Recomanacions i orientacions per aquests dies – Educació Infantil

Hola famílies!

Aquests dies estem vivint una situació difícil i d’excepcionalitat i entre tots i totes hem de posar de la nostra part per tal de portar-ho de la millor manera possible. Sabem que no es fàcil estar tants dies a casa tancats, i per tal d’ajudar a que sigui més amè i enriquidor us oferim algunes recomanacions que hem pensat l’equip de mestres, perquè realitzeu amb els vostres petits i petites.

Cal compaginar temps de joc autònom en què l’infant decideixi què vol fer i com, amb temps i activitats compartides amb l’adult.

Per al temps de joc autònom, hem de posar a l’abast de l’infant materials diversos amb els quals pugui elaborar el seu joc: materials per fer construccions, objectes o robes que serveixin per disfressar-se, materials inespecífics (conquilles, bastons, peces de fusta, envasos…), titelles, ninos, cuinetes, contes, fulls, estris d’escriptura…

Pel que fa a les activitats compartides amb l’adult, podem fer diferents propostes que ajuden al desenvolupament de les seves capacitats. Per exemple:

Activitats de comunicació:

○ Llegir contes, demanar als infants que ens els expliquin després, que els acabin de forma diferent…
○ Mirar contes del web de TV3: Una mà de contes.
○ Realitzar un diari i anar-hi incorporant: les anècdotes del dia, retalls de imatges, petites converses, dibuixos, retalls de paraules de catàlegs…
○ Triar una història o conte i representar-lo amb titelles o escenificant-lo.
○ Inventar històries, dibuixar-les, escriure què hi passa (com ho vulguin escriure).
○ Per a tots i totes que teniu el carnet de les Biblioteques: eBibliocat: biblioteca digital
– Què hi trobareu? Llibres electrònics, revistes, audiollibres, pel·lícules, documentals, música…
– Us ho podeu descarregar a la tablet. És un préstec digital. Hi ha per als més petits i petites de la casa i també per a vosaltres!!!

Activitats d’experimentació:

En podeu trobar alguns exemples a:
Dinamiks
Aprenent amb les mans
○ Experiments i ciència en el nostre dia a dia: https://thedadlab.com
○ Ampolles de la calma: https://pin.it/9KLKRGl

Jocs de taula:

Els jocs de taula són molt interessants per aprofundir en diverses habilitats i capacitats. Et recomanem especialment els jocs de taula cooperatius perquè proposen un repte col·lectiu i afavoreixen el joc sense violència ni competitivitat. Els jocs de taula en general i especialment els cooperatius són una gran eina educativa perquè afavoreixen el treball en equip i habilitats com la concentració, l’estratègia, etc.
Alguns exemples poden ser: Sudoku, trencaclosques, jocs de cartes, etc.
Tot i que no siguin cooperatius, també us proposem: el parxís, el memory, el dòmino…

Altres jocs:

Però els infants també necessiten moviment! I.. tenim algunes propostes, encara que siguin per dins de casa:
○ El joc de les pel·lícules.
○ Amagar objectes o joguines per la casa i jugar al “fred o calent”.
○ Curses de cucs amb la panxa a terra pel passadís.
○ El joc de les cadires cooperatives.
○ Pica paret.
○ El twister.
○ Fer una cabana dins de casa.
○ Circuits amb caniques.

Activitats en entorns digitals:

○ Enregistrar un àudio o un vídeo amb un conte, una cançó o un relat amb l’infant com a protagonista, i escoltar-lo o veure’l. Comentar amb l’infant què poden fer diferent, com ho poden enriquir…
○ Instal·lar a la tauleta alguna de les apps referenciades al portal Toolbox … i acompanyar els infants en la tria de l’app, en el funcionament i durant el joc.
○ Realitzar els jocs que et proposa el web Edu365.
○ L’escola compta amb el recurs de La Motxilla, on hi trobareu diferents enllaços i jocs interactiu classificats per edat i temàtica segons els interessos i necessitats dels infants.

