Biblioteca – PuntEdu

 

A la nostra escola, sempre hem donat molta importància a la lectura, però  des de fa uns anys aquest impuls ha augmentat gràcies a la nostra participació en un projectes del Departament d’Ensenyament:

 • Punt Edu anys 2011-2013

Gràcies a aquests projectes l’escola va poder disposar de recursos econòmics i organitzatius per tal de dissenyar i aplicar activitats per promoure la lectura al centre, que es van sumar a les que ja veníem realitzant:

  • Padrins de lectura: alumnes de Cicle Superior acompanyen els alumnes de 1r  i/o P-5 durant una estona de lectura setmanal. Aquesta activitat té dos efectes immediats: per un costat dóna una empenteta als nens i nenes més petits en la lectura d’una manera lúdica, i per una altra banda es creen  relacions positives entre padrins i fillols amb una complicitat i un afecte mutu.
  • Maletes viatgeres a Educació Infantil: aquests llibres són per una banda una oportunitat per als més petits de tenir a les mans llibres atractius, interessants i de diferents formats i temàtiques: àlbums il·lustrats, contes tradicionals, llibres de coneixements, revistes…; i per altra banda afavoreixen el contacte efectius amb els pares, avis, germans grans, educadors…
  • Tallers a Infantil: l’activitat de tallers a Educació infantil és molt atractiva per als més petits, ja que són activitats que no fan normalment amb el grup classe. El dia de tallers els grups queden més reduïts (10-12 nens/es) i heterogenis (P-3,  P-4 i P-5)Dins dels tallers hi ha: el de cuina, el d’experiments, el de manualitats, el de psicomotricitat… i el de conte que es fa a la biblioteca. Després d’explicar un conte i comentar “què ens ha ensenyat”, podem treballar-lo de diferents maneres: el representem, fem un mural amb les imatges, en fem titelles, fem una dibuix o manualitat.. i sempre s’emporten un  element del conte per poder-ne parlar amb la família.
  • El préstec a Cicle inicial: la biblioteca del centre obre les seves portes als alumnes de Cicle Inicial, dos dies a la setmana, en horari extraescolar (16-17h). Pares/mares i fills/filles poden compartir una estona de lectura i a més poden prendre diferents materials en préstec. A més de facilitar la lectura als nens i nenes i el coneixement de la biblioteca a les famílies, aquesta activitat propicia una implicació que ha portat aquest curs passat a unes mares a fer una sessió de contes a la biblioteca amb molt d’èxit.
  • Bibliopati: els alumnes de Cicle Mitjà i Cicle Superior que ho desitgin poden anar a la biblioteca a l’hora del pati els dilluns, dimecres i divendres. Poden llegir allà mateix les revistes i els llibres que desitgin, o poden prendre’ls en préstec. A més, també tenen accés als ordinadors de l’aula d’informàtica. Durant els mesos més calorosos del curs (maig, juny), una part de la biblioteca es trasllada al pati, on muntem un racó de lectura.
  • Biblioteca d’aula a Educació Infantil i Primària: Cada classe disposa d’un raconet amb una biblioteca d’aula que canvia trimestralment. Aquests llibres permeten la lectura a qualsevol moment del dia, afavoreixen la lectura adequada a cada edat, respecten el ritme i el nivell de lectura de cada nen i nena i l’intercavi d’opinions entre ells i elles.
  • Setmana de Sant Jordi: al voltant de la diada de Sant Jordi, se celebra  una setmana cultural  que aglutina diferents activitats, adequades a cada cicle, totes elles al voltant de la lectura, el teatre, la música…
  • Formació d’usuaris:  aquesta activitat es fa a Primària, el primer trimestre i de diferent manera segons el cicle.

A Cicle Inicial els alumnes aprenen les normes de la biblioteca, com estan col·locats els llibres de coneixements i d’imaginació en les diferents prestatgeries i com fer el préstec. A Cicle  Mitjà s’explica com estan col·locats els llibres de coneixements segons els cartells de colors, i on trobaran els llibres d’imaginació, còmics, llibres en anglès, revistes, poesies… més adients a la seva edat. També se’ls anima a fer ús del préstec a l’hora del pati.  A Cicle Superior s’explica com estan col·locats els llibres de coneixements segons la CDU (classificació decimal universal) i quines col·leccions els poden agradar més. També se’ls anima a fer ús del préstec i a llegir còmics, llibres amb CD en anglès i revistes per a la seva edat.

  • Visita a la Biblioteca Pública de Valls: cada curs els alumnes de 4t realitzen una visita guiada a la biblioteca de la nostra ciutat. D’aquesta manera tenen l’oportunitat  de conèixer els materials i serveis que ens ofereix.
  • Visita autors: a Primària, cada cicle  fan la lectura col·lectiva d’ un llibre, i posteriorment reben la visita del seu autor/a o il·lustrador/a. És una activitat molt gratificant i enriquidora, ja que els nens i nens han de preparar un qüestionari i fer-li  les preguntes que els interessa saber sobre la seva vida, la seva obra o la història que han llegit. Abans de finalitzar la visita cada nen/a aconsegueix la seva dedicatòria.