CONFERÈNCIA SOBRE L’ICTUS I LES LESIONS MEDUL·LARS

Ja s’acosta la Marató de TV3, aquest any centrada en l’ictus i les lesions medul·lars; el passat divendres van venir a l’escola a fer una conferència sobre aquest tema per als nois i noies de 5è i 6è.

conferencia-ictus

Va ser molt interessant, aquí podeu llegir el recull d’un noi de 6è, l’Unax Martínez:

ICTUS I LESIONS MEDUL·LARS I CEREBRALS TRAUMÀTIQUES
Divendres dia 25 de desembre va vindre una noia de la marató a ensenyar-nos  que era l’ictus i quins tipus hi havien i com podíem saber si una persona en té i també les lesions medul·lars, i vaig aprendre tot això:
Com reconèixer un ictus i què fer?
Hi ha la paraula “RAPID”que vol dir:
R- riure, si riu com una miqueta amb la boca torta pot voler dir que té un ictus
A- aixecar els braços, no els aixeca bé   
P- parlar, que li costi vocalitzar i que no se l’entengui
I- ictus, si li passen aquestes coses cal pensar que potser té un ictus
D- de presa has de trucar una ambulància
Tipus d’ictus
Hi han 2 tipus d’ictus:
1- que és el més comú es diu Ictus isquèmic, és el més comú, és un 85% més probable que tinguis aquest, consisteix en que se’t fa un tap en una part del cervell i deixes de saber o de controlar segons la part on se t’ha fet el tap. El tap el que fa és que no deixa passar la sang a aquella zona del cervell .
2- i l’últim és l’ictus hemorràgic, és un 15% de probabilitats de tindre aquest tipus d’ictus, el que fa és que se’t “peta” un conducte per on passa la sang del cervell i el cap se t’omple de sang i, si no s’actua ràpid, mors.
Lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques
Què és la medul·la espinal i que passa si ens la lesionem?
La medul·la espinal és com una línea de telèfon que envia les ordres al cervell i es connecta amb els braços les cames i altres extremitats, si es trenca la medul·la espinal de la zona dels braços cap a abaix no podràs moure les cames i si es trenca més o menys pel coll no podràs moure ni els braços ni les cames.
Lesions del cap:
Si tens un cop greu i molt fort al cap, el crani es pot trencar i afectar al cervell, llavors pots deixar de pensar bé, perdre el coneixement i potser quedar-te en coma.
Si passa alguna cosa d’aquestes, és molt important actuar ràpid per evitar més lesió, i després fer recuperació perquè no afecti tant.

 

I recordeu! L’escola, com cada any, col·labora amb la Marató de TV3, donant els diners recollits amb la paradeta de Nadal que hi haurà a l’escola el dia 22 de desembre. No us descuideu de comprar algun dels detallets que estem preparant i així col·laborar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>