2 poesies creades a la setmana literària homenatge a Joan Brossa finalista i guanyadora dels premis Pissiganya 2018.

Divendres 26/05/18 un mar de persones creatives van inundar de talent el Casinet d’Hostafrancs a la gala de lliurament dels premis de poesia i obres de narrativa del Tinter 2018. Quin planter!

2 poesies creades a la setmana literària homenatge a Joan Brossa finalista i guanyadora dels premis Pissiganya 2018. Brossa sempre havia aplaudit aquestes iniciatives que feien obrir els ulls dels més petits, amb la idea que “les coses importants s’aprenen i no s’ensenyen.”

“La poesia t’ensenya a viure. I es pot ensenyar a viure-la.” Felicitats al Nil i l’Albert i les seves tutores pels dos premis.

Visc i torno / a reviure, / cada poema, / cada paraula. / Estimo tant la vida / que la faig meva / moltes vegades”. Montserrat Abelló. Masquefa i l’escola Font del Roure estan d’enhorabona amb dos premis Pissiganya de poesia.

És un honor formar part de les escoles guanyadores del premis literaris mes prestigiosos dels països catalans i amb mës participació d’Europa.

“Claustrofòbia” de Nil Esquivel Cerrejón (primer premi Pissiganya poesia visual). Original i profund, ens mostra la clau que obre la porta de les nostres pors. La imaginació pot ser la clau per superar tots els reptes de la vida i esdevenir lliures.

“Tresors de Butxaca” d’Albert Amer (obra finalista premis ), crea un poema visual que cap en una butxaca, senzill, quotidià i simbòlic. Uns objectes menuts que parlen dels moments fugaços i de situacions properes.

60.000 alumnes participen a la Festa d’El Tinter de les Lletres Catalanes
60.000 alumnes d’arreu del principat han participat enguany de la Festa d’El Tinter de les Lletres catalanes celebrada aquest duvendres al casinet d’Hostafrancs de Barcelona. Són deu mil més que en l’edició anterior, la festa que agrupa els premis literaris d’autors d’entre 6 i 18 anys, “un projecte col·lectiu per incentivar la creació literària en català a l’escola”, en paraules del vicepresident Marcel Mauri de los Ríos, qui ha reivindicat els guardons en un context com l’actual “en què alguns no els agrada que s’eduqui en llibertat i en el pensament crític”. En aquest sentit, el vicepresident Mauri de los Ríos ha posat en valor la feina dels mestres i docents, i els ha enviat un agraïment especial “en un any que no ha estat fàcil i on alguns han volgut posar en dubte la feina imprescindible que fan”. Marcel Mauri ha esperonat tots els participants a seguir llegint i seguir descobrint la literatura: “seguiu gaudint dels llibres, dels contes, que us faran lliures i persones compromeses amb l’entorn; i així contribuïm a que el nostre país i la nostra societat siguin una mica millor”.

En la festa celebrada al casinet d’Hostafrancs de Barcelona, s’han donat a conèixer els guanyadors de la 12a edició del Premi Sambori de narrativa i la 7a del Pissiganya de poesia, dos guardons que tenen com a objectiu potenciar la creativitat d’infants i joves i reconèixer els valors emergents de les lletres catalanes. Un total de 30 alumnes acompanyats per les seves famílies i representants dels centres educatius han rebut el reconeixement d’Òmnium Cultural. . En l’àmbit dels Països Catalans, fins a 130.000 alumnes participen del Tinter, un fet que el converteix en el premi literari escolar amb més participació d’Europa.

En una edició clarament marcada per l’absència del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat sense judici a la presó de Soto del Real des del 16 d’octubre, ha volgut estar present a la Festa del Tinter i ha enviat una carta adreçada a tots els joves participants per felicitar-los. Cuixart ha reivindicat l’escola catalana, “un espai on educar en llibertat”, i la cultura: “el desig que els nostres fills i filles puguin créixer com a persones lliures, en plena igualtat d’oportunitats per assolir els seus somnis”. En aquest sentit, el president d’Òmnium ha posat en valor “la diversitat i la cohesió social que la Festa del Tinter representa”. “Al nostre país s’´hi parlen més de 200 llengües i això és una gran riquesa”, diu Cuixart, i ha felicitat especialment aquells qui no tenen el català com a llengua materna però la senten com a pròpia: “la societat catalana s’ha construït gràcies a l’esforç de ciutadans com vosaltres; catalans i catalanes ho som tots, vinguem d’on vinguem”.

L’encarregada de llegir la carta de Cuixart ha estat Montserrat Gimeno, de la Junta nacional d’Òmnium Cultural, a qui aquest divendres se li ha retut homenatge. Gimeno ha liderat i coordinat El Tinter des dels inicis i aquest és l’últim any que Gimeno està al capdavant del projecte.
 
El Premi Sambori Òmnium de narrativa ha arribat a la 12a edició i ha comptat amb la participació de 466 centres educatius de primària, secundària i batxillerat de Catalunya, Catalunya Nord, Andorra i la Franja. En total, ho han participat 42.000 alumnes i un total 780 professors. El Premi Pissiganya de poesia ha celebrat la 7a edició i hi han participat 18.000 alumnes de 211 centres educatius diferents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>