Què ens expliques… Ferran Alsina?

Article creat i editat per Esther Font (4t ESO)

“A l’institut, s’intenta que aprengueu uns continguts i  unes maneres de treballar que siguin útils en el futur”

Aquest cop, en la secció de “Què ens expliques…?”, tenim al Ferran Alsina parlant-nos, el professor de ciències de 4rt d’ESO.

Entrevistadora: Quant fa que ets professor?

Ferran Alsina: Aquest és el meu tercer curs i abans, en altres llocs que havia treballat just al acabar la carrera, havia fet classes a alumnes de màsters universitaris i classes a cursos de formació ocupacional per adults.

E: Quines assignatures imparteixes i a quins cursos?

FA: El meu primer any va ser una miqueta un calvari perquè em va tocar fer NOMÉS matemàtiques a una escola concertada i els dos darrers cursos he fet ciències a segón i a tercer i aquest curs ciències a quart.

E: Com tens repartits els horaris?

Ui! Tinc uns horaris fantástics. Crec que sóc l’enveja de tot l’institut… Treballo dilluns dimècres i dijous, aproximadament de 10:30 a 14:45, o sigui que, els horaris són fantàstics.

E: Què opines de l’institut?

FA: Que és un institut molt entranyable, en el sentit de que són tots molt pocs alumnes, pots tenir el luxe de conèixer practicament a tothom, i això és, per mi, molt important. Fa que siguem com una petita familia. Una altra cosa que m’agrada molt és que els professors estem súper ben avinguts entre nosaltres, hi ha molt bon rotllo i això es nota molt en el dia a dia.

E: Quins treballs has tingut abans de ser professor?

FA: Doncs al acabar la carrera vaig estar treballant dos anys a una reserva marina al Baix Empordà, després vaig anar passant per diferents activitats d’educació ambiental, de sensibilització ambiental…També vaig treballar al parc de Collserola com a coordinador dels voluntaris del parc, vaig treballar al parc de Garraf com a guarda forestal i després vaig estar treballant vuit anys treballant a la consultoria ambiental com a biòleg marí: treballava en temes de mar i litoral.

E: Sempre has volgut ser professor? Que volies ser?

FA: En principi no volia ser professor. Jo havia estat molts anys com a monitor d’esplai i estava amb adolescents passant-m’ho be com a voluntari i no m’imaginava que això tambè pugués ser una feina, perquè precisament ho disfrutava com a voluntari, sense cobrar. En realitat jo el que volia era estudiar biologia i ser biòleg marí, que és el que vaig aconseguir. El que passa és que amb el pas dels anys m’en vaig adonar compte de que era una feina que no m’omplia suficientment i com que ja portava bastants anys sense treballar amb adolescents vaig pensar que tornar-hi, perquè guardaba molt bon record, seria una manera de sentir-me més útil i realitzat. Per això vaig decidir canviar i realment estic molt content amb el canvi.

E: Creus que els teus alumnes segueixen un bon ritme i es prenen el seu treball seriosament?

FA: Sempre que he sigut profe a un institut o un altre, a tot arreu, hi ha de tot. I no només és que a tot arreu hi hagi de tot, si no que, les persones que hi ha, d’un dia per l’altre també s’ho poden prendre de manera diferent. Agradi o no sou adolescents i a vegades podeu tenir un dia que esteu súper centrats i un altre dia que estigueu mig bojos, llavors això va com va.

E: Entre el temps que estás a casa i el que pases a l’institut quant temps dediques a aquest treball?

FA: Doncs en principi hauria de dir que unes 20 hores a la setmana però et puc garantitzar que són moltes més. Aquest any he fet sis cursos de formació per exemple, i com que sóc un professor que porta poc temps, de moment encara no he pogut repetir cap curs i sempre m’ho haig de preparar TOT, des de cero, i això vol dir bastants hores.

E: Diuen que els professors tenen més vacances que a la resta de treballs, que penses sobre això?

FA: Que és veritat: tenim vint dies al nadal, deu per setmana santa i dos mesos d’estiu. Gairebé són tres mesos. Però també depén de a que dediquis tu personalment les vacances. Jo el juliol m’ho passo preparant coses, la major part del nadal me la vaig passar preparant coses… Després, durant el curs, la gent que té classes senceres de 30 alumnes és molt probable que dediquin més de 40 hores a la setmana a treballar perquè corregir, preparar… Sovint hi dediques moltes més hores de les que tocaria. Es compensa una mica amb aquestes poques vacances extres que por haver-hi.

E: Quant temps portes treballant a La Serra i quina va ser la teva primera impressió quan vas començar?

FA: Doncs porto dos cursos. La Serra està en un barri que hi ha qui pot considerar-lo conflictiu, però la veritat és que un cop ets dins i coneixes la gent pots veure que no és tant diferent d’altres instituts que pugui haver-hi. Ja et dic que la meva experiència és poca però trobo que no és tan diferent d’altres instituts que pugui haver-hi. I el fet de ser pocs i, com et deia abans, una petita família, jo crec que ajuda molt a que en el fons ens tinguem estima els uns als altres i estiguem ben avinguts. Osigui que la meva impressió de La Serra és molt bona.

E: Com vols que et recordin els teus alumnes el dia de demà?

FA: (riu) Sincerament, si em recorden, ja és un gran “què”.

E: Segur que els teus alumnes aprenen moltes coses de tu durant el dia a dia, però consideres que tu has aprés dels teus alumnes alguna vegada?

FA: Si. Molt. Sempre. Cada dia. Com per exemple a comprendre a les noves generacions. El fet de treballar amb adolescents et permet comprendre millor com viuen el seu dia a dia les noves generacions, perquè nosaltres el vivíem d’una manera i vosaltres el viviu d’una altre.

E: Des del teu punt de vista com descriuries a l’equip de professors i als alumnes?

FA: Com he dit anteriorment, amb l’equip de professors estic contentíssim, crec que mai havia treballat en un lloc e  on em sentís tan agust. Son gent, en general, molt implicada i molt ben avinguda. I pel que fa als alumnes també em sento molt agust.

E: Segons m’he informat, has estat vinculat amb l’educació en el lleure. Quines diferències veus entre l’educació en el lleure i l’educació en el institut?

FA: En l’educació, poques. El que passa, és que a l’instutut, a més a més de ser educació és ensenyament, és formació. Vull dir hi ha uns continguts, hi ha unes competències i en aquest sentit pot ser una mica diferent. A l’esplai, que jo he sigut monitor d’esplai, tu pots treballar temes de desenvolupament personal o de relacions socials, com relacionar-te amb la gent… i això a l’institut també intentem que ho desenvolupeu. Però a més a més d’això, a l’institut, s’intenta que aprengueu per una banda uns continguts i per altre unes maneres de treballar que siguin útils en el futur i això a l’esplai no hi és.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>