Característiques de l’entorn

Sant Pere de Vilamajor és un municipi de la comarca del Vallès Oriental situat en el seu extrem més septentrional, a la vessant més meridional del Pla de La Calma. Amb un àrea de 35 km2 és un dels municipis més extensos de la comarca però alhora amb una de les densitats de població més baixes. La població actual és de 4281 habitants.

Limita al sud amb Sant Antoni de Vilamajor, a l’est amb Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera i Fogars de Montclús, al nord amb Montseny i a l’oest amb Tagamanent, Cànoves i Samalús i Cardedeu. La principal via de comunicació és un ramal de la carretera BP-5107, que va de Llinars a Sant Llorenç Savall, passa per Sant Antoni de Vilamajor i d’allà dóna accés als diversos nuclis habitats que conformen el municipi.

El terme municipal de Sant Pere de Vilamajor està comprès en un 61 % del seu territori pel Parc Natural del Montseny.

El municipi està dividit en vuit veïnats:

  1. Al veïnat del Pla de Vilamajor: el barri de La Força (nucli històric), el barri de l’Eixample (cap de municipi), el barri de Can Derrocada (residencial) i el barri de Can Llobera (residencial).
  2. Al veïnat de Brugueres: el barri de Les Faldes del Montseny (residencial) i el barri de Can Sebastianet (residencial).
  3. Al veïnat del Bruguer: el barri Les Pungoles (residencial) i el barri de Can Miret (residencial).
  4. Al veïnat dels Boscassos i Vallserena: el barri de Can Vila (residencial), el barri de Can Ram (residencial) i el barri de Vallserena (residencial).
  5. Al veïnat de Canyes: Diverses masies disseminades.
  6. Al veïnat de Muntanya: El barri dels Refugis del Montseny (disseminats). En algunes divisions, aquest s’inclou en el veïnat de Canyes.
  7. Al veïnat de Santa Susanna: El barri de Santa Susanna (disseminats).
  8. Al veïnat del Sot de l’Om i als veïnats anteriors: Diverses masies disseminades.

 

Aquets veïnats han passat de ser llocs vacacionals a habitatges principals incrementant així la població escolar substancialment.