Administrador/a Espai de suport

INTRANET: Què puc fer per a que la pàgina inicial sigui més ràpida?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 7 de juny 2013, 11:08
 
En la configuració per defecte, la portada de la intranet es carrega en el mínim temps possible. A mida que el centre personalitza la intranet i hi introdueix continguts, la quantitat d'informació que es mostra a la pàgina inicial s'incrementa i es carrega més lentament. Per evitar que aquest alentiment sigui considerable, es recomana seguir aquestes bones pràctiques:
  • No utilitzar blocs de mapes. El bloc que incrusta mapes del Google a la intranet fa que es carreguin una trentena de recursos provinents dels servidors de Google, afegint alguns segons al temps de càrrega total de la pàgina. L'alternativa recomanada és crear una pàgina del mòdul content (contingut) amb el mapa i enllaçar-la des d'un menú.
  • Limitar el nombre d'imatges i la seva mida. Una pràctica molt habitual és crear notícies i blocs HTML amb imatges ubicades en directoris públics dels fitxers del lloc. Les imatges tenen una mida molt superior als fitxers HTML i això fa que necessitin molt més temps per carregar-se. Així mateix, si les imatges provenen d'una càmera digital, fàcilment poden tenir mides superiors a 1 MB (megabyte). Les imatges que es carreguen a la portada haurien de tenir mides màximes d'entre els 50 i els 100 KB (kilobytes). Si són més grans, convé reduir-les prèviament amb algun programa de tractament d'imatges.
  • Reduir el nombre de continguts externs: vídeos, presentacions, comptadors externs, àudios, etc. Igual que en el cas dels mapes de Google, els continguts externs (vídeos del youtube, presentacions de l'Slideshare, àlbums de picasa, etc.) fan que es carreguin continguts addicionals provinents d'altres servidors, alentint la càrrega de les pàgines. L'alternativa recomanada és, com abans, crear pàgines del mòdul content i enllaçar-les des d'opcions dels diferents menús.
  • Reduir el nombre de blocs. Cada bloc que es carrega suposa una o vàries connexions a la base de dades i un cert temps d'execució que alenteix la càrrega. El factor més important en relació al temps de càrrega és el tipus de bloc: els que carreguen contingut extern alenteixen molt més que la resta. Així i tot, esborrar o desactivar blocs té un efecte positiu. La recomanació és valorar la necessitat de la presència de cada un dels blocs. Si és un bloc que ara no es necessita però que es necessitarà en el futur, es pot desactivar. Si ja no es necessitarà més, es pot esborrar.
  • Reduir el nombre de notícies visibles pels no registrats. En la gran majoria dels casos, el mòdul de notícies és el que es carrega inicialment. Si aquestes notícies tenen imatges, el temps de càrrega augmenta significativament. Es pot reduir el nombre de notícies que es carreguen inicialment modificant el paràmetre Nombre de notícies a l'índex, al qual es pot accedir des d'Administració | Continguts | Notícies | Configuració de la publicació de notícies.

Altres consideracions.

Una pàgina inicial molt atapeïda tarda molt a carregar-se, dificulta l'accés a la informació als qui no la tenen per mà i dóna una imatge de desendreçament. La tendència actual en temes de disseny web és la simplicitat combinada amb una estètica treballada perquè aporta facilitat d'ús a la vegada que dóna una imatge de seriositat.

En aquest sentit, es recomana ubicar tota la informació que es pugui en pàgines dels mòduls Pages i content i en pàgines externes enllaçables mitjançant el mòdul portal (iw_webbox) i utilitzar els menús que proporciona la intranet. En el cas d'haver de disposar de moltes pàgines relatives al mateix tema, a part de crear moltes opcions en un submenú del menú horitzontal de la capçalera, es pot optar per crear, manualment, una pàgina de índex.