Divendres d’animació lectora

Hem explicat el conte de Germans! a les classes de cicle inicial.

Germans, és un àlbum il·lustrat capicuat. Dues històries amb els mateixos personatges explicades des de perspectives diferents. És un text molt especial que ens permet d’empatitzar amb el punt de vista de la germana gran però també del germà petit. Cap dels dos guanya la partida i queden en empat.

De vegades la convivència entre germans resulta difícil, sobretot quan els interessos i les maneres de fer van en direccions diferents. Aquí el germà petit és un mico i la germana gran un rinoceront, o així és com es veuen l’un a l’altre. Si obrim l’àlbum per una banda, descobrim el dia a dia d’ell, que en primera persona comença dient: «No m’agrada la meva germana.» Si l’obrim per l’altra banda, iniciem una narració nova del punt de vista d’ella: «No m’agrada el meu germà». Tanmateix, malgrat les diferències descobreixen que ser-ne dos no està tan malament. Ambdues lectures conflueixen en un punt central del llibre –o desenllaç–, que és una sorpresa amb majúscules, quan els protagonistes descobreixen que hi ha un nouvingut. I ja són tres!

Es tracta d’un joc narratiu i gràfic enginyós que se serveix de les diverses possibilitats –materials– del llibre. Més enllà d’aquest recurs, la il·lustradora demostra una vegada més que coneix molt bé l’univers infantil, sempre representat des de la positivitat, la qual cosa l’apropa als lectors petits.

Rocio Bonilla

Animallibres, 2018

–Tenir un germà és molt molest! Sembla una mona, sempre fent pallassades. 

–Tenir una germana també és horrorós! Tot li sembla malament i no em deixa jugar al que vull.

Però, a vegades, els germans són una gran ajuda i junts viuen moments molt divertits. Potser, tenir un germà o una germana no està tan malament… però, i ser tres a casa?! Això sí que noooooo!

 

Per acompanyar el conte hem utilitzat la cançó de la Catrin Fish titulada Celtic Concerto Solstice:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>