Orientació a 4t d’ESO

4t d’ESO és el curs per excel·lència on es treballa més l’orientació acadèmica i professional. Entesa aquesta orientació en la presa de decisions de final d’etapa i en l’acompanyament d’aquesta presa de decisions. Per aquest motiu durant tot el curs a l’hora de tutoria hem estat treballant aquesta decisió. En aquestes sessions de tutoria hem treballat molt, concretament hem fet i farem:

  • Hem fet diversos qüestionaris d’orientació. Aniria bé que demanéssiu als vostres fills i filles que us ensenyin el resultat i valorar si el que surt és adient o no al que vosaltres creieu. Penseu que els resultats dels qüestionaris d’orientació plasmen les opinions d’ells, no és un qüestionari que diu el que has de fer, sinó que diu un entorn professional o una professió segons el que sembla que els agrada.
  • Hem fet una xerrada explicant les diferents opcions un cop acabin l’ESO, tant si aproven com si suspenen. En aquesta xerrada s’ha explicat sobretot el Batxillerat i els Cicles Formatius i la sort que tenim de tenir un sistema educatiu que hi ha diverses possibilitats.
  • Estem parlant amb ells de forma orientativa per veure cap a on volen estudiar, els hem donat eines de recerca per poder tenir més clar el que volen fer i els hem insistit que parlin amb vosaltres de tot. 
  • Tornant de setmana santa tindrem una segona entrevista ja més encaminada a la presa de decisions, en aquesta tindrem en compte el resultat de les notes del 2n trimestre, el resultat de les competències bàsiques i la informació que ells hagin extret de tot el que han parlat amb vosaltres i de la recerca que se’ls ha dit que fessin en l’entrevista anterior. L’objectiu és que ells tinguin la decisió presa, amb tota la informació possible per la preinscripció del mes de maig.
  • Estem fent sortides fora del centre per ajudar-los a conèixer diverses professions i estudis, algunes són per tot l’alumnat de 4t, com per exemple, conèixer les professions de la Clínica Salus o l’Expojove…; i altres sortides adreçades al que volen continuar estudiant quan acabin, com per exemple, conèixer el recurs de l’Espai jove Cal Drac, visitar l’Escola d’Arts d’Olot i l’INS La Garrotxa…
  • També hem fet una xerrada d’Orientació Laboral a l’hora de tutoria.
  • Tenim penjat al centre totes les carreres universitàries i cicles formatius que hi ha, perquè ho puguin veure. [Fotos]

Esperem orientar-los a ells i a vosaltres en la presa de decisions i fer un acompanyament que no els angoixi sinó que els ajudi. Si en alguna d’aquestes activitats voleu estar informats i tenir una entrevista, si us plau, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres.

A la pàgina web del centre hi ha un apartat que us pot ajudar que es diu “Orienta’t amb les millors eines“.

Xerrada d’Orientació laboral

Els dies 9 i 16 de març els alumnes de 4t a l’hora de tutoria van tenir una xerrada d’orientació laboral i recursos per joves a través del Servei d’Ocupació Municipal (SOM), realitzada per la tècnica Dolors Pascual. Aquesta xerrada la tenim emmarcada en el Pla d’Acció Tutorial i la podem demanar gràcies al Servei d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles a través de la Guia de Recursos Educatius Municipal.

La Dolors ens va explicar què és el SOM, on està situat, com podem contactar amb ells i els serveis que ofereixen, que són:

  • Orientació Laboral: servei per les persones que busquen feina, en aquest servei es troben gent que no saben com buscar feina perquè mai no ho han necessitat o gent que no ha treballat mai i necessita buscar la seva primera feina.
  • Club de la feina
  • Borsa de treball: ells tenen una borsa de treball a través del portal Feina Activa, és un tipus de borsa de feina en al que es troben molts ajuntaments, semblant a Infojobs o Infofeina.
  • Formació ocupacional o contínua, són cursos que ofereixen a les persones que s’apunten al SOM, aquests cursos són curts, normalment donen un certificat professionalitzador que es pot convalidar dins del catàleg de certificats professionals o amb alguna matèria d’algun cicle formatiu. Els cursos de formació ocupacional són per la gent que està a l’atur, en canvi els de formació contínua són per la gent que està treballant, altrament dit, persones en actiu.
  • Programes específics de Servei d’Ocupació.
  • Servei de creació d’empreses.

També els ha explicat que és el que demana una empresa, quin tipus de persones contracten. Les empreses volen persones responsables, treballadores, puntuals, amb ganes d’aprendre, educades, amb bona actitud… La majoria de vegades demanen que tinguin el Graduat. És important quedar bé a les empreses, ja que moltes vegades demanen referències i abans de contractar a algú truquen a les empreses que han estat anteriorment per veure com són com a treballadors. Els ha explicat que els punts febles no els tenen en compte si els teus punts forts són molt bons.

Una altra dada important que ens ha dit és la dels sectors laborals que hi ha més demanada de feina a la comarca, aquests són els sectors càrnics, el del metall, el de l’hoteleria, el de la imatge personal. Pels joves de 16-17 anys les feines que poden fer i que hi ha demanda són el de comerç i el de monitor (important treure’s el títol de pre-monitor). A aquestes edats hi ha tant pocs sectors laborals per les dificultats per contractar-los que hi ha, ja que estan molt protegits, no poden treballar en horari nocturn (a partir de les 10 de la nit), no poden fer més de 6 hores seguides, no poden utilitzar màquines “perilloses”, no poden carregar pes… són handicaps que es trobaran quan vagin a cercar feina.

Un altre consell que ens ha donat és que quan vas a buscar feina t’expliquen què has de fer, igual que a les ofertes de feina, que t¡expliquen el perfil laboral del treballador que volen contractar, per tant que si no tenen el perfil no es presentin, ja que es perdre el temps ells i l’empresa.

Per finalitzar els ha dit programes als quals es poden apuntar: el programa de Garantia Juvenil que està dins del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) que és adreçat a joves de 16 a 29 anys; també hi ha el programa Fem Ocupació per a joves de 18 a 29 anys; la Casa d’Oficis de 16 a 24 anys, que ensenyen Manteniment Integral d’edificis, habitatges i el seu entorn; Servei d’emprenedoria, a partir de 16 anys.

Ha estat una xerrada molt interessant, ja que tot el que ha explicat els ajudarà de cares al món laboral.