Problemes amb continguts Descartes

Problemes amb continguts Descartes

per Àngel Villalba -
Nombre de respostes: 6
Hola!!

Hem baixat un curs d'Alexandria (Matemàtiques 3r ESO) i l'hem pujat al nostre moodle.

Aquest curs conté paquets SCORM que funcionen correctament. Però algunes d'elles fan servir activitats del projecte Descartes i no funcionen. En canvi, amb el mateix navegador si veiem les activitats penjades directament al web del projecte Descartes (per exemple http://recursostic.educacion.es/descartes/web/materiales_didacticos/EDAD_1eso_cat_decimals/index1_4.htm).

Cal instal·lar algun connector al moodle pq funcioni?

Gràcies
En resposta a Àngel Villalba

Re: Problemes amb continguts Descartes

per MONICA GRAU PRIETO -
Hola Àngel,
ens podries passar l'enllaç al curs en qüestió?

Fins ara,
Mònica
En resposta a MONICA GRAU PRIETO

Re: Problemes amb continguts Descartes

per Àngel Villalba -
El curs està a http://alexandria.xtec.cat/mod/data/view.php?rid=684

Si fas clic a visualitzar pots provar-ho: http://alexandria.xtec.cat/course/view.php?id=232&topic=0

No totes les activitats Scorm fan servir Descartes, però per exemple sí:

http://alexandria.xtec.cat/mod/scorm/player.php?a=53&currentorg=eXeGranPetit4823c6301e73ba54a21e&scoid=781

Tampoc funciona si baixem el curs i ho instal·lem al nostre moodle.

Nosaltres fem servir la darrera Linkat (Ubuntu) i podem veure perfectament activitats Descartes del web del ministeri per exemple http://recursostic.educacion.es/descartes/web/materiales_didacticos/EDAD_1eso_cat_decimals/index1_4.htm

(hem seguit la recepta de la wiki de Linkat: http://linkat.xtec.cat/portal_linkat/wikilinkat/index.php/DescartesWeb_Linkat_edu)

Àngel
En resposta a Àngel Villalba

Re: Problemes amb continguts Descartes

per FRANCESC BUSQUETS BURGUERA -
Hola Àngel,

M'he estat mirant el tema i no acabo de treure'n l'aigua clara. T'explico:

- El problema, en primera instància, és que els applets java de les pàgines SCORM intenten carregar el codi d'un fitxer que no existeix. Per exemple, a la pàgina:


... s'intenta carregar el fitxer JAR:


... que com podràs comprovar condueix a una pàgina d'error 404.

De fet, revisant aquest URL he arribat a la pàgina on es trobava inicialment el material:


Veuràs que en aquest lloc web tampoc funcionen els applets.

Una possible solució seria buscar el fitxer "Descartes3.jar", copiar-lo en algun altre lloc web i modificar l'SCORM per tal que el vagi a buscar allí. Però em temo que això tampoc funcionarà, perquè el projecte Descartes està imposant dues condicions molt complicades de seguir:

- La primera: et demana que facis servir una versió de Java anterior a la 7. Només entrar al lloc web http://recursostic.educacion.es/descartes/web/ et treu aquest avís:

AVISO. Se han detectado anomalías de funcionamiento asociadas a las últimas actualizaciones de la máquina virtual de JAVA (versión 7) en los equipos informáticos. Mientras se encuentra una solución definitiva, se recomienda: 
 1.- NO ACTUALIZAR Java y mantener la versión 6 
 2.- En caso de que la actualización se haya realizado, descargar la versión 6 de JAVA correspondiente al sistema operativo del equipo informático en la dirección http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jre6-downloads-1637595.html

Això pot ser relativament factible en un parc d'ordinadors gestionats de manera centralitzada, però molt complicat si pensem en els ordinadors que faran servir els alumnes per fer els exercicis (ja siguin seus, de la família, de la biblioteca...). El Java s'actualitza per defecte de manera automàtica en Windows, i les distribucions de GNU/Linux també acostumen a anar lligades a una versió determinada que és complicat tirar enrere. La Linkat 12.04 va amb Java 1.6, però la futura 14.04 (que serà la propera versió LTS d'Ubuntu) anirà amb Java 1.7.

- La segona raó té a veure amb permisos i signatura digital. El procediment normal de càrrega dels applets és el següent:

  1. En una pàgina HTML es col·loca una etiqueta de tipus <applet>, <embed> o <object> que inicialitza l'applet Java.

  2. Alguns navegadors són una mica paranoics i abans d'executar l'applet Java et demanen que els autoritzis explícitament a fer-ho. Segons com estiguin les opcions de seguretat, pot ser que directament els bloquegin sense preguntar res a l'usuari. En alguns casos et deixa triar entre "executa'ls sempre en aquest lloc" i "només una vegada". En altres, no.
    En les darreres versions de Firefox el Java ve desactivat per defecte i apareix un símbol de prohibició que cal desactivar manualment. El Google Chrome, en canvi, t'ho pregunta a la part superior de la pàgina. En Explorer, sovint t'avisen que "la configuració de seguretat ha impedit que s'executés un complement".

  3. Si has aconseguit arribar fins aquí, s'engega el motor Java.

  4. El primer que fa el Java és descarregar el fitxer amb extensió ".jar" que conté el codi de l'applet. (aquí és on ens encallem en les activitats que comentes: aquest fitxer no existeix)

  5. El motor Java comprova la signatura digital de l'applet i el tipus de permisos que sol·licita (si vol escriure a disc, si vol accedir al micròfon, si s'ha de poder connectar a Internet...). Quan alguna d'aquestes coses falla es mostra un advertiment a l'usuari. En alguns casos n'hi ha prou amb acceptar i continuar. En altres, simplement no es pot continuar.

