10 coses que has de saber de filosofia tot i que no t’interessi

  1. L’espècie humana ens trobem en aquest planeta “nus” de respostes i amb un mecanisme psicològic que ha estat ancorat en el nostre genoma per la seva contribució a la nostra supervivència, la curiositat. Aquesta curiositat ens porta a fer-nos preguntes que van més enllà de l’estricta supervivència, ens preguntem, D’on venim? Què som els humans? Què és la vida? Quan va sorgir l’univers?, fer-nos aquestes grans preguntes és l’activitat en la qual consisteix la filosofia.
  2. Les preguntes de la filosofia es poden agrupar en teòriques, el problema central de les quals és com és el món, i pràctiques, el problema central de les quals és com viure una bona vida. Per això la filosofia, tot i que alguns no ho sàpiguen, interessa a tothom.
  3. Aquell que sap en què consisteix la bona vida és el savi, el filòsof és l’aspirant a savi, el filo-sofos, el que estima la saviesa però encara no la té.
  4. 4. Les religions ens proporcionen respostes precipitades i arbitràries, respostes d’emergència a aquestes qüestions. La filosofia introdueix una novetat respecte a la religió: la racionalitat, una estratègia per aconseguir, no qualsevol resposta, sinó la millor resposta possible i una estratègia per viure ,no de qualsevol manera, sinó de la millor manera possible.
  5. La primera pregunta de la filosofia va ser “De què estan fetes totes les coses?” Se la va fer Tales al segle –VI a l’antiga ciutat comercial de Milet situada a l’actual costa oriental de Turquia però simultàniament la filosofia va aparèixer també a la Índia i a la Xina. Per cert, encara estem contestant a la pregunta de Tales.
  6. La filosofia i la ciència estan íntimament relacionades, formen un continu. La ciència és la part més especialitzada, contrastada i rigorosa del continu, la filosofia n’és la part més global, crítica i especulativa. Totes dues es necessiten.
  7. Les “virtuts de la filosofia” són la coherència, la veritat, la correcció formal dels arguments, la claredat, la precisió conceptual, l’exactitud, l’honestedat intel·lectual, i la lucidesa.
  8. Des del seu sorgiment la filosofia ha anat posant el seu focus d’atenció en diferents qüestions: la natura, l’home, la societat, la forma en què coneixem, el llenguatge, la cultura, la consciència,…
  9. Les branques en les que es divideix la filosofia són la metafísica, l’epistemologia, la filosofia de la ciència, la lògica, l’antropologia, l’ètica, l’estètica i la filosofia política.
  10. Avui en dia la filosofia que es fa es divideix en dos tipus: la filosofia continental desenvolupada principalment a l’Europa continental que s’encarrega de fer història de la filosofia, i la filosofia analítica, desenvolupada sobre tot als països anglosaxons , caracteritzada per la claredat i precisió i per la seva estima per la lògica i la ciència.

Aquests 10 punts són un resum del primer tema de la matèria Filosofia i Ciutadania impartida al nivell de 1r de batxillerat durant els últims tres cursos a l’Institut Baix a Mar. Totes les idees originals pertanyen al filòsof, recentment mort, JESÚS MOSTERÍN. Us recomano la lectura de qualsevol de les seves obres.

Escrit per Santi Cagiga.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>