Hi ha res més gran que una balena blava?

Aquest curs, com ja sabeu, ens hem convertit en uns grans experts en balenes blaves i, investigant sobre aquests animals, hem treballat moltes mates.

Tot va començar quan vam llegir a la classe el conte Hi ha res més gran que una balena blava? Al conte explicava que la balena blava fa uns 30 metres de llargada aproximadament. Llavors ens va sorgir una pregunta: Hi cabria una balena blava a la classe? Vam pensar les opcions que teníem per mesurar-la i ens vam posar mans a l’obra. Amb la cinta mètrica vam mesurar la llargada, l’alçada i l’amplada de la classe i vam poder comprovar que no ens hi cabia. Així que vam decidir comprovar si cabria al pati. El vam mesurar de diferents maneres: amb el nostre cos, amb la cinta mètrica, amb els plànols i fins i tot amb un mesurador làser! Vam fer molts càlculs, vam treballar amb números força grans i vam poder comprovar que ens hi cabia una balena blava al pati. A la pista ens hi cabia una i a la resta de pati, dues balenes adultes més i una cria.

Al conte també s’explicava que les balenes blaves pesen 150 tones. Després d’investigar què eren les tones i quants quilos eren 150 tones, ens va sorgir una segona pregunta: quants nens i nenes necessitem per pesar tant com una balena blava? Els submarins i submarinistes vam pensar que necessitàvem pesar a tots els nens i nenes de la nostra escola. Els exploradors marins, que necessitaríem pesar a tots els nens i nenes de totes les escoles de Castellar: vam fer enquestes, vam escriure cartes… Però sobretot, vam fer una gran feina de càlcul: vam aprendre a fer servir la calculadora, a fer aproximacions i a treballar amb números molt però molt grans!!! Amb tot, ni pesant a tots els nens i nenes de les escoles de Castellar vam tenir prou per pesar tant com una balena blava! 150.000 quilos són molts quilos!!!

Però la nostra feina matemàtica no va acabar aquí. Estàvem tan motivats amb les balenes blaves que volíem organitzar un viatge per anar a buscar-les. Era una mica difícil així que vam pensar a organitzar un viatge imaginari i per a organitzar-lo era imprescindible elaborar una guia de viatge. El lloc escollit van ser les illes Açores, ja que era el lloc més a prop de casa nostra on podíem trobar balenes blaves. Vam haver de fer un pressupost de viatge: vam treballar amb euros i sumar moltes quantitats (preu dels bitllets, de l’allotjament…). També vam haver de fer càlculs per a saber quant de menjar i quanta beguda ens calia per passar una setmana fora de casa i tot, multiplicant-ho per 27!!!

Si us animeu a anar a buscar balenes blaves o voleu saber més sobre aquests animals marins ja sabeu, només heu de consultar el nostre bloc!

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>