Col.laborar en les tasques de la llar:

○ Ajudar en la preparació del menjar: pelar fruita, preparar amanides, preparar el berenar…
○ Endreçar l’habitació.
○ Parar taula i recollir-la.
○ Plegar i classificar la roba.

Fer manualitats:

Els moments per crear poden ser molt enriquidors per als nens i nenes perquè desenvolupin la seva creativitat, la psicomotricitat fina, la paciència i la tranquil·litat. Les manualitats tenen molts beneficis. Depenent de l’edat dels infants, seran més adequades unes tècniques o unes altres.

És important tenir en compte que haurien de ser estones de manualitats poc dirigides, apel·lant a la llibertat creativa i d’expressió dels infants i deixant-los experimentar amb els materials sense por i intentar no restringir-nos gaire per la por a què embrutin. Hem de netejar tots junts quan acabi l’activitat. Es poden plantejar diferents estratègies:
○ Preparem un armari, calaix o caixa amb tots els materials necessaris per a manualitats diverses i que els infants vagin explorant totes les possibilitats.
○ Comencem per un material inicial i cada dia aportem un material nou a la caixa. Podem fer servir materials o tècniques com:
– mandales (https://www.mundoprimaria.com/dibujos-para-colorear/mandalas-para-ninos)
– pintures de dits
– plastilina
pasta de sal
– cera modelable
– gomets
– titelles amb mitjons
– pintar pedres
– creacions amb material reciclat: amb papers de diari, tetrabricks, ampolles, etc, poden construir joguines, cotxes, coets, malabars..

Imaginació i creativitat al poder!!

Cuinar en família:

Cuinar en família és molt divertit i enriquidor. Estimula els aprenentatges i la convivència. Si podem, aprofitem aquests dies per fer tota mena de receptes amb els nens i nenes: amanides, macedònies, galetes, pastissos, etc. A més, podeu aprofitar els moments per fer junts la llista de la compra i que vegin la utilitat de les lletres i de l’escriptura.

Molta música:

Aprofitem aquests dies casolans perquè els nens i nenes gaudeixin de la música. Escoltem música de tot tipus, cantem junts, toquem instruments improvisats, fem lloc a la sala de casa per poder ballar. Als infants els encanta compartir estones de ball i expressió corporal amb els adults, i hem de tenir en compte que al llarg del dia haurem d’anar combinant estones d’activitats més mogudes i físicament intenses amb estones més tranquil·les.

En principi dimecres vinent dia 25, a les 18h, la Dàmaris Gelabert farà un concert en directe des de casa seva que emetrà pel seu canal de Youtube, igual que ha fet aquest dimecres dia 18.

Fer ioga, meditació i relaxació:

La pràctica del ioga té molts beneficis per als infants: millora la concentració, l’aprenentatge, l’atenció, l’autoconeixement, el control de la respiració, la relaxació, l’equilibri, etc. Durant aquests dies hi pot haver estones on els nens i nenes puguin practicar ioga o meditació.

Els beneficis del Ioga per als infants: https://criatures.ara.cat/infancia/ioga-millora-laprenentatge-dels-infants_0_1940806026.html

Yoga for Kids with animals: https://www.youtube.com/watch?v=5XCQfYsFa3Q

 

A part d’aquestes activitats, també teniu al vostre abast altres recursos com aquests:

Nati Bergadà- Recursos educatius per aprendre des de casa

21 idees creatives i educatives per fer amb els infants a casa

Per acabar, volem recordar-vos que, no cal fer activitats en tot moment ja que també és positiu i necessari que s’avorreixin. Us adjuntem un article que ens ha semblat interessant per poder-ne reflexionar: ¿POR QUÉ ES BUENO QUE LOS NIÑOS SE ABURRAN?

Desitgem que tots i totes estigueu bé i que passeu aquests dies de la millor manera possible. Us enviem una forta abraçada, en especial a tots els nens i nenes, i molts ànims!

Ens veiem aviat,

L’equip d’Educació Infantil.

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>