Documents en Nodes

Documents en Nodes

per Francesc Delis -
Nombre de respostes: 7

Buenas,

Estem estudiant la possibilitat de treballar amb nodes com a gestor documental i ens estem trobant amb uns quants dubtes. Us els plantegem i espero que ens pogueu aconsellar al respecte.

  • Si no ho tinc mal entés, el perfil recomanat per defecte per un alumne seria subscriptor. Amb aquest perfil bàsic jo no voldria que l'usuari pogués crear cap article (efectivament no pot) ni tampoc pogués crear documents (i resulta que això últim si que ho pot fer). Seria possible modificar aquest rol de forma que no pogués tampoc crear documents a l'igual que tampoc no pot crear articles? De la manera com està definit de base, i donant aquest perfil als alumnes, correm el perill que es poguessin crear molts documents que embrutessin el sistema. Si volguèssim que un alumne de confiança pogués crear documents ja li donaríem un rol superior tipus col·laborador o autor.
  • No es poden tenir les etiquetes dels documents predefinides i que l'usuari només hagi de triar entre les existents? Ho dic perque si és tan obert com està ara es poden començar a crear etiquetes sensiblement diferents per a conceptes iguals la qual cosa també embrutaria el sistema i el faria menys clar. Per exemple, es podrien crear les etiquetes mates, matemàtiques, matematiques o maths pel mateix concepte o bé 2n ESO o 2n d'ESO amb la mateixa idea. Si es poguessin definir etiquetes prèviament i que l'autor del document només pogués triar entre aquestes, aquest problema quedaria resolt.
  • El mateix que en el cas anterior trobo que succeeix amb les carpetes dels documents tot i que aquí si que penso que almenys es podria guiar el tema donat que l'usuari pot veure l'arbre que prèviament pot haver estat creat en afegir un document.
  • Sabeu si hi ha centres que estant fent servir Nodes com a gestor documental i afegeixen allà les programacions, documents de qualitat, actes de reunions de departament... de manera habitual? Si és així, sabeu com resolen els dubtes anteriors?
  • Recomaneu des del departament l'ús de Nodes com a gestor documental? Si no ho féu, quines alternatives proposeu? (drive, dropbox...?)

Moltes gràcies

Que vagi bé!

En resposta a Francesc Delis

Re: Documents en Nodes

per Francesc Delis -

Buenas de nou,

Algú de l'equip tècnic ens pot respondre el dubte si us plau? Com ho veieu? És important per nosaltres conèixer la resposta per si ens hem de decantar finalment per un altre gestor documental.

Merci!

En resposta a Francesc Delis

Re: Documents en Nodes

per XAVIER MELER GUTIERREZ -
Hola Francesc, 


Gràcies pel teu missatge. Et contesto pregunta a pregunta: 

Seria possible modificar aquest rol de forma que no pogués tampoc crear documents a l'igual que tampoc no pot crear articles? 

En principi, per defecte, tots els usuaris tenen rol de col·laborador (no de subscriptor). Això és necessari perquè els alumnes pugin escriure articles (però no publicar-los directament). Estic d’acord que no és gaire pràctic que (tots) els alumnes pugin penjar documents al gestor, així que a la propera actualització (finals d’aquest mes, principis de desembre), treurem aquest permís. Només el rol de Professor o rols superiors (autor, editor, administrador) podran crear documents. 

No es poden tenir les etiquetes dels documents predefinides i que l'usuari només hagi de triar entre les existents? 

Doncs… molt interessant això que proposes. De moment, hem afegit una millora respecte al plugin original precisament per a guanyar coherència: al començar a escriure una etiqueta, el gestor et proposa etiquetes semblants. És el comportament de WordPress amb les etiquetes als articles però potser als documents val la pena restringir-ho encara més. 

Estudiarem la teva proposta.  

El mateix que en el cas anterior trobo que succeeix amb les carpetes dels documents 

Aquí sí que crec que és suficient amb una instrucció clara al claustre de: “no es poden crear carpetes noves sense consensuar-lo amb l'administrador”. Sempre hi haurà algun despistat però amb una mica de manteniment, es pot preservar una estructura fixa. 

Sabeu si hi ha centres que estant fent servir Nodes com a gestor documental i afegeixen allà les programacions, documents de qualitat, actes de reunions de departament... de manera habitual? 

