HAKA

Hola famílies, 

 

Com ja sabeu el tema del carnaval ha estat dels jocs olímpics. Després de molt rumiar quin esport podíem representar vam pensar que el millor era el rugbi i sobretot representar una Haka. Sabeu que representen les hakes? Perquè fan aquest ball abans d’iniciar els partits de rugbi? Doncs seguiu llegint que ho descobrireu. 

 

Que és una HAKA?

El Haka és una dansa tradicional Maori, històricament utilitzada per a diferents ocasions com a desafiament a rivals en la guerra, i quan es feia la pau entre grups.  Consisteix en un ball compost per percussió corporal i cant. Es fa a l’uníson, i entre els moviments rítmics que li caracteritzen. Pot ser representada tant per homes com per dones, però és cert que hi ha algunes hakas específiques per a casa sexe. 

Aquesta s’ha fet coneguda a nivel mundial a través de la selecció nacional de rugbi de Nova Zelanda, els All Blacks. 

Tanmateix cal destacar que les dones han tingut gran importancia en la historia de la Haka. En concret, les dones de la tribu eren les responsables de donar el vistiplau als joves guerres que es preparaven per a la batalla. 

 

Haka dels All Blacks:

Cada vegada que els All Blacks juguen, a l’inici de cada partit realitzen l’aclamat Haka. La potència de les seves veus es pot escoltar des de les grades, que en la majoria dels casos, romanen en silenci davant tan gloriós espectacle. Aquesta va ser representada per primera vegada al 1888. A partir del 2005, aquest equip compta amb una Haka propia que s’anomena “Kapa O Pango” que significa “l’equip de negre” 

 

Els All black utilitzen aquesta lletra:

Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!

Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!

Tenei te tangata puhuru huru

Nana nei i tiki mai

Whakawhiti te ra

A upa … ne! ka upa … ne!

A upane kaupane whiti te ra!

Hi !!!

 

La traducció al català seria:

Moro! Moro! Visc! visc!

Moro! Moro! Visc! visc!

Aquest és l’home hirsut*

Que porta el sol

I el feu novament lluir

Un pas cap amunt! Un altre pas cap amunt!

Un pas cap amunt, un altre ….. el Sol resplendeix!

 

Ara ja sabeu que és una Haka i la podeu practicar a casa amb els vostres fills que de ben segur que us l’ensenyaran també com la van representar!! Us adjuntem un vídeo dels All Black