Alumnat guanyador dels concursos del dia PI

Dues de les activitats proposades aquest curs pel dia de les Matemàtiques (dia PI) estaven plantejades en format concurs. Aquestes dues activitats són les corresponents a 2n d’ESO (Calidocicles) i a 1r de BAT. (PI-relats).

Des del departament de matemàtiques volem congratular les dues guanyadores: Paula Roca (2n ESO) i Cèlia Pastor (1r BAT)…moltes felicitats a totes dues!!

Germán Gil. Departament de Matemàtiques

Orles 2020-2021

Després d’un curs complicat a causa de la pandèmia i de moltes incerteses, l’alumnat de 4t de l’ESO i el de 2n de Batxillerat va poder celebrar els dies 7 i 18 de juny respectivament els seus festivals de lliurament d’orles. Van ser uns actes molt emotius i preparats amb molta il·lusió. Ells mateixos es van encarregar de la decoració, la presentació i l’ambientació  musical. Aquests dos actes van ser amenitzats per un grup musical que s’ha format al centre entre alumnes i professors, i ells, amb les seves cançons, igual que tots nosaltres els desitgem QUE TOT ELS VAGI BÉ, QUE TROBIN ALLÒ QUE BUSQUEN I QUE ES LLENCIN.

Imma Marlés, Coordinadora

Los elegidos

Era un divendres normal i corrent de començament del mes de febrer, i estàvem fent classe de ciències socials. Ens vam quedar molt sorpresos quan un professor va entrar a l’aula dient que venia a buscar la Paula i  la Marina. En aquell moment ens vam espantar perquè vam pensar que havíem fet alguna cosa dolenta, i quan vam seguir les seves instruccions, ens vam trobar en una aula on hi havia més nens de 1r d’ESO. Hi havia nois i noies de tots els grups de 1r. En total érem en aquella aula unes 10 persones. Tots teníem bastanta por però, al mateix temps, molta intriga per saber què era el que estava passant.

 En aquell moment va entrar el Javi del Río i ens va explicar que volia que l’ajudéssim a preparar un vídeo per a les portes obertes del nostre institut. En aquell moment, ens vam quedar molt sorpresos però, òbviament, vam decidir acceptar la seva proposta. Seria una nova experiència! En aquell moment ens vam posar tan contents que vam decidir crear un grup de Whatsapp que es va dir “Los elegidos”. Aquest nom el vam pensar perquè era el que el Javi havia fet amb nosaltres: triar-nos. Des d’aquell moment, el grup el vam utilitzar per proposar espais, per preparar-nos el que havíem de dir i per distribuir-nos la feina. De fet, de vegades l’utilitzàvem també per demanar al profe que ens traiés de classe a altres hores!! He he he.

Tots els divendres el Javi ens agafava per poder gravar aquest vídeo de portes obertes. Tot era increïble! Vam entrar a les diferents aules i vam gravar mentre els nostres companys feien classe. Fins i tot un dia la Laura Nomen ens va fer una classe al laboratori on vam poder experimentar amb els colors.

 Finalment va arribar l’últim dia de gravació i ens vam quedar una mica tristos. Llavors li vam dir al Javi que un dia ens havia d’agafar i fer una bona celebració. Això ho va fer quan vam finalitzar de gravar i es va pujar el vídeo de les portes obertes.

Un dia el Javi ens va fer una sorpresa. Ens va dir que a l’hora del pati ens vindria a buscar per convidar-nos a un esmorzar. Vam anar a un pati privat, on ens van tractar

com si estiguéssim en un restaurant. Ens van repartir entrepans i begudes i vam gaudir de la darrera hora  que ens reuníem “los elegidos” per fer una celebració com Déu mana. Vam estar molt a gust i vam poder gaudir d’estar una hora fent tik toks, fotos, parlant i un munt més d’activitats; i tot això sense profes!!! Va

estar molt “guai”!!

Tots els que formàvem part de “los elegidos” estàvem flipant: gràcies al Javi per fer això possible i gràcies a tot l’equip del PFI que ens van preparar de tot!!

Paula Sánchez i Marina Moncunill, 1r ESO E

A peu per Vila-seca


El 9 de juny es va realitzar amb tots els alumnes de 1r ESO la sortida per Vila-seca, englobada dins del Crèdit de Síntesi d’aquest curs 2020-2021.

L’activitat, batejada com “A peu per Vila-seca” ,va ser capitanejada pels professors del Departament de Socials i acompanyats pels tutors dels diferents grups.