En general, NODES és una plataforma molt nova (el curs d'administració va acabar al maig passat) i encara han d’incorporar algunes funcionalitats avançades com és la xarxa social o el gestor documental. 

Et comparteixo una escola i un institut que fan servir força el gestor de documents: 

Els he convidat a que donin la seva opinió en aquest mateix fòrum. 

Recomaneu des del departament l'ús de Nodes com a gestor documental? Si no ho féu, quines alternatives proposeu? (drive, dropbox...?) 

En principi, l’aplicatiu Esfer@ (el que substituirà a Saga) inclourà un gestor documental com pots veure a la pàgina 8 d’aquesta presentació. Pots demanar més informació sobre quines seran les seves funcionalitats i quan estarà disponible al SAU.  

Mentre no estigui disponible, Nodes pot ser una bona solució per a emmagatzemar tots els documents que NO continguin dades personals dels alumnes, docents, famílies o PAS. Tot i que el gestor compleix uns requeriments tècnics bàsics, no compleix tot el que exigeix la LOPD pel que fa a les dades personals i, per això, no es poden incloure documents amb dades personals i especialment, dades considerades com a especialment protegides (apartat 2.2.). Per tant, NO es poden incloure informes psicopegagògics, pagaments pendents, etc. 

Però hi ha una gran quantitat de documents que podeu incloure (materials i programacions didàctiques, tot tipus de documents administratius públics com ara models d’autoritzacions, actes de departament etc.). 

Com a valor afegit del gestor de documents de Nodes: 

  • Sense cap cost per al centre educatiu 
  • 5G ampliables sota demanda 
  • Filtratge multietiqueta 
  • Integració d’usuaris i nodes (grups d’usuaris)

El mateix WordPress permet exportar els documents en un format XML que facilitaria la seva migració (si més endevant voleu canviar de gestor de documents).

Cordialment,
Xavi


En resposta a XAVIER MELER GUTIERREZ

Re: Documents en Nodes

per Francesc Delis -

Xavier,

Moltíssimes gràcies per la teva resposta, m'ha quedat tot claríssm. I gràcies també per tenir en compte els nostres suggeriments Somrient

M'alegra saber que teniu present la proposta sobre els documents per a la propera actualització. Penso que pot ser molt útil no només per nosaltres.

Correcte el tema de les etiquetes, ho he vist i penso que va molt bé. Amb el que us comentava hi ha l'avantatge que l'usuari no ha d'endevinar com etiquetar-ho tot i que la majoria de vegades és bastant intuïtiu  i ja sortiria l'opció correcta que busca. De tota manera penso que pot ser una ajuda.

Carpetes als documents: espero que tinguis raó, jajajaja

Moltes gràcies pels exemples de centres.

I estarem pendents d'Esfer@ per la gestió documental i d'altres gestions, espero que sigui útil i operatiu. Per part nostra, referent a la gestió de documents, penso que si queda cobert que els col·laboradors no puguin penjar documents, ja tindrem molt de guanyat i cumplirà amb els requeriments mínims que ens són necessaris.

Finalment donar-vos les gràcies a tu i a la Mònica pel suport que doneu en els fòrums i felicitar-vos, a vosaltres i a la gent que ho ha fet possible, per la posada en marxa de Nodes. Nosaltres tot just estem començant, estem encara en proves, però veiem una potencialitat que pot fer que una gran part dels requeriments dels centres quedin coberts. En la meva opinió, una gran eina Somrient

Moltíssimes gràcies

Una salutació


En resposta a Francesc Delis

Re: Documents en Nodes

per Francesc Delis -

Bon dia Xavier,

Ara que tenia un momentet, he provat si el rol subscriptor encara podia crear documents i veig que si Trist Segons em vas comentar, estava previst que en properes actualitzacions aquesta possibilitat quedés eliminada i que només rols superiors (no sé si a partir d'autor) poguessin fer-ho. Sabeu quan està previst que s'implementi aquest canvi?

Gràcies!

En resposta a Francesc Delis

Re: Documents en Nodes

per MONICA GRAU PRIETO -

Hola Francesc,

l'actualització que incorpora aquesta millora està prevista pel proper dia 19 de gener. A partir d'aquesta actualització, aquests usuaris ja no haurien de poder crear documents.

Fins ara,

Mònica