DESCOBRIM!

Les criatures de segons de l’escola la Candela hem presentat el nostre treball “Descobrim” al 33è Premi de Natura Maria Murtra organitzat per l’Institut d’Estudis Vallencs i hem obtingut el segon premi de la nostra categoria. 

A continuació us expliquem una mica en que consisteix el nostre treball: 

Durant el segon i tercer trimestre, les criatures de segon de l’escola de la Candela hem estrenat els nostres diaris de camp: les llibretes on anotem tot allò que ens crida l’atenció durant les sortides de natura. Ens hem centrat, sobretot, en l’estudi dels jardins i els ecosistemes urbans del nostre entorn proper a l’escola. Posant èmfasi en el parc de Mas Miquel, ja que és un lloc on solem anar-hi a jugar els caps de setmana amb les famílies.

Què hem fet?

Els dimarts a la tarda hem sortit al parc de Mas Miquel a descobrir l’entorn. Cada dia ens hem fixat en un arbre o una planta que ens cridava l’atenció. Per exemple, a principis de febrer vam veure que la prunera vermella de l’entrada del parc estava floria i s’assemblava molt a l’ametller. El dia que estàvem investigant la borraina, vam trobar moltes abelles i ens vam dedicar a observar-les. Un cop vam arribar a l’escola vam seguir buscant informació sobre elles a la biblioteca.

Quan veiem un element natural que ens crida l’atenció l’observem, el toquem amb respecte, l’olorem, mirem si hi ha fulles o flors per terra i tot seguit el dibuixem al nostre diari de camp. És quan el dibuixem que ens fixem en tots els seus detalls: la varietat de colors del tronc, la forma de les seves fulles, la mida de les branques, etc. Un cop l’hem dibuixat i l’hem pintat hi anotem allò que observem, i amb l’ajuda dels companys/es i les mestres complementem el nostre escrit amb informació que no podem observar a simple vista. Per exemple, saber si és medicinal, si es pot menjar…

Aquest mural és només una petita síntesi del treball que hem realitzat durant tres mesos.

Com ho hem fet?

Ens hem organitzat en petits grups i hem escollit un dels arbres, arbustos o flors del nostre diari de camp. Hem tornat a fer el dibuix, aquest cop en una làmina fixant-nos bé de no deixar-nos cap detall. Tot seguit, amb la informació del diari hem preparat un guió per a explicar les principals característiques de cada planta davant dels altres companys/es, i gravar-ho amb la càmera.

També hem utilitzat unes premsadores per assecar algunes fulles de cada planta, sempre tenint en compte que només n’arrenquem una i dues perquè les necessitem pel nostre treball. Som ben conscients que la natura s’ha de cuidar i que no cal fer-la malbé si la podem observar amb els nostres ulls.

Per fer aquest mural, hem utilitzat cartons reciclats i materials recollits del parc de Mas Miquel: pedretes, branquillons del terra i fulles seques.

Qui ha anat a recollir el premi?

Hem fet un sorteig a classe i han sortit quatre persones a l’atzar per representar tots els nens i nenes de segon durant la recollida de premis.

I ara… ja hem acabat?

No, això només és un petit recull d’algunes de les plantes que hem estudiat fins ara. Seguirem descobrint-ne més i ens endinsarem en el regne animal per observar bé tots els animalons que ens fan companyia cada dimarts: els ànecs, els crancs americans, les merles, els coloms, els llangardaixos…

Aquí podeu veure algunes de les fotografies del treball que hem anat fent aquests mesos. 

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>