Taula de continguts
- Ball de funcions
- Simetries i translacions al “Good morning” de “Cantant sota la pluja”
- Un Keaton matemàtic
- Fred Astaire i les matemàtiques
- Fem un anamorfisme
- Exemples d’activitats amb llibre de miralls
- Nombres triangulars
- Contes matemàtics
- Vídeos de Cristóbal Vila
- Danses geomètriques de René Jodoin
- Derivando
- El bosc dels Coms
- Universo matemático – Más por menos
- Materials manipulables
- Numberphile
- Altres vídeos
Ball de funcions
Probablement coneixeu els “balls de funcions“. En aquest vídeo us proposem una coreografia per ballar a al’aula (o al pati, al gimnàs, a la discoteca…). També us podeu descarregar una presentació en pdf per entrenar les diferents posicions abans de començar la dança.
Simetries i translacions al “Good morning” de “Cantant sota la pluja”
Aquest vídeo es va editar per l’acte de lliurament dels premis del vídeoMAT 2017. En ell podem veure el conegut número músical Good morning de la pel·lícula de 1952 Cantant sota la pluja amb Gene Kelly, Donald O’Connor i Debbie Reynolds com a protagonistes. Hi podem veure com s’utilitzen dinàmicament simetries i translacions.
Un Keaton matemàtic
Un vídeo editat per a l’acte de lliurament del vídeoMAT 2015. Un petit joc de comptar, descomptar, girar, “calcular” amb exactitud… a partir de retalls de pel·lícules de Buster Keaton.
Fred Astaire i les matemàtiques
Aquest vídeo es va editar per l’acte de lliurament de premis del vídeoMAT 2015. En ell podem veure com les simetries, les translacions, el girs i les homotècies van ser utilitzades per Fred Astaire en les seves coreografies.
Fem un anamorfisme
Vídeo en el que es mostra com dibuixar un anamorfisme d’un hiperboloide d’una fulla.
Proposta a l’ARC sobre com dibuixar anamorfismes
Exemples d’activitats amb llibre de miralls
Nombres triangulars
Suma de 8 nombres triangulars
Suma de nombres triangulars consecutius
Contes matemàtics
- Una mà de contes amb contingut matemàtic
Durant el novembre del 2009 el programa Una mà de contes del Canal Super 3, va emetre cinc contes amb contingut matemàtic. Aquests contes es van produir en col·laboració amb l’equip del creamat i amb una llicència d’estudis del Departament d’Educació portada a terme per Carme Aymerich, autora també de les propostes didàctiques. Els contes s’adrecen a un ventall molt ampli d’edats i fan referència a una gran diversitat de temes.
La fàbrica de rellotges
Entorn a la divisibilitat
Proposta didàctica
La caravana de la Júlia
Entorn a la idea d’infinit
Proposta didàctica
El petit Inuit
Sobre la relativitat de la mesura
Proposta didàctica
El rei i el savi
Entorn al creixement exponencial
Proposta didàctica
En aquesta sèrie podem trobar altres contes amb relació a les matemàtiques, de forma més directa o més indirecta. Al blog del programa, amés de les fitxes de treball sobre els cinc contes anteriors Carme Aymerich ha elaborat una interessant classificació dels contes del programa aplicant criteris que contemplen aspectes matemàtics, cadascú amb la seva proposta de treball. La classificació s’organitza a partir dels següents criteris:
- Reconeixement i comprensió de les magnituds mesurables
- Fer-se preguntes, resoldre problemes i comprovar solucions
- Comprendre i analitzar canvis
- Usar diferents models per comparar i ordenar quantitats, fets i seqüències
- Comprendre les relacions quantitatives i qualitatives
- Localització, visualització i descripció de recorreguts i relacions espacials
Blog amb les fitxes de treball
També poden trobar contes relacionats amb la numeració (Quin número, Els números) o amb la geometria. Si treballem a l’aula el tangram xinès per càlcul d’àrees, fraccions pot ser un bon complement plantejar altres activitats a partir d’aquests contes: El somni de la papallona, El tresor de Keiken, El dibuix del rei, Si no hi ha feina no hi ha menjar i El terrissaire enamorat. (Enllaç als contes amb Tangram)
Vídeos de Cristóbal Vila
- Nature by numbers
Bellíssim on es visualitzen les relacions entre els nombres de Fibonacci i la Proporció Àuria i elements de la natura com la closca del nautilus o les espirals dels girasols.
Web d’Eterea, la productora de Cristóbal Vila
- Inspirations
Sobre aquest nou curt l’autor ens diu: “vaig tornar a mirar cap a aquesta enorme i inesgotable font d’inspiració que és Escher i vaig tractar d’imaginar com podria ser el seu lloc de treball, de quines coses es envoltaria un artista com ell, tan profundament interessat per la ciència en general i les matemàtiques en particular.”
Web amb els comentaris sobre els objectes matemàtics que apareixen al curt.
- Ars Qubica
Amb guió de Fernando Corbalán i Luis Rández. Amb el seu gran sentit visual ens mostra la base matemàtica de la generació de mosaics a partir de figures obtingudes de les seccions del cub.
- Infinite patterns
Un vídeo que connecta geometria, natura i arquitectura.
Danses geomètriques de René Jodoin
El quebequès René Jodoin (1920-2015) va ser productor i director de curts d’animació. Alguns dels seus curts ens mostren figures geomètriques que es divideixen, es recomponen, giren… fent petites danses d’una gran bellesa geomètrica. Aquestes danses, despullades de les figures humanes, ens fan veure de forma molt clara la geometria de la dansa. En aquesta selecció us presentem quatre curts. El darrer d’ells, més que amb la dansa, juga amb efectes hipnòtics.
Notes sur un triangle (1966)
Sphères (1969)
Danse carrée (1961)
Rectangle et rectangles (1984)
Derivando
Sèrie de vídeos de divulgació matemàtica d’Eduardo Sáenz de Cabezón. Cada vídeo té una durada d’entre quatre i set minuts. Poden ser útils a educació secundària.
El bosc dels Coms
El Bosc dels Coms és un recurs educatiu per a l’escola i la família format per un conjunt de vídeos presentats pels Coms, uns personatges del bosc que ens ensenyaran els continguts escolars de matemàtiques d’educació primària. Es publica mitjançant un canal de Youtube i es continuen afegint vídeos periòdicament.
Presentació dels blocs
Seguint l’estructura del currículum s’organitza en 5 grans blocs: numeració i càlcul, relacions i canvis, mesures, estadística i atzar i espai i forma. Cada bloc disposarà d’un conjunt d’apartats. En aquests moments disposa de vídeos per als següents apartats en format de llistes de reproducció de Youtube:
- Coses i cossos. Geometria (espai i forma) Cicle Inicial
- Les figures planes. Espai i forma. Cicle Mitjà. Matemàtiques
- Els cossos geomètrics. Espai i forma. Cicle Mitjà. Matemàtiques
- Els nombres. Numeració i càlcul. Cicle Inicial
- Desenes i centenes. Numeració i càlcul. Cicle Inicial
- Sumar i restar. Numeració i càlcul. Cicle Inicial
- Multiplicar i dividir. Numeració i càlcul. Matemàtiques. Cicle Inicial
Universo matemático – Más por menos
Dues sèries de vídeos produïts per Rtve i conduïts per Antonio Pérez Sanz. Episodis d’aproximadament mitja hora sobre diferents temàtiques.
- Resum dels episodis d’Universo Matemàtico – Vídeos
- Resum dels episodis de Más por menos – Vídeos
Materials manipulables
Col·lecció de 26 vídeos de durada curta on Anton Aubanell mostra l’utilització de diferents materials manipulables a l’aula de secundària.
Numberphile
Àmplia col·leció de vídeos on, segons els autors, es presenten “temes van des del sublim al ridícul … des dels descobriments històrics fins als últims avenços.”. En deu o quinze minuts especialistes en matemàtiques en expliquen de forma amena diferents problemes.
Web de Numberphile
Canal de Youtube
Altres vídeos
Podeu trobar molts altres vídeos al web històric del CESIRE-CREAMAT i a la col·lecció permanent del vídeoMAT.
Quant tardarien en ocupar totes les posicions possibles 13 persones en una fila?
IES Pere Fontdevila – Gironella