Article d’opinió: Desperteu i viviu la vida real!

Tens l’smartphone com una extremitat més? Sempre wifi, sempre cobertura, sempre totes les dades al teu abast? Pot imaginar-te que perds el mòbil o que no tens cobertura o que hi ha una apagada tecnològica que et deixa sense instagram o whatsapp? El caos haurà arribat. Divendres 2 de febrer es va estrenar a l’Espai Ter, IMe, l’obra de teatre de la companyia DARA, dirigida per Roc Esquius i protagonitzada per Núria Deulofeu, Bernat Mestre, Isidre Montserrat i Mireia Pàmies.

IMe utilitza una escenografia senzilla. L’escenari només està ocupat per tres butaques blanques que en alguns moments de l’obra es converteixen en llit. Això dóna molta mobilitats als quatre actors, que poden moure’s per amplis espais de l’escenari, cosa que fa que els actors puguin actuar sense haver-se d’apropar, que és el que en principi busquen. En la meva opinió, els actors i actrius fan un gran paper, creant uns personatges molts exagerats. Per mi aquest objectiu és buscat, per tal que el públic reaccioni i s’identifiqui amb els fets que passen a l’escenari, que són escenes del dia a dia actual.

Els quatre protagonistes comparteixen pis. Són persones joves que viuen com si la pantalla del mòbil fos una extensió del seu braç. Viuen completament enganxats al telèfon. No es parlen, no es miren, no es coneixen. El món virtual ha substituït la realitat. Quan l’aplicació més popular i que et fa la vida completament fàcil falla, el món se’ls ensorra i són incapaços de relacionar-se amb el món real. Es troben sols, tot i compartir les mateixes parets i fins que la fam no els apreta,, no comencen a relacionar-se i interactuar. Crec que al principi als personatges els costa relacionar-se perquè no tenen eines comunicatives ni habilitats socials. Serà a mesura que passa el temps que se’ls aniran despertant emocions que tenien adormides. Penso que el director ha aconseguit dirigir una obra que ens fa despertar a tots.

En conclusió, penso que l’obra vol criticar l’ús excessiu que fem de la tecnologia: basem moltes de les nostres comunicacions en contactes amb persones que només coneixem de la xarxa, busquem informació en ella i parlem amb els amics a través del mòbil. Les noves tecnologies han revolucionat el món, això no es pot negar, però també és cert que encara que pensem que ens fan més sociables i populars en realitat ens aïllen de la resta de la societat. IMe és, doncs, una obra que fa pensar.

 Xènia Pujol (1r ESO A)