Talent jove: la base del futur STEAM al segle XXI

En aquesta videoconferència, celebrada el 18 de maig, s’aborda el paper del talent i la creativitat com a la base de les competències personals i professionals en l’àmbit STEAM. En aquest marc, l’educació secundària hauria de ser l’escenari de foment d’aquest talent i de l’interès del joves per les vocacions i professions STEAM, tent èmfasi especial en captar l’atenció de les noies, com a “espècie minoritària”. Analitzar possibles accions per orientar-los cap a estudis i professions de l’àmbit tecnològic, pot ajudar a dissenyar una sortida viable per al seu futur i per contribuir a millorar el món. La identificació de les amenaces i les febleses que afecten les expectatives acadèmiques i professionals, ha de servir per obrir portes, des de la seguretat, per descobrir les oportunitats i fortaleses que hi ha darrere un gran nombre d’opcions atractives en formació tècnica i en enginyeria, cabdals per al desenvolupament del s.XXI.


Crèdits: Cristina Blaya

Molts dels reptes que afronta actualment la humanitat, i d’altres que aniran apareixent al llarg d’aquest segle, requeriran de solucions complexes en les que hauran de convergir necessàriament la recerca científica amb les solucions aportades per l’enginyeria. Problemes complexos requereixen solucions complexes. L’enginyeria té la gran responsabilitat de comptar amb el talent humà per trobar solucions imaginatives i eficaces per aquests grans reptes multidimensionals en què es troba i trobarà el nostre món.

El talent s’educa, es fomenta, s’orienta, no és fruït de la casualitat. Per això el sistema educatiu l’ha de promoure en tota la seva arquitectura, de forma inclusiva i extensiva. Els docents de secundària, especialment des de la tecnologia i les ciències, tenen un paper clau per animar els nois i les noies a donar el màxim d’ells mateixos per esdevenir ciutadans implicats en la transformació del món cap a solucions i estructures sostenibles i justes.

Enginyeria és solucionar problemes amb enginy. Aquesta sentència no comporta limitació ni d’edat, ni de gènere ni de situació geogràfica. Si tenim un problema, cal activar l’enginy per trobar la millor solució. I la tecnologia serà l’eina per aconseguir-ho i per poder compartir els resultats.

Les solucions tecnològiques han d’anar acompanyades de solucions de governança democràtiques, respectuoses amb la diversitat i justes en la seva aplicació.

Accés a l’enregistrament de Youtube

Ponents

Núria Salán. Professora UPC. Presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia [Presentació]
Cristina Blaya. Professora de Tecnologia [Presentació]
Carolina Crespo. Professora de Tecnologia. Ambaixadora STEAM [Presentació]

Enllaços recomanats

#STEAMcat #STEAMcat #EmPosoAlDia #JoEmQuedoACasa #JoAprencACasa

@sct_iec  

@cesirecat @cesire_aulatec

Share