Aquesta excursió es va dur a terme des de les 9h fins a les 13.30h i estava estructurada en diferents parades:

PARADA 1: Carrer Verge de la Pineda

PARADA 2: El Portal de Sant Antoni

PARADA 3: El Raval de la presó

PARADA 4: La Torre de les Tuies del cafè

PARADA 5: La Plaça de l’església

PARADA 6: Les Torres del Clos interior (Torre de Ca Poblet i Torre del Delme)

PARADA 7: La Plaça de les voltes

PARADA 8: El Celler

PARADA 9: El Castell

A cada parada, el professor de Socials de cada grup feia l’explicació del monument o indret i a continuació i en grups de 5 persones, els i les alumnes havien de respondre a les activitats del dossier per a poder superar la part de Socials del crèdit de síntesi; també i de forma individual, van haver de realitzar un dibuix d’un dels monuments visitats durant la sortida.

Va ser una jornada força calorosa i entretinguda en la qual els alumnes han pogut conèixer més detalls històrics, artístics i culturals del seu municipi.

Cristiano Casà, Departament de Ciències Socials

Cultura cinematogràfica

A l’optativa de cultura cinematogràfica de 2n d’ESO aprofundim una mica més en tot el que es refereix al món del cinema.

Principalment, fem dos tipus d’activitats: d’una banda, tenim un dossier on s’explica la història del cinema, els seus grans creadors, com van aconseguir l’èxit, les dificultats que es van trobar pel camí i els descobriments que van suposar un gran avenç per al setè art. D’altra part, també acostumem a veure clàssics del cinema per després fer-ne una crítica i així poder saber com es fan les pel·lícules. De vegades, les analitzem més detingudament amb dossiers específics que contenen curiositats i preguntes sobre les obres que hem vist.

És una assignatura que ens ha sorprès molt,  ja que pensàvem que seria avorrida i ha resultat ser tot el contrari.  La recomanem molt!

Eva Beteta.

Alberto Cifuentes.

Claudia Lancharro.

2n d’ESO A

L’institut Vila-seca presenta el llibre Des d’altres ulls

Com tots sabem, aquest ha estat un curs excepcional. Moltes de les activitats que el departament de Llengua catalana i literatura acostumava a organitzar en el nostre centre (teatre, xerrades, concursos presencials…) es van haver d’anul·lar.

Per tot això, vam considerar la possibilitat de realitzar un projecte que impliqués tots els alumnes d’una manera diferent i original.

Des de fa alguns cursos, el nostre departament organitza un concurs de microrelats. Sempre hem celebrat la qualitat i originalitat de molts dels microcontes presentats. És per això que vam decidir de publicar-los en forma de llibre. A més, volíem comptar amb la col·laboració del departament d’educació visual i plàstica per tal que cadascun dels microrelats seleccionats tingués la seva corresponent il·lustració.

Després de fer una tria entre més de 400 relats, en vam seleccionar 27. Cadascun d’ells aniria acompanyat de la il·lustració d’un alumne o alumna de 4t d’ESO. Els alumnes d’aquest curs van triar l’estil d’un artista reconegut per tal d’inspirar-se i realitzar la seva obra. En total, 55 alumnes del centre han participat en el projecte.

El resultat és el llibre que us presentem: Des d’altres ulls. El recull pren el títol del relat de l’alumna Carla Teruel, de 4t C, autora també de la il·lustració de la portada. És un títol molt significatiu, ja que representa la visió que els nostres alumnes tenen de temes molt interessants: l’ecologia, l’amor, la por, la solitud…La vida, en definitiva.

En un any ple de virtualitat i pantalles, hem volgut reivindicar el valor de l’art i la lletra impresa. Esperem que gaudiu tant d’aquesta obra com nosaltres hem gaudit elaborant-la.

Ruth Segado. Cap de departament de Llengua catalana i literatura

Colònies al Collell

Aproximadament fa un mes que els alumnes de segon vam anar de colònies al Collell, on vam aprendre noves coses fent el nostre treball de síntesi.

Primer de tot, vam haver d’anar des del pàrquing de l’institut a la casa de colònies del Collell. Abans d’arribar vam esmorzar a Banyoles, on vam compartir el nostre esmorzar amb els ànecs. Quan vam arribar al recinte vam poder fer diferents activitats: una batalla amb el làser TAC (un joc amb pistoles làser), un circuit de tirolines, anar a un poble de muntanya i poder observar el riu, fer jocs de nit i, com no, anar fent el treball de síntesi.