    Nota al marge: Precisament aquests dies estem tenint problemes amb el JClic i Quaderns Virtuals, degut a que els certificats digitals amb què signem els applets (de CatCERT) no estan reconeguts oficialment per Oracle. Hi estem treballant.

  6. Si tot està OK, l'applet s'engega. En cas contrari, no.
Doncs bé, resulta que Descartes et demana que "infiltris" el seu fitxer ".jar" dins dels recursos de sistema del Java, fent-lo passar per un component més de l'entorn d'execució. Vindria a ser com un cavall de Troia que permet saltar directament del pas 3 al 6. Aquesta pràctica, que requereix copiar directament fitxers dins de la zona de sistema, està absolutament desaconsellada. I encara més quan es tracta d'un applet.

De fet, la versió 1.7 de Java ja incorpora un mecanisme de detecció d'aquests possibles "cavalls de Troia" que fa que un applet mai no es pugui engegar d'aquesta manera. Per això Descartes insisteix tant en que no facis servir aquesta versió de Java Complicitat

Quan dic "cavall de Troia" no em refereixo a que sigui un programa maliciós. Simplement que estan fent servir un tipus de desplegament anòmal, que exigeix abaixar totes les guàrdies per instal·lar-lo al sistema quan, de fet, no caldria. Hi ha mecanismes alternatius, com ara Java WebStart, que permetrien desplegar els applets Descartes amb java 1.7.

Bé... disculpa per la longitud de la resposta. En resum: No és cap problema de Moodle, sinó de Descartes. Ara mateix no és possible fer funcionar aquests applets, però seguirem perseguint el tema amb els tècnics del Ministeri que porten el projecte Descartes per veure si trobem alguna solució. El problema és que Descartes, tot i ser gratuït, no és ben bé programari lliure ja que el codi font no està disponible. Almenys, jo no l'he sabut trobar. Això fa més complicat poder investigar i provar solucions alternatives.

De moment el que farem serà posar un advertiment a Alexandria explicant que aquests materials tenen parts que actualment no funcionen.

Seguim en contacte,

Francesc
En resposta a FRANCESC BUSQUETS BURGUERA

Re: Problemes amb continguts Descartes

per MONTSERRAT GELIS BOSCH -

Benvolguts,
En relació als dubtes exposats en aquest fòrum sobre les escenes Descartes, transcric sota aquestes línies la informació que m’ha fet arribar el Sr. José R. Galo Sánchez, president de la nova associació Red Educativa Digital Descartes (RED Descartes):

Hola Francesc y a todas y todos los colegas que acceden a este foro.

Os escribo como presidente de la Red Educativa Digital Descartes (RED Descartes) http://proyectodescartes.org asociación no gubernamental constituida por profesorado, bastantes de Catalunya, que hemos decidido dar continuidad al Proyecto Descartes una vez que el Ministerio ha modificado sus planteamientos en relación a los proyectos educativos que antes patrocinaba. Obviamente lo que aquí reflejo es nuestra línea independiente de trabajo que está encaminada a solventar las dificultades en las que Java ha embarcado a sus usuarios, entre los que como comentas también estáis afectados con JClic y Quaderns Virtuals. Pero nuestro planteamiento actual y futuro pasa por DescartesJS http://descartesjs.org versión de Descartes que no usa Java y al ser compatible HTML5 nos permite disponer de las escenas interactivas no sólo en ordenadores sino también en tabletas y smartphones bajo cualquier sistema operativo.

Centrándome en mi respuesta, inicialmente quiero felicitarte Francesc por el certero análisis realizado, pero permíteme que matice algunos comentarios:

a) Los materiales citados y alojados en Alexandria.xtec.cat según indicas usan Descartes3.jar (versión 3 de Descartes). Actualmente estamos en la versión 5. Ello muestra que esos materiales hace tiempo que no se han revisado y/o actualizado. En el portal de la RED Descartes http://proyectodescartes.org la comunidad educativa y de usuarios de Descartes puede acceder a los materiales que mantenemos y actualizamos, por ejemplo: http://proyectodescartes.org/canals/index.htm o http://proyectodescartes.org/EDAD/mat_2eso_cat.htm entre muchos otros.

b) Red Descartes cuenta con la versión Descartes5.jar que no usa plugin, es decir, se abandonó el “caballo de Troya” que citas. Descartes5.jar es un applet firmado del que hemos gestionado su certificación, al igual que ustedes están haciendo para JClic y Quaderns Virtuals, pero las entidades certificadoras están saturadas --ante la avalancha de peticiones que ha provocado el comportamiento introducido en las últimas versiones de Java-- y estamos a la espera de dicha certificación para poder liberarlo y actualizar los materiales con este jar.

c) Descartes es software libre como se indica en sus créditos y en ellos se enlaza al código fuente ubicado en http://arquimedes.matem.unam.mx/Descartes5/desarrollo/source/. El equipo de desarrollo de Descartes está dirigido por José Luis Abreu León http://arquimedes.matem.unam.mx/ a quien creo conoces bien.

La RED Descartes está a disposición de la comunidad y de los organismos educativos para contribuir en lo que sea necesario y en nuestro portal, además de los materiales en Java, ya tenemos bastantes materiales operativos en DescartesJS que están a disposición de las y los interesados.

Un cordial saludo

José R. Galo Sánchez

Presidente de la RED Descartes