Experimentant a la Cambra fosca – 4t

Amb els nois i noies de 4t de Primària, a l’espai de Projecte + Visual i Plàstica, hem estat treballant la llum, prenent com a punt de partida la gran explosió que coneixem com a Big Bang. Una de les activitats que hem realitzat, de la mà del programa Fotografia en Curs (projecte en el qual l’escola participa aquest any), és la de l’experimentació a la cambra fosca.

Així doncs, primer de tot vam haver d’habilitar un espai de l’escola per a transformar-lo; com havia de ser una sala de mida petita i a la qual entrés llum de forma directe, vam seleccionar una de les aules de tutoria del tercer pis, la qual disposa d’una sola finestra que dona al pati de l’escola. Utilitzant cartrons reciclats i cinta negra, els i les alumnes encarregades de cada equip van tapar totes les entrades de llum, anant amb molta cura de no deixar ni una petita escletxa que esgarrés l’experiència. També vam fer un petit forat al cartró que deixés passar la llum (estenop) i vam preparar una pantalla de projecció (utilitzant una tapa de caixa de sabates i paper vegetal, ja que al ser translúcid, deixa passar la llum a la vegada que fa visible la projecció).

Un cop vam tenir l’aula preparada, en grups de 8-10 persones pujàvem a l’aula a experimentar. Apagàvem tots els llums i començàvem a moure la pantalla davant l’estenop per veure què passava (el movíem, l’apropàvem, l’allunyàvem…), ajudant-nos també d’una lupa que ens ajudava a enfocar la imatge.

Després, la mestra llençava algunes qüestions com “Quins colors apareixen?” “Què penseu que heu vist?” “Què hi ha als costats?”  i així identificàvem la imatge i els seus elements. Un cop ja sabíem què estàvem veient, passàvem a reflexionar sobre la importància de la llum/foscor en aquesta experiència, el perquè de la posició de la imatge, l’efecte d’apropar-ho o allunyar-ho, de l’enfocament, etc., i també ens preguntàvem com, des d’aquesta experiència inicial, va acabar desenvolupant-se la fotografia.

Per cert, voleu saber què veiem projectat a la pantalla? Aquí us deixem una fotografia…

Sabeu què és? Per què ho veiem així? Aquestes preguntes i totes les que us formuleu les poden respondre els nois i noies de 4t, que s’han convertit en uns experts!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>