAR ANIMAL, MANEIG DEL BESTIAR I PRODUCTIVITAT, dt. 13 de novembre, de 16:00 a 19:00 h
  • DIMENSIONAMENT DE L’EXPLOTACIÓ. INSTAL·LACIONS I ALLOTJAMENTS, dt. 20 de novembre, de 16:00 a 20:00 h
  • TRANSPORT I SACRIFICI, dt. 27 de novembre, de 16:00 a 19:00 h
  • NORMATIVA ECOLÒGICA. RACES I SISTEMES DE PRODUCCIÓ, dt. 4 de desembre, de 15:30 a 20:30 h
  • SANITAT EN PRODUCCIÓ PORCINA ECOLÒGICA, dt. 11 de desembre, de 16:00 a 20:00 h
  • VISITA TÈCNICA A DUES EXPLOTACIONS, dt. 8 de gener, matí i tarda (6 hores)
    • Granja Ramonich: condicions semintensives i autoproducció de farratge.
    • Le Rouxbio (Vivès, França): condicions extensives.
  • TALLER/DEGUSTACIÓ D’ELABORACIÓ DE CARN DE PORC ECOLÒGIC, dt. 15 gener, de 16:00 a 20:00 h
  • TAULA RODONA SOBRE COMERCIALITZACIÓ (ponents a concretar). RESOLUCIÓ DE DUBTES
  • GENERALS I NOVETATS, dj. 24 de gener, de 16:00 a 20:00 h

 

ENLLAÇOS:

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/formacio-innovacio/escoles-agraries/escola-agraria-manresa/

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/formacio-innovacio/escoles-agraries/

Organització

agricultura_h2 Formació Agrària

fons_europeu_agricola

Cursos - 2019 -

Cursos - 2018 -