Edifici

Vista parcial de l'edifici

L’edifici actual es va construir gràcies al llegat de la família Ribas per albergar-hi un orfenat, en els terrenys de l’antiga finca de Can Besora. Es va encarregar el projecte a Enric Sagnier i Villavecchia, llavors un arquitecte molt conegut a Barcelona, que va construir un edifici d’acord amb els cànons modernistes de l’època.

L’orfenat es va inaugurar a l’abril de 1930, amb capacitat per a cinc-cents llits i vuit-cents escolars, que aprenien amb el mètode Montessori. Va funcionar fins el curs 1970-1971.

 

L’Ajuntament va comprar l’edifici el maig de 1975 per fer-hi un complex escolar. Després de considerar diferents possibilitats, es va decidir la creació de dos instituts de secundària, que van començar el setembre de 1976. L’ala esquerra de l’edifici es va convertir en l’institut de formació professional Patronat Ribas i l’ala dreta en l’institut de batxillerat Vall d’Hebron, posteriorment reanomenat Carles Riba. A l’estiu de 2012 es va completar la unificació dels dos instituts i es va recuperar el nom d’Institut Vall d’Hebron.

 

L’edifici actual reflecteix part d’aquesta història. L’estructura i molts dels espais són els originaris que va dissenyar Enric Sagnier, tot i que s’han rehabilitat i condicionat pel seu nou ús. El recinte actual és més petit del que disposava l’antic orfenat. De tota manera, la grandària del projecte original ha permès disposar en l’actualitat d’un institut dotat d’instal·lacions diverses i modernes: una gran biblioteca (que ocupa l’espai de l’antiga capella), dos gimnasos i una sala de fitnes, quatre laboratoris de ciències, quatre tallers de plàstica, una aula de música, teatre, dos tallers de tecnologia, una dotzena d’aules d’informàtica, cinc salons de perruqueria i quatre d’estètica, tallers d’electricitat i electrònica, un taller per a bicicletes, un hort ecològic, un viver i diverses zones enjardinades, pistes poliesportives per a diferents usos.