Dijous Llarder de Carnestoltes

 

Arriba la setmana de Carnestoltes on gairebé tot està permès… a l’Espai Migdia també ho celebrem i al dijous llarder no pot faltar la TRUITA AMB BOTIFARRA D’OU! Però sabem d’on ve aquesta tradició? En fem cinc cèntims.

Antigament, durant el període de Carnaval, la gent menjava de valent per poder passar millor el període de dejuni de la Quaresma on era obligatori pels Cristians de bé practicar el dejuni i l’abstinència durant 40 dies per meditar sobre la seva espiritualitat. Només es podia menjar un àpat complet un sol cop al dia! I és clar, la gent mirava d’atipar-se en els dies anteriors. Per tant, la gent menjava molta carn i aliments amb greix que estaven prohibits per Quaresma. El primer dia per atipar-se, era el Dijous Llarder i es mantenia fins al Dimecres de Cendra on s’enterra la sardina i l’alegria de la festa. Aquest costum gastronòmic, que avui sobretot es manté en l’àmbit familiar, és una reminiscència dels grans àpats que es feien abans de la Quaresma.

Fa molt temps els infants anaven per les cases a fer captes d’ous per elaborar els plats típics de la jornada, que eren les truites i els ous barrejats amb carn o botifarra d’ou i la coca de llardons.

La botifarra d’ou i la truita són aliments lligats a la festa de carnaval, període en què eren prohibits tant els ous i com la carn. La botifarra d’ou és un embotit fet de carn de porc, ous, sal i pebre negre. Té color groguenc i textura granelluda. Per la forma, el gust i l’elaboració, és molt similar a la botifarra blanca. Tasteu-ho a casa i gaudiu-ne!

Fonts: Ajuntament Barcelona, cultura popular. Radio Igualada Foto: Racó Català