dijous, 28 de març 2024, 20:43
lloc: Portal de suport d'Àgora-EIX
Curs: Portal de suport d'Àgora-EIX (Suport d'Àgora-EIX)
Glossari: Preguntes freqüents
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què cal fer per importar i assignar les credencials dels llibres de forma massiva?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 12:32
 
Des de setembre de 2012 el mòdul de Marsupial incorpora unes funcionalitats noves que permeten la incorporació de credencials de forma massiva per facilitar-ne la seva gestió. 
 
Aquestes eines són accessibles des de l'Administració del lloc | Recursos remots | Credencials | Administra llibres i bàsicament permeten:

Importació de credencials a partir d'un fitxer CSV

Per importar credencials a partir d'un fitxer CSV cal accedir amb un usuari/ària amb permisos d'administració a l'apartat Administració | Administració del lloc | Recursos remots | Import/Export Credentials | Importa des d'un fitxer.

Admisitra llibres

A continuació, feu clic sobre el botó Tria un fitxer i un cop carregat feu clic a Carrega credencials.

Importa des d'un futxer

El fitxer d'importació ha de ser un CSV codificat amb UTF-8 i amb els camps següents separats per punts i comes (;):
 
isbn;credential;username;userid;pack;packid
 
  • isbn. Camp obligatori on s'especifica l'ISBN del llibre. Per poder-ho importar, aquest ISBN ha d'existir prèviament al Moodle.
  • credential. Camp obligatori que conté una credencial vàlida pel llibre especificat al camp anterior.
  • username. Camp opcional on es pot especificar el nom d'usuari/ària al Moodle. El valor especificat a aquest camp ha de concidir amb un nom d'usuari/ària existent.
  • userid. Camp opcional amb l'identificador numèric de l'usuari/ària al Moodle. El valor especificat a aquest camp ha de concidir amb un identificador d'usuari/ària existent.
  • pack. Camp opcional amb el nom de la motxilla. Aquest camp serà ignorat durant el procés d'importació.
  • packid. Camp opcional amb l'identificador de la motxilla. Aquest camp serà ignorat durant el procés d'importació.

 

A la primera fila del fitxer s'han d'especificar els noms dels camps anteriors que hi conté. Així, si es volen importar les credencials dels llibres però no es volen assignar a cap usuari/ària, el fitxer pot contenir només les columnes "isbn" i "credential". 
 
isbn;credential
7777777777;1
7777777777;1
5555555555;1

En canvi, si les credencials ja es volen assignar a algun usuari/ària, caldrà especificar també el userid o el username corresponent a cada fila:
 
isbn;credential;username
7777777777;1;alumnat1
7777777777;1;alumnat2
5555555555;1;alumnat2
 
Si el fitxer proporcionat pel proveïdor de continguts no té el format anterior haureu de crear-ne un que contingui el camps anteriors (com a mínim isbn i credential) amb el Calc de l'OpenOffice o el LibreOffice o l'Excel de Microsfoft.
 
A continuació feu clic a Continua i finalment a Carrega credencials.

Importació de credencials

Abans de fer la importació, el procés revisarà el contingut del fitxer i mostrarà un informe amb els errors i avisos en cas que es donin. Cal tenir en compte que si hi ha errors, s'hauran de revisar i reparar per poder continuar amb el procés d'importació.
 
Els problemes més freqüents que es poden produir són els següents:
  • El ISBN no existeix. Per solucionar-ho és recomanable accedir a l'apartat  Administració | Administració del lloc | Recursos remots | Continguts | Nom del proveïdor i fer clic sobre el botó Descarrega/actualitza l'estructura dels llibres. Si tot i així el problema persisteix caldrà posar-se en contacte amb el proveïdor de continguts per demanar-li perquè al fitxer de credencials facilitat hi ha un ISBN que no es descarrega al Moodle.
  • L'usuari/ària no existeix. En cas que el fitxer a importar contingui informació sobre els usuaris als quals s'han d'assignar cadascuna de les credencials i algun d'ells no existeixi al sistema, el procés d'importació s'aturarà. En aquest cas, per solucionar-ho, caldrà revisar els camps username i/o userid del fitxer CSV i:
    • editar-los pels correctes (el més probable és que s'hagi produït un error en la transcripció).
    • o bé eliminar aquesta informació del fitxer si no està clar per quin usuari/ària cal substituir-ho. 
 

Assignació massiva de credencials

Per assignar credencials importades de forma massiva a partir d'un fitxer CSV (o creades manualment) cal accedir amb un usuari/ària amb permisos d'administració a Administració del lloc | Recursos remots | Continguts| Nom del proveïdor  i fer clic sobre el botó Visualitza del llibre al qual es volen assignar aquestes credencials.
 
Visualitza llibre
 
A continuació, cal marcar les credencials que es volen assignar (o totes mitjançant el botó Selecciona-ho tot) i seleccionar l'opció Assigna de la llista desplegable Amb les credencials seleccionades....
Assignació de credencials
 
En fer-ho, s'obrirà un formulari que permetrà assignar/dessassignar les credencials seleccionades. Així, a la part superior esquerra de la pantalla es mostra el número de credencials seleccionades i també les pendents d'assignar. Per assignar credencials cal seleccionar els usuaris "potencials" de la columna de la dreta i moure'ls cap a la columna de l'esquerra (credencials assignades) mitjançant el botó Assigna (en fer-ho els canvis es desen de forma automàtica). És possible marcar més d'un usuari/ària a qualsevol de les dues columnes mantenint polsada la tecla "Control" mentre es fa clic amb el ratolí sobre els usuaris que es volen seleccionar. 
 
Assignació usuaris
 
Una altra opció interessant que s'ha afegit a aquesta pantalla per facilitar la localització de l'alumnat és el filtre que apareix a la part inferior de la columna de la dreta. Aquest filtre, a més de fer cerques per nom, cognoms i noms d'usuari/ària, també permet mostrar només els usuaris inscrits a un determinat curs. D'aquesta forma, si es volen assignar les credencials d'un llibre per l'alumnat d'un determinat nivell (per exemple 1r d'ESO), es recomana utilitzar algun curs on ja estigui inscrit només aquest alumnat per facilitar-ne la cerca i assignació.

Assignació individual de credencials 

A banda de les assignacions massives de credencials, l'administrador/a també pot assignar les credencials manualment per cada alumne/a i cada llibre des de l'apartat Recursos remots | Credencials | Administra usuaris.

Administra credencials

A continuació feu clic a l'enllaç Gestiona les credencials que trobareu al costat de l'alumne/a que vulgueu.

Gestiona les claus

Finalment feu clic a Afegeix credencial per tal que aparegui la pantalla d'administració de credencials dels usuaris. Un cop triat el llibre i afegida la credencial feu clic a Desa els canvis.
 
Administració de credencials