Vam passar bones estones junts al Collell, fent activitats divertides i entretingudes i compartint el temps amb els nostres companys. Esperem poder tornar-hi una segona vegada i poder fer les activitats que no vam poder realitzar.

Carla Fernández Miguel, 2 ESO A

Netegem la Torre d’en Dolça

La setmana del 3 al 9 de maig els alumnes de 4t ESO (dins del servei comunitari ambiental) van participar en l’acció “Let’s Clean Up Europe”.

Aquesta activitat té com a objectiu promoure la sensibilització i conscienciació dels residus que produïm mitjançat la recollida de residus abocats de forma incontrolada. El lloc escollit per realitzar la neteja va ser la Torre d’en Dolça i els seus voltants.

Aquest servei es va dividir en dues sessions: la primera, a l’aula, on van veure els residus més habituals i què podem fer per reduir-los. També van realitzar diferents cartells per conscienciar-nos de la importància de netejar la torre d’en Dolça.

La segona sessió va ser el passat 9 de Maig, on els alumnes i diversos professors van anar a recollir els residus del voltant de la torre.

La neteja de la Torre d’en Dolça va suposar tancar un cicle pels nostres alumnes de quart, ja que en cursos anteriors havien anat a aquest espai en diverses sortides ( conèixer el medi de la Torre, penjar caixes niu,….). D’aquesta manera aprenen a estimar el nostre entorn i el nostre poble.

Txema Jornet Olivé. Coordinador del projecte Escoles Verdes

Fem una guia de viatge

Aquest mes d’abril i maig, per treballar el tema de Geografia, sobre el TURISME amb els alumnes de 3r ESO D, hem realitzat amb la classe, una guia de viatge o turística.

Les primeres sessions, les vam dedicar a la teoria, explicant què és el sector terciari i el turisme. Després els hi vaig donar pinzellades del que era una guia de viatges o turística i seguidament els hi vaig proposar fer-ne una.

Vaig dividir els alumnes en diferents grups, i cadascú d’aquest grup tenia adjudicat un país: Itàlia, Alemanya, Japó, Regne Unit, Amèrica Llatina i Estats Units.

A continuació, havien de montar una guia turística del país per donar a conèixer la història, idiomes, els llocs d’interès turístic, elements artístics (monuments), la gastronomia, oci (events, festivitats…).

Com ho van realitzar? Primer de tot, van buscar informació per internet, mirant documentals sobre aquests paisos o els famosos especials de televisió com: “Callejeros Viajeros” o “Españoles por el mundo”, i  una vegada tenien la informació, van preparar les seves guies turístiques.

Els objectius generals eren:

  1. a) Aprendre a treballar en cooperació.
  2. b) Buscar, seleccionar i reelaborar informació.
  3. c) Fer servir eines TIC per a l’elaboració de la guia.
  4. d) Desenvolupar la creativitat i autonomia de l’ alumnat.

 

Els alumnes van realitzar una exposició en power point, presentant la seva guia turística, amb imatges atractives.

Fent aquest treball, els alumnes, han pogut descobrir més detalls sobre els països, conèixer amb profunditat la seva història i itineraris més importants, fins i tot a alguns els ha motivat viatjar cap a aquests països i conèixer in situ els indrets, explicats pels seus companys; i per últim també han pogut treballar la competència digital.

Cristiano CasàDepartament de Ciències Socials

Dissecció d’un peix al laboratori

Els alumnes de 1 d’ESO hem fet la dissecció d’un peix per aprendre una mica més sobre una classe de vertebrats. I hem vist molts òrgans:

el cor, les brànquies, el fetge, la melsa, l’aparell digestiu, les gònades, etc.

Per a fer-la, hem seguit una sèrie de passos:

1-  Abans de fer la dissecció hem dibuixat el peix externament i hem identificat l’orifici urogenital, els diferents tipus d’aletes, l’opercle o cobertura de les brànquies, etc.

2-  Amb el dibuix fet i amb cada part del peix escrita, ja hem pogut començar la dissecció, des de l’aleta anal fins la boca.

3- A mesura que anàvem veient l’interior, n’hem tret  les parts amb cura.

4- Finalment, quan ja teníem les parts que volíem, les hem dibuixades.

A alguns companys/es els ha fet una mica de fàstic, però teníem molta curiositat!!!

Ha estat una manera d’estudiar molt divertida!

 

Hanaa Bentahar, alumna de 1r ESO E.