❝Language is the road map of a culture. It tells you where its people come from and where they are going.❞

About English:

What disease did cured ham actually have?

If a deaf person has to go to court, is it still called a hearing?

Why are you IN a movie, but you're ON TV?

If corn oil is made from corn, and vegetable oil is made from vegetables, what is baby oil made from?

Why is "bra" singular and "panties" plural?

What do you call a male lady bug?

"Los clásicos eran una civilización ligada a la tierra, a los trabajos agrarios y -como tal- consideraban el suceder del tiempo y los hechos que anotamos en él, del mismo modo: uniforme, constante e ininterrumpidamente. porque a pesar de los cambios siempre ha de haber una repetición, igual que después de la primavera siempre ha de venir el verano y tras él, el otoño y luego, el invierno. Inevitablemente. Necesariamente, en realidad. Y nunca ha de haber una primavera que siga el verano de la misma manera que nunca podrán haber dos primaveras iguales y, aún así, seguimos llamando a cada una de ellas "primavera". Porque las estaciones son como la arena caída del reloj que obliga a darle la vuelta reiteradamente hasta ir formando círculos con el movimiento de las manos. Una detrás de otra. Y otra más. Y otra. Y otra. Repitiendo la acción infinitamente. Al igual que los griegos debían aprender de las gestas pasadas y, para eso, debían escuchar como las recitaban repetidamente (...).

Claro que para aprender algo del pasado hay que recordarlo."

El mòdul obligatori d'Història II està redactat amb l'objectiu de fer comprensible el món actual.

El món contemporani és fruit de dues grans revolucions: la Liberal i la Industrial de finals del segle XVIII i que s'escampen per Europa al segle XIX. D'una banda, les Revolucions Liberals van posar fi a les monarquies absolutistes i a la societat de l'Antic Règim i va instaurar un nou tipus de govern fonamentat en la sobirania nacional, els drets de les persones i la igualtat de tots els ciutadans davant la llei. De l'altra, la Revolució Industrial va provocar l'aparició de la indústria moderna i, amb aquesta, una nova societat urbana i industrial. Tots dos canvis van comportar l'aparició del capitalisme i dels sistemes polítics parlamentaris. També va generar la creació dels grans Estats contemporanis: la Gran Bretanya, França, Itàlia, Alemanya, els EUA, el Japó, Rússia... Aquests Estats van rivalitzar en el domini imperarialista d'Àfrica, d'Àsia i d'Oceania.

A més, durant el segle XX, es van produir importants canvis que han condicionat el nostre present. El bloc s'inicia amb l'esclat de la Primera Guerra Mundial. Les conseqüències d'aquell conflicte i de la Revolució Russa van tenir una àmplia repercussió. El Període d'Entreguerres es va caracteritzar per l'ascens dels Feixismes i per la Depressió Econòmica dels anys trenta. La Segona Guerra Mundial, el conflicte més devastador que ha viscut mai la humanitat, va acabr amb la derrota dels règims nazi-feixistes. La descolonització, l'aparició del Tercer Món i la Guerra Freda (encapçalada pels Estats Units i l'URSS) van caracteritzar els quaranta anys següents. La dissolució de l'URSS (1991) ha obert una nova etapa, definida per l'hegemonia dels Estats Units.

Aixó doncs, conèixer la història recent és conèixer-nos una mica més.

Som-hi!!!

"(...) Lo cierto es que la literatura, igual que el arte en general, ha estado cargado de prejuicios desde sus inicios. Cualquiera que pertenece al ramo está cansado de escuchar como aquello a lo que nos dedicamos "es subjetivo", "no demostrable", "depende del punto de vista" o es "poco riguroso". Tanto, que no vale la pena ni establecer los conocimientos básicos que se han de asumir para interpretar correctamente una obra. Y como sucede con la mayoría de nuestras concepciones, cuando se pretende buscar un origen histórico, se ha de ir "a lo griego". Aunque en apariencia parezca esto un simple rodeo, no lo es: fue en el s.Va.C. donde se establecen los conceptos básicos de la estética y donde se asientan las bases de su futuro desarrollo. Así, los posteriores asumimos los problemas básicos de la belleza ya planteados por la estética antigua, conservando gran parte de su mismo léxico. Sin pretender eludir todos los problemas que suscita una ingenua conmensurabilidad de las culturas, digamos que -salvando las distancias- para los griegos la idea de belleza tenía lugar dentro de la metafísica.

