— Curs Tracció animal en vinya – durada: 30 hores – del 18/04/2018 al 24/05/2018

Clic per inscripcions

Programa del curs

PRESENTACIÓ

Cada cop són més els cellers que aposten per una agricultura respectuosa amb el medi ambient. Dintre de les diferents tècniques i maneres de treballar la vinya en ecològic, el maneig del sòl mitjançant la incorporació de la tracció animal és una de les que incideix més clarament en la salut i el rendiment del cep.

Amb aquest curs pretenem apropar-nos al treball de la vinya amb animals a través d’una visió moderna i poder conèixer tot el seu potencial, en un sector on aquesta manera de fer dóna un gran valor afegit al producte final. Ho farem visitant diferents cellers i caves on ja apliquen aquestes tècniques, i fent pràctiques amb algunes eines i el cavall.

Per això, en aquesta edició comptarem amb la presència d’un dels millors professionals en la matèria en l’àmbit nacional. Ens mostraran les diferents maneres i tècniques d’abordar amb èxit el procés de fer el canvi de treball amb maquinària pesant cap a maneig amb animal.

 

OBJECTIUS

  • Explicació teòrica sobre sistemes de treball de la terra amb tracció animal en vinya, diferents feines a fer durant l’any, diferents marcs de plantació i eines.
  • Visites i demostracions a diferents cellers i caves de Catalunya
  • Sessió pràctica amb el cavall i algunes eines.
  • Pràctica d’arranjament de guarnicions.

 

DESTINATARIS

El curs va adreçat a treballadors en actiu, preferentment del sector agrari, així com tota aquella gent que tingui vinyes i interès per la tracció animal.

 

ORGANITZACIÓ

Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

 

LLOC DE REALITZACIÓ

ESCOLA AGRÀRIA DE MANRESA
Finca Can Poc Oli – Manresa

 

INSCRIPCIONS I MATRÍCULES

A l’ESCOLA AGRÀRIA DE MANRESA fins a 10 dies abans de l’inici del curs corresponent.

Fundació Universitària Bages. Av. Universitària, 4-6, Manresa. Telèfon 93 874 90 60.
Adreça electrònica: ccagraria.manresa@gencat.cat
Cal dur: imprès de matrícula formalitzat, fotocòpia del DNI, fotocòpia de la nòmina, rebut d’autònoms o targeta de l’atur segons la situació laboral i fotocòpia de la targeta sanitària.

El formulari i el full de relació amb l’agricultura el podeu descarregar de qualsevol dels enllaços següents:

 

RÈGIM GENERAL DEL CURS

L’Ordre ARP/45/2017, de 24 de març, va aprovar els preus públics. El cost d’aquest curs és de 32 €. S’ha de fer l’ingrés abans de començar el curs al número de compte IBAN: ES56 0182 4143 2102 0182 9192 del BBVA, especificant el nom de l’alumne/a i el nom del curs. La renúncia de la matrícula no comporta devolució de l’import satisfet un cop iniciat el curs.

Es lliuraran certificats de cada curs a l’alumnat que hagi assistit a un mínim del 80% de les hores programades.

 


PROGRAMA DEL CURS

Totes les sessions es faran durant el matí, menys la primera sessió que serà a la tarda, de 16:00 a 20:00
Dimecres, 18 d’abril TRACCIÓ ANIMAL EN LA VINYA DEL SEGLE XXI. (1ªpart)
Horari: 16:00 a 20:00  
Metodologia: Teoria. Introducció de la TA en viticultura. Beneficis i inconvenients. Coneixement i maneig dels sòls en viticultura amb T.A. Transició del tractor al cavall
Professor: Sr. Alfred Ferrís, agricultor ecològic i formador professional en treballs agrícolesLloc: Finca Can Poc Oli de l’Escola Agrària de Manresa.

Dijous, 19 d’abril TRACCIÓ ANIMAL EN LA VINYA DEL SEGLE XXI. (2ª part)
Horari: 9:00 a 13:00
Metodologia:
Teoria. Maneig de la vinya amb T.A., sistemes i programacions de treballs. Marcs de plantació i
sistemes de conducció. Diferents eines antigues i modernes.

Professor:
Sr. Alfred Ferrís, agricultor ecològic i formador professional en treballs agrícoles.
Lloc: Finca Can Poc Oli de l’Escola Agrària de Manresa.

Dijous 26 d’abril LA BAUMA DE LES DEVESES. Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà)
Horari: 9:00 a 13:00
Metodologia:  
Visita tècnica. Vinya de muntanya amb feixes petites. Marc de plantació estret.
Professor: Sr. Marc García, treballador del sector primari en tracció animal.

Dijous 3 de maig RAVENTÓS I BLANC. Sant Sadurní d’Anoia. (Alt Penedès)
Horari: 9:00 a 14:00
Metodologia: 
Visita tècnica. Demostracions a la vinya amb diferents eines.
Professor: Sr. Jordi Terrazas, expert en tracció animal.

Dijous 10 de maig ÁLVARO PALACIOS. Gratallops (Priorat) – BODEGAS MAS ALTA. La Viella Alta (Priorat)
Horari: 9:00 a 13:00
Metodologia:  
Visita tècnica. Demostracions a la vinya.
Professors:
Sr. Oriol Castells, tècnic del celler Álvaro Palacios
Sr. Roger Pallarés, tècnic de  camp Álvaro Palacios
Sr. Bixente Oçafrain, enòleg Bodegas Mas Alta

Dijous 17 de maig PRÀCTIQUES DEL MANEIG DEL CAVALL I EINES
Horari: 9:00 a 14:00
Metodologia: 
Pràctica. Provar eines i cavall en un circuit.
Professor: Sr. Jordi Terrazas, expert en tracció animal.
Lloc: Finca Can Poc Oli de l’Escola Agrària de Manresa.

Dijous 24 de maig ARRANJAMENTS BÀSICS DE GUARNICIONS
Horari: 9:00 a 13:00
Metodologia: 
Pràctica.
Professor: Sr. Jorge Sánchez, guarnicioner.
Lloc: Finca Can Poc Oli de l’Escola Agrària de Manresa.

 

ENLLAÇOS:

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/formacio-innovacio/escoles-agraries/escola-agraria-manresa/

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/formacio-innovacio/escoles-agraries/

ORGANITZACIÓ:

agricultura_h2 Formació Agrària

fons_europeu_agricola

 

Cursos - 2019 -

Cursos - 2018 -