El divendres 13 d’abril vam anar a visitar una granja de cargols a Castellfollit del Boix. Aquesta granja es dedica a vendre cargols alevins (petits) per a que altres granges els engreixin per vendre. Cal Jep és una granja de cargols que funciona des de fa més de 50 anys. La majoria dels cargols els venen a restaurants que els cuinen (Barcelona, Madrid…). a Lleida, en canvi, mengen cargol vinyala.
Allà vam poder veure una espècie de cargol molt concret: el cargol bover!
L’Agustí, que és científic ens va explicar moltes coses que no sabíem sobre els cargols. El primer que vam veure a la granja va ser la sala de maternitat: els cargols adults tenien unes condicions favorables per a poder reproduir-se (temperatura, humitat, etc…). Cada cargol adult pot reproduir-se fins a tres vegades, i per aquest motiu, els van canviant de sala cada vegada que es reprodueixen.
L’època ideal per a la reproducció és la primavera, doncs a la tardor els cargols es preparen per a la hibernació. Els cargols són nocturns i es reprodueixen durant la nit. Perquè no marxin d’aquestes “gàbies” els hi posen una mena de greix cobert amb sal perquè als cargols no els hi agrada i no s’escapin. Alguns, igualment, utilitzen als altres cargols per saltar aquesta capa de sal i surten de la “gàbia”.
El primer que fan els cargols és un festeig per conèixer-se i decideixen quin d’ells serà el dominant (mascle) i el més passiu (femella). Aquest festeig pot durar entre 2 i 3 hores. Un cop s’han posat d’acord, el mascle “tira” el dard de l’amor a la femella. Els cargols poden estar entre 12 i 14 hores aparellant-se.
Al cap de 10 dies d’aquest aparellament, la femella buscarà un lloc tou (terra) per colgar els ous. Estarà durant 48 hores fent ous, un per un, fins a 50 o 100 ous cada vegada i en forma de cadena.
Perquè aquest ous puguin créixer bé, els retiren i els posen en un plat tapats, perquè no els doni la llum. Al cap de 20 o 30 dies neixen els petits (alevins) que seran els que vendran. Són molt delicats, la seva closca (l’esquelet extern) encara no està format i els manipulen amb un pinzell. Aquests cargols necessiten menjar herba fresca: trèvols perquè no es podreixen i un lloc a l’aire lliure per créixer. Per recollir-los els posen un tela negra on descansen i així els poden agafar. Per tant, aquests alevins poden portar-los en granges diferents o quedar-se’ls per fer-los créixer i que siguin els pares dels futurs alevins.
Aquests cargols els deixaran assecar al terra per poder-los vendre, perquè a l’hora de transportar els hi funciona millor. Es netegen de tot l’aliment que han menjat i a més a més, no ocupen tant d’espai.
Durant els mesos de març, abril i maig el sol fa que la closca s’endureixi i es facin adults. També ens va explicar que dues espècies diferents no poden aparellar-se.
Ens va agradar molt poder visitar aquesta granja després d’haver fet el projecte dels Snails a l’escola. Quan vam començar aquest projecte no ens imaginàvem que trobaríem granges de cargols. A França, ens va explicar l’Agustí que hi ha molta tradició de menjar cargols.
Volem agrair als pares que ens van acompanyar en aquesta sortida perquè sinó no l’haguéssim pogut fer.