¿Belleza?, sí, porque los primeros conceptos de la época clásica eran belleza y arte ¿Y qué es la belleza?

Es una propiedad objetiva de las cosas que se caracteriza por su universalismo.

"Objetiva" y "universal". Gracias. ¿Y arte? Aquello que la manifiesta.

El módulo obligatorio de Literatura castellana es una introducción a la capacidad comprensiva de textos literarios clásicos de la lengua española. Tiene como objetivo la lectura y comprensión de textos literarios seleccionados por su adecuación a la temática y grado de dificultad y el conocimiento de obras significativas de la literatura castellana a partir de la lectura y comentario de fragmentos.

Para ello, los contenidos se distribuyen en tres bloques:

En el primer bloque se encuentra, primero una introducción a la literatura, a la métrica y a las figuras retóricas; y, en segundo lugar, un apartado dedicado al significado de las palabras y a las asociaciones semánticas para facilitar el conocimiento y uso de los recursos expresivos que da el idioma.

En el segundo bloque hay la explicación de los cinco grandes periodos de la historia de la literatura desde los orígenes de la expresión escrita del castellano (Literatura Medieval), pasando por el periodo moderno (Literatura Renacentista y Barroca) y por los orígenes de la etapa contemporánea (Literatura Ilustrada y Romántica) hasta los inicios de la literatura del último siglo.

En el tercer bloque hay la selección de textos correspondientes a los periodos literarios antes comentados, escogida para ejemplificar y conocer las obras de referencia de la literatura española.

De esta forma, una vez finalizado el módulo, el alumno podrá comprender e interpretar los textos; situarlos en su periodo correspondiente y elaborar un comentario que demuestre su comprensión, utilizando los recursos y herramientas lingüísticos que proporciona la lengua castellana.

 

"Escriure bé costa. Per escriure bé entenc dir amb la màxima simplicitat les coses essencials. No s'aconsegueix sempre. Donar relleu a cada paraula; les més anodines poden brillar encegadores si les col.loques en el lloc adequat. Quan em surt una frase amb un gir diferent, tinc una petita sensació de victòria. Tota la gràcia d'escriure radica a encertar el mitjà d'expressió, l'estil."

Mercè Rodoreda. Pròleg de Mirall trencat.

El mòdul obligatori Llengua catalana III és una continuació del mòdul opcional Taller de català per continuar treballant les capacitats expressives de l'alumnat mitjançant l'escriptura. Té com a principal objectiu la consolidació dels coneixements assolits i potenciar habilitats per expressar-se d'una manera creativa i correcta.

Els continguts es distribueixen en tres blocs:

En el primer bloc s'han seleccionat cinc textos que són un bon exemple de les propietats textuals que un escrit n'ha de tenir per ser "un bon text": adequació, coherència, cohesió i qualitat estilística.

En el segon bloc s'han inclòs nou unitats de l'ortografia bàsica del català: 1.a/e i o/u àtones, 2.accentuació i accentuació diacrítica, 3.dièresi, 4.essa sorda i essa sonora, 5.b/v i oclusives p/b - t/d - c/g, 6.g/j - ig/tx - x/ix, 7.m/n - r/rr, 8.l/ll/l.l - h i 9.ús del guionet.

En el tercer bloc hi ha tres capítols importants per una correcta l'escriptura i expressió: 1.locucions, 2. frases fetes i 3.barbarismes.

D'aquesta manera, un cop finalitzat el mòdul, l'alumnat podrà comprendre i interpretar les informacions més rellevants dels textos escrits que apareixen als mitjans de comunicació; i sobretot podrà produir els seus propis escrits amb intencions comunicatives diverses, utilitzant esquemes senzills per estructurar les idees, i sabrà adequar-se a la situació comunicativa del missatge. Els conceptes d'estructura, cohesió i propietat lingüística s'hauran tanmateix consolidat.

Recordem que tot i que l'objectiu principal del mòdul segueix centrant-se, doncs, en la producció de textos escrits, la participació oral i activa en els exercicis que es proposaran a les classes serà del tot primordial. Com va exposar l'escriptora Mercè Rodoreda, "escriure bé costa"... I per aconseguir-ho, per saber "escriure bé", cal un esforç i treball constant.

Al final, però, les paraules prenen relleu... I tot això val molt la